Stránky

New Vintage

Vánoce mají jednu obrovskou výhodu. Člověk během velkého úklidu, do kterého se před svátky pustí, objeví spoustu starých pokladů. Třeba moje máma je v tomhle přeborník a tak od ní k Vánocům kromě nových věcí pravidelně dostávám taky ty staré, které pro mě mají často mnohem větší hodnotu. Letos to byl například popelník s ptáčkem od mého táty a kapesníček s vintage obrázky. Moc by mě zajímalo, kdo je autorem toho krásného dětského motivu, do kterého jsem se okamžitě zamilovala.  



Vintage objevy mojí mámy se ovšem netýkají jen věcí do bytu, ale zahrnují taky oblečení. Takhle jsem si třeba oblíbila její "košilku" z NDR, ke které prý kdysi patřily taky kalhotky. Ty ale nijak nepostrádám a tričko původně myšlené pod jiné tričko nosím v létě jako tílko. Stejně tak skvělá je taky folklórní sukně, kterou kdysi ušila moje babička, a před lety mi ji zúžila tak, aby mi byla akorát. Doufám, že tahle záležitost bude v naší rodině pokračovat a Domi moje současné věci bude taky jednou považovat za dokonalé vintage poklady.)

Vintage tílko z NDR. Schválně jestli ho jednou oblékne i Domi.)
Folklórní sukně po babičce. Je stará několik desítek let a stále drží, zatímco ty boty  z jednoho řetězce vydržely sotva rok.
Pro ty, jejichž maminky a babičky staré věci neschraňují, mám tipy, kde je sehnat. Skvělé československé cennosti včetně nádobí, dekorací i módních kousků najdete třeba ve vintage obchůdku v restauraci Nudný otec nebo v Boho. Renovovaný nábytek a doplňky z druhé poloviny minulého století můžete koupit online v obchodě Nanovo, jehož zakladatelé Adam Karásek a Jiří Mrázek se také soustředí převážně na design z bývalého Československa. Pokud ale toužíte po vintage pokladech ze zahraničí, určitě se podívejte do obchodu Retro Factory, který se nachází v prostorách Nákladového nádraží Žižkov. Vlastní ho Ondřej & Tereza - sběratalé užitého umění z 60. a 70. let, kteří mají ve své nabídce opravdové skvosty. Třeba americký automat na žvýčkačky, Snoopy telefon z Japonska nebo slavné retro slepičky na vajíčka (ty jsou i v Nudném otci). Pokud toužíte po vintage vzhledu, ale v současném provedení, určitě se zamilujete do šatů od Lazy Eye nebo Simony Toškové. A nové věci inspirované vintage stylem má ve své nabídce taky ZOOT

Vintage Design

Kocour od Libuše Niklové (Nanovo), Hodinkový medailon (Boho), Automat na žvýkačky (Retro Factory), Kadeřnické křeslo (Nanovo), Hodiny Clock (Retro Factory), Slepičky na vajíčka (Retro Factory), Telefon Snoopy (Retro Factory), Věnečky na porcelánové soupravě z Boho a Stůl Dalmatin (Retro Factory)
Vintage Móda

Šaty Lazy Eye (ilustrace Kateřina Kynclová), Psaníčko s tygrem, Modré šaty, Dřevěná stolička, Retro botky, Vintage džínyPeněženka Santoro

7 komentářů

  1. Hezke poklady, ty slepicky na vajicka mame doma :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No. v tomhle naše máma zklamala. Já si je z dětství pamatuju, ale doma už nejsou.( Ale zas mi to vynahrazuje jinými nálezy, no.)

      Vymazat
  2. Jé, téměř tu samou sukni jsem doma vyštrachala v létě a mám ji schovanou k plánovanému zúžení v pase :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Tak přeju, ať si ji po zúžení užiješ tak jako já.)

      Vymazat
  3. Ta sukně je dokonalá, asi jsem se zamilovala.

    OdpovědětVymazat
  4. To je něco pro mě a ty šatičky by se líbily i mé dceři.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)