Stránky

Giveaway o tři Ikea kuchařky NAŠE JÍDLO - přirozeně!

Když jsem se procházela po krásném bytě, který byl díky Ikea produktům dokonalou ukázkou udržitelné domácnosti, zaujala mě rozložená knížka na schodech. Nádherné fotky i grafika a zajímavý nápad - tipy na úsporné nakupování, skladování a vaření. A taky 17 nápadů na hlavní jídla, jejichž suroviny se dají využít v dalších třech receptech. Jde o kuchařku NAŠE JÍDLO - přirozeně, kterou v roce 2013 vydala švédská Ikea. Od loňska je k dostání také v českých obchodech a tři z vás ji u mě teď mohou vyhrát. Rozhodně vám budu držet palce, protože tahle kuchařka vážně stojí za to. S Domi jsme z ní zatím vyzkoušely dva recepty, o které se s vámi podělím na následujících fotkách. A hned po nich se dozvíte soutěžní otázku. 

Ikea Kuchařka NAŠE JÍDLO - přirozeně
Kuchařka má tak krásnou grafiku, že její stránky místy připomínají umělecké dílo.
Najdete v ní praktické rady i krásné ilustrace od Anny Viktorsson.
A dozvíte se z ní zajímavé informace. Třeba, že první značka organického zemědělství byla založená v roce 1928 v Německu. Jde o společnost Demeter. 
K 17ti jídlům jsou připraveny další tři recepty, ve kterých zužitkujete nakoupené suroviny.
Jeden z příkladů: Mrkvová polévka (vyzkoušeli jsme, dobrá.) s kokosovo-arašídovými lupínky a jogurtem. Suroviny pak dále můžete využít pro přípravu těstovin, salátu a arašídovo-kokosového dresinku.
Navrhla jsem Domi, že jí z kuchařky připravím cokoliv sladkého, co si vybere. Vyhrály to Ibiškové pusinky. 
Květy ibišku jsme neměly a tak jsme uposlechly radu, že je lze nahradit potravinářským barvivem. Stačilo ho dát fakt malinko a našlehaný sníh brzy získal tuhle nebeskou barvu. 
Pusinky jsme upekly modré, soutěžní otázka ovšem bude lehce do zelena. Zajímá mě totiž, které z ekologických nápadů a produktů značky IKEA vás nejvíc zaujaly. Inspiraci najdete na IKEA webu, který se věnuje udržitelné domácnosti.

Vybrat můžete produkt i radu, jak se doma chovat šetrně. Mně se mimo jiné líbí designová kouzla, která se dají dělat díky LED osvětlení. Příkladem je třeba baletková lampička ÅSUNDA, která je jemná, načechraná a úsporná. 
Stolní lampička ÅSUNDA
Odpovědi pište jednoduše do komentářů a nezapomeňte uvést svůj mail, abych vás mohla kontaktovat, pokud budete mezi třemi vyolosovanými výherci. 

Čas máte do 20. února. 

Držím vám palce a těším se, jaké ekologické nápady se v komentářích objeví. 

Vaše Iri

108 komentářů

  1. Jsem nadšená z nápadů, jak šetřit vodou, protože to sama dělám. Třeba, když měním vodu Edovi, tak s ní zaleju kytky atd. Baterii v kuchyni máme z IKEA a je to ta s perlátorem. O recyklaci a třídění, to už jsem psala na blogu, třeba že papír sbírám firmě, od které to pak vykupuje přímo papírna. A taky se mi líbí nápad jak zateplit byt textilními dekoracemi, páč si obhájím nákup něčeho nového.;))) A do čtveřice, "uvařit a uchovat", to je případ naší domácnosti, protože já neumím udělat polévku pro dva na jeden den! :)) Hezký den, Iri :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oli, jsi dokonalým případem eco blogerky. Super:)

      Vymazat
  2. Kuchařka vypadá opravdu moc krásně a přála bych si ji mít ve své skromné sbírce, ne že ne :)
    Ohledně IKEA - musím za sebe říct, že se mi celkově líbí jejich filosofie, jelikož naprosto odráží způsob života ve Švédsku, které mě vážně okouzlilo. Všude čisto, místa jsou perfektně udržovaná a lidi se chovají hezky nejen k sobě, ale i k přírodě. Nejvíc se mi asi líbí systémy na třídění odpadu, přece jenom mám ráda všechno na svém místě, což mi IKEA nejrůznějšími koši, boxy a krabicemi hodně usnadňuje. Pak musím ještě zmínit možnost prodeje a vykoupení vánočního stromečku během Vánoc, krásná myšlenka a jsem za to opravdu ráda, že za každý prodaný stromeček vysazují nový...

