Stránky

Recyklovaná kuchyňka od maminky designérky

Mladá česká designérka Jolana Vodička Šornerová miluje porcelán, Finsko a své dvě malé děti, pro které vyrábí samé skvělé věci. Třeba recyklovanou kuchyňku, která vznikla z dřevěných krabiček a šuplíčků, a nádobí do ní je vytištěné na 3D tiskárně. Touto technologií vznikají také šperky, která Jolana pod značkou Tripitlinki vyrábí se svým mužem. Zároveň se věnuje navrhování interiérů, malování a studiu Živé věci, které se soustředí na propojení funkčního designu s interaktivním uměním.

Krabičky a šuplíčky v kuchyňce pro malou Joriku jsou natřeny akrylovými barvami. 

Nádobí a doplňky jsou tištěny na 3D tiskárně.

Jídlo je ušito z filcu. Foto: Jolana Vodička Šornerová
Do oblasti recyklovaného designu patří také židlička s lampičkou. Než se obě věci spojily, jedna byla stará a druhá nemocná. Dohromady se ale uzdravily, omládly a potěšily svou malou majitelku. 

Většina lidí by věci v tomhle stavu vyhodila... Foto: Jolana Vodička Šornerová

Jolana k nim ale naštěstí nepatří a tak pomocí tmelu, vrtačky, šmirglů a barvy vznikla krásná židličko-lampička, která se rozsvítí ve chvíli, kdy si dítě sedne na židli. Foto: Jolana Vodička Šornerová

Své hravé pojetí Jolana přenáší také do tvorby pro dospělé. Příkladem je soubor svítídel Světluška, která reagují na pohyb. Jakmile ho zaznamenají, roztáhnou křídla a začnou svítit. Barva světla se přitom mění podle toho, jak vysoký je člověk, který pod nimi prochází... Interaktivní porcelánový skvost se příští týden představí v New Yorku na výstavě It Is Always Tea Time In Wonderland.

Světlušky - stropní svítidla reagující na pohyb, které navrhla Jolana Vodička Šornerová.

8 komentářů

  1. Ooo tak ta kuchynka je sladka a zidlicka se svetlem rovnez!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná kuchyňka, tu si přeje každý malá holčička:))

    OdpovědětVymazat
  3. Krása! Také jsem si nedávno prošla recyklací minikuchyňky a nejradši bych si s ní hrála sama (kdyby mně k ní dcera ovšem pustila)! Ale 3D tištěné nádobí tedy nemáme:-) No a Světlušky - co dodat - snad jen, kde jsou k sehnání???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šťastné dcerky maminek designérek.) Já jsem Domi kuchyňku kazovala a ona, že chce taky takovou, tak jí říkám, a ty myslíš, že by to maminka uměla? A prý že jo. Je hezké, že si to myslí.)) Jinak ohledně pořízení Světlušek bych kontaktovala přímo Jolanu, já jsem je zaregistrovala jen po výstavách.

      Vymazat
  4. Přesně to si říkám taky.)

    OdpovědětVymazat
  5. Nádhera, jsem úplně paf z toho všeho co paní designérka dokáže. Kéž by jsme my všichni uměli takto recyklovat staré věci :-) Krásný a velmi inspirativní příspěvek. K.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)