    Kristýna Zouzalová - food & lifestyle
    info@kristynazouzalova.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostý souhlas, je to krásný kousek do sbírky:) A děkuju za postřehy ze Švédska, já jsem tam nikdy nebyla, ale i z kuchařky je zdejší životní styl patrný.

      Vymazat
  3. Za mě jednoznačně vítězí mísící baterie, z toho jednoduchého důvodu, že o principu vhánění vzduchu do vody za účelem šetření vody, ale stejného mycího efektu čtu poprvé. Musím se zeptat muže, je docela možné, že už je používáme, jen jsem jim nevěnovala pozornost. Marie - toffo.toffo@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pokud je ještě nemáte, tak si je jistě brzy pořídíte:)

      Vymazat
  4. Zrovna včera jsem jela domů autobusem a poslouchala rádio. Byl tam tip, že když vaříš vajíčka, nemáš tu vodu pak vylívat a tou vychladlou vodou zalít květiny. Do té vody se prý totiž vyvaří všechny vitamíny ze skořápek od vajíčka a kytičku to pak vyživí. To mě hodně zaujalo a tak jsem brouzdala po webu Ikea. Mají tam strašně moc zajímavých věcí. No, a vzhledem k tomu, že miluju jídlo, což je vidět i podle mého blogu, tak by mě moc zajímala i ta kuchařka :-) m.supakova@centrum.cz Cooking with Šůša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blog je super! Už ho sleduju. A s vajíčkama je to koukám tip roku.)

      Vymazat
  5. Dobrý den ;-), Ikea umí vždy skvěle překvapit, naladit a inspirovat. Návštěva Ikei je pro mne takové nádherné divadelní představení. Naposledy mě zaujaly boxy na tříděný odpad, jak efektně a přesto hezky vystavit " koše " a tím i třídit odpad ;-). Tleskám .
    lenboda@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář a doplňuju, že skvělé boxy na efektivní organizaci jsou i v nové kolekci Sprut.

      Vymazat
  6. Krásná kuchařka, minimálně oči se nasytí určitě.
    Pro mně je nejúžasnější rada upřednostňovat mytí v myčce před oplachováním v dřezu nebo dokonce pod tekoucí vodou. Takže když se něco do myčky nevejde, nádobí může v klídku počkat na další várku myčky a pro trochu nepořádku na lince mám rozumně podloženou ekoomluvu. magda.malovana@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ekoomluva na nepořádek, hezké:) A kuchařka je opravdu překrásná. Už jen samotné listování je zážitek.

      Vymazat
  7. No mě zajaly určitě úsporné baterie, které míchají vodu se vzduchem. Vzhledem k tomu, že chci předělávat koupelnu, beru to jako bezva tip :-) rouseanne@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem se naučil šetřit vodou, elektřinou a teplem :-) Když vařím vodu v rychlovarné konvici na kávu, uvařím jí přiměřené množství, když náhodou zbude, schovávám si jí na kytky (převařená obsahuje mnohem míň minerálů z přechodné tvrdosti, takže nezasoluje půdu), nebo do žehličky, parního hrnce atd.
    Myčku zapínám až když je maximálně možně zaplněná (chce se to naučit opravdu dobře skládat)
    - myčku doporučuji moderní a širokou, ty úzké mají kupodivu více méně stejnou spotřebu vody a elektřiny...
    Mám doma LED žárovky - chce si to vybrat správnou teplotu světla, raději žlutější než modřejší - je to pro oči příjemnější a není tolik potřeba svítit.
    Doma topím na 21 stupňů, rychle jsem si zvykl a kupodivu nejsem tak často nemocný.
    Pračku zapínám na 45 minut na 40 stupňů a prádlo je vždy krásně vyprané, žehlím, až když se mi nahromadí víc kousků (aby se nemusela rozehřívat znova žehlička).
    Když kupuji kuře, tak celé - doma si ho rozeberu - kostra na polévku, prsa na minutky, stehna do omáčky... Jde zamrazit, takže z jednoho kuřete je jídla habaděj!
    A když už zapínám troubu, tak upeču i moučník ;)
    Když mi zbude pár řapíků celeru, nevyhazuji je, ale dám je do květníku se zeminou a mám chvíli "zelené" do polévky...
    Je toho víc, ale nechám taky někomu prostor :D

    Jinak frantisek.kopacek@darabags.com :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, dokonalý příklad, jak ekologicky bydlet a žít. Tleskám a děkuju za skvělý koment.

      Vymazat
  9. Mě zaujaly "3 způsoby jak nevyhazovat jídlo", protože to je mým největším prohřeškem a snažím se s ním něco dělat, ale ne vyloženě za cenu konzumace "odpadu a toho, co do něj patří". Dobrý článek o úspoře potravin: http://www.i60.cz/clanek_10152_snite-vsechno-jidlo-ktere-jste-si-koupili.html.

    philosoraptorka@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, s tím vyhazováním má určitě spoustu lidí rezervy. Na článek mrknu, děkuju za odkaz.

      Vymazat
  10. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  11. Ta knížka mě zajímá :) My se snažíme hodně, ale co potřebujeme zlepšit je vyhazování potravin. Stále něco končí v koši. Z Ikea nápadů mě zaujalo větrání v zimě a voda po vaření vajec. Z produktů by se hodily koše na tříděný odpad. lehaa@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  12. pro mě je ikea v podstatě synonymem třídění :) a mají to vychytané...
    a pak taky razím teorii textilií v domě pro útulno a teploučko :)

    efik@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Já miluji recyklační koše řady SORTERA. Když jsem před rokem byla na workcampu kousek od Barcelony, byli to takoví hippíci:))) snažili se jíst pouze to co si vychovali či vypěstovali. Těhle košů měli spoustu. Na jednom byla nakreslená slepička a kompostovali tam zbytky pro slepice:)))

    Kuchařku v Ikea pořád obdivuju:)) mňáááám. Když jsem teď zjistila, že severský národy si vaří kávu s vajíčkem haha. Nepřestanou překvapovat.

    vachovarenata@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Slepička na koši je super.) A tedy vidím, že si kuchařky lidé všímají, já jí objevila až na té tiskovce. Vůběc jsem netušila, že vyšla už loni, myslela jsem, že jde o novinku.)

      Vymazat
  14. já využívám úspornou baterii v kuchyni a za ten rok, co ji mám, máme o polovinu nižší spotřebu vody v kuchyni. Koberce na zemi a závěsy proti chladu jsou samozřejmostí. Hrozně se mi líbí ty recyklované věci, kdy ze starého harampádí jdou udělat tak úžasné věci, až přechází zrak...:) ver.langerova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Využívání starých věcí taky moc fandím, baví mě věci z projektu Ikea 3xR http://3xr.cz/cz

      Vymazat
  15. Tak já se taky přidám, na tuhle knížku jsem v Ikea už koukala, ale zatím nekoupila...tak třeba budu mít štěstí :))
    A co mě zaujalo? Asi led žárovky, taťka už má nejméně rok jen tyhle (takže je mírně napřed), u nás doma zatím čekáme, až odejdou ty obyčejné. A mražák máme plný různých krabiček s přebytky polévek nebo vánočního cukroví - v létě jako když najdeš! :))
    email: gathermoments(zavinac)gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je skvělý užít si v létě cukroví.) Já na letní oslavu narozek zase občas dělám vosí úly:)

      Vymazat
  16. My teda šetříme tak, že používáme úsporné osvětlení, a to úplně v každé místnosti. Tatík to prostě musel dát všude, protože je fajn, když se Ti na konci roku vrátí částka v tisícovkách. A taky zbytečně nevyléváme vodu z kohoutku, vždy ji použijeme na zalévání květin, tohle je zase mamči práce. Takže jsme celkově taková úsporná rodinka. :D

    A co se týče ceny, ta mě uchvátila. Design je skutečně krásný a takové knížky jsou úžasné, zvlášť pro milovníka jídla. :)

    kostkova.pavla@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maminka a tatínek tvoří dokonale ekologický pár:)

      Vymazat
  17. musím říct, že mě nejvíc vzala ta znovu využitá voda z uvařených vajec - je zajímavé, jak nad něčím člověk ani nepřemýšlí, vodu vyleje a vůbec ho nenapadne, že tím vlastně plýtvá!

    pvybiralov@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tenhle tip rozhodně vede co do popularity:)

      Vymazat
  18. Ja som vzdy chcela mat pokryte podlahy v celom byte kobercami. Takze urcite si vyberam moznost
    "Úspora energie pomocí textilií" . Zial zatial som v mensine. Zvysok domacnosti je za podlahy bez kobercov
    Kontaktovat ma mozno cez kontaktny formular na mojom blogu:

    KAVIAREŇ U MAČKY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, tahle varianta je krásná a úsporná zároveň.)

      Vymazat
  19. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. České kytky díky Ikee dostanou pořádnou dávku živin.)

      Vymazat
  20. Zaujímavých nápadov na ekologickejší život je na webe Ikea naozaj množstvo! Niektoré z nich priamo aj my praktizujeme... Napríklad snažíme sa šetriť vodu (tú s ktorou umyjeme zeleninu využijeme ďalej na zaliatie kvetov) a používame úsporné LED žiarovky :)

    madebyboy@yahoo.com

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    OdpovědětVymazat
  21. Dost šetrných nebo ohleduplných postupů a produktů už doma používáme, jak zmínil Patrik výše..třídění odpadu je už doufám u každého samozřejmostí. Z nápadů IKEA hlasuju jednoznačně za úspornější spotřebiče. A nejedná se pouze o pračku, myčku, lednici apod., ale také nádobí, které se rychleji prohřeje na potřebnou teplotu, pokrmy se nepřipalují nebo se dá štosovat na sebe a vařit tak několik jídel najednou ^_^

    ontheleaf@yahoo.com
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle průzkumu, Češi třídí fakt hodně. Tohle by nám šlo.) Horší to je s tím vyhazováním jídla...

      Vymazat
  22. Za me z vlastni zkusenosti misici baterie.
    zenavodnarka@email.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za koment a tip s vlastní zkušeností.

      Vymazat
  23. My mame v kuchyni baterii s perlatorem a vyuzivame plastove boxy na trideni odpadu Sortera. Vyuzit vodu po uvareni vajicek by me, priznam se, nenapadlo, ale kdyz menim vodu nasi kocce v misce, tak zbylou vzdy leju do kytek. A rada se podivam po dalsich napadech. Pekny den, Iveta
    iveta-kostalova@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidím, že perlátor už má čím dál víc lidí. Díky za komentář a zdravím kočičku:)

      Vymazat
  24. Web plný nápadů jsem před nedávnem zrovna pročítala. Vajíčka sice doma vaříme tak jednou za rok, ale celkově teď vždy přemýšlím u toho, když něco oplachuji (zeleninu, atp.), kolik je z toho vody na další použití. Už se hlavně těším až budeme předělávat kuchyň, rozhodně pořídím perlátor. LED osvětlení máme snad všude a letos konečně pořídíme kompost, už tak ale třídíme docela dost. Knížka by se i určitě moc líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kompost, skvělá věc.) Pamatuju si ho z dětství, kdy jsem letní prázdniny trávila v domku u babičky.

      Vymazat
  25. Musim rict, ze velmi podnetna je nejen Ikea, ale i zdejsi diskuse:) Moje tema je recyklace a minimalizace odpadu, kompostujeme a tridime i hlinik z vicek od jogurtu (da se odevzdat va VSE v Praze nebo primo na Ministerstvu zivotniho prostredi). Trosku se ale cervenam, ze me treba vubec nenapadlo zalivat vodou z umyte zeleniny, libi moc! A kucharka jakbysmet, uz jsem nekolikrat zalibne okukovala:)

    Monika, monduelle(@)gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, to s těmi víčky slyším poprvé. A to jsem na VŠE studovala:) Děkuju za tip a souhlasím, diskuze je naprosto skvělá a plná zajímavých nápadů. Viz ten Tvůj:)

      Vymazat
  26. Tady je krásná diskuze a velmi podnětná! Také se mi moc moc mi líbí nápad zalévání s vodou z umyté zeleniny, to by mě nenapadlo. My třídíme odpad, také sbíráme hliník, používáme LED žárovky. A vůbec se snažíme šetřit, používáme úsporné spotřebiče apod.
    Z nápadů mě nadlchly "3 způsoby jak nevyhazovat jídlo", to je u nás s vybíravými dětmi doma docela aktuálné téma :)
    Na knížku už jsem se dívala,vypadá skvěle!
    Lenka
    lenka_jas@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, i u nás bydlí vybíravé dítě. Ale naštěstí má maminku, která všechno "doluxuje".)

      Vymazat
  27. Já jsem taky velký třídič odpadu,svítíme s LED žárovkami a spotřeba plynu a elektřiny je rok od roku menší.Ani nevím ,jak to děláme,je to pro nás samozřejmé. zuzana.dvorakova@mujmail.cz

    OdpovědětVymazat
  28. Líbí se mi série dóz KORKEN a zaujalo mě uchovávání potravin v lednici. Dobrý je taky šetřit vodou při čištění zubů a voda po mytí rukou se dá taky použit na zalití nebo spláchnutí wc ( praktikujeme na chatě ). Dále chytat děšťovou vodu venku je best. :) No a taky místo vany si dát sprchu a během mydlení sprchu vypínat a taky pít vodu z kohoutku, místo vody v plastu. Setkala jsem se i s vypínáním lednice na celou zimu, kdy se jednoduše věci strčí za okno. :D Každopádně super téma. :) violetsuicide@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:) No, já od tý doby, co máme mejdla Stop the water while using me zastavuju vodu mnohem častěji:)

      Vymazat
  29. Díky Ikee jsme vyměnili všechny žárovky za ledky a i po narození potomka je spotřeba energie výrazně nižší. Ovšem největším ekologickým krokem u nás doma je určitě používání látkových plen, takže náš syn nevyprodukuje dvě tuny zbytečného odpadu!
    Eva
    pocty@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to obdivuju a myslím, že je za to rádo i samotné miminko.)

      Vymazat
  30. Od Ikea se mi libi reseni na trideni odpadu, Led pouzivame uz dlouho a zaujal me ten perlator. Jinak super fotka s vajickama a modrou slepickou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, děkuju.) To je naše oblíbená slepička:)

      Vymazat
  31. Ahoj, tak za prvé ještě než odpovím, nechápu, že jsem tvůj blog objevila až díky této soutěži, a too chodím na Bonami, s kterými jak jsem koukala spolupracuješ. No jo, člověk už má pocit, že všechny zajímavé blogy čte a pak vždy objevím min. jeden , který ještě neznám.
    Jinak soutěž je pro mě naprosto úchvatná, to že Ikea měla tuhle kuchařku jsem objevila moc pozdě a už byla pryč, což mě moc mrzelo, jelikož jsem díky jiným blogům viděla jak je uvnitř krásná , prostě design skvost do kuchařské sbírky. Takže musím také soutěžit :)
    Co mě zaujalo? Vybrala jsem to co je pro mě naprostou novinkou a to informace o kobercích, že podlahou vlastně také uniká teplo a řešením jsou koberce, pro někoho věc která je nad slunce jasná, pro mě holt ne :D Pak se mi líbí úplně jednoduchý nápada, až se stydím, že jsem ho do ted nedělala a to když myji ovoce nebo zeleninu tak využít vodu na zalévání květin :/ Fakt se stydím, že mě to nenapadlo samotnou, jinak vodou se snažíme hodně šetřit, netřídíme úplně dokonale , nemám v bytě prostor na víc než jeden max dva koše, ale zase máme kontejnery na tříděný odpad hned u baráku takže třídíme většinu věcí.
    email - jana.wertheimova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a s radostí Tě tady vítám:) S prostorem na třídící koše mám taky trošku problém, vyřešila jem to pltěnnou taškou na chodbě, kterou používám na třídění papírů. Plasty máme ve skříňce pod dřezem, kde je i normální koš. A sklo tak nějka odkládáme do rohu a průběžné vynášíme.

      Vymazat
  32. Ahoj, snažím se žít úsporně a ekologicky. Proto mě překvapilo, že mám přeci jen ještě mezery. Zaujal mě nápad se zaléváním vodou z vařené zeleniny nebo vajíček. Také sbírání studené vody, než začne téct teplá. Tak hned jak dnes dovařím brambory, nechám vodu kytičkám!!!
    Hana
    nanohana@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mám radost, že se tipy budou hned aplikovat:)

      Vymazat
  33. Celkově jsem s nadšením četla ty různé udržitelné tipy. Myslím, že doma žijeme ekologicky, až teda na mytí nádobí.... Ale obecně se mi nápady Ikea líbí, ať už systémy na třídění odpadu, vodovodní baterie nebo LED lampičky. Terka terinaj@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i s tím mám já mezery, ale makám na tom.)

      Vymazat
  34. Tipy jsou všechny užitečné, nejvíc bych však potřebovala šetřit vodou....nedopitou a nespotřebovanou vodou sice zaléváme květiny, ale to je nic oproti tomu, kolik jí zase vyplácám na sprchování a koupání :D A baterii s perlátorem máme, ale já bych těch perlátorů potřebovala tak 5 :D Také se mi líbí průhledné nádoby na skladování, je to užitečné, praktické a navíc to vypadá moc pěkně.
    klara.zakova1@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Super, další člověk s perlátorem.) A sprchování a koupání...někdy je holt těžké relax včas přerušit:)

      Vymazat
  35. Líbí se mi nejvíc asi třídění odpadů a šetření vodou. Odjakživa třídím odpad. Na místí ZŠ probíhá několikrát za rok sběr papíru a žáci jsou pak za to odměňováni takže skladám vše do krabice a pak to dám holčině z ulice co chodí a dává to tam, je to super nápad i pro motivaci pro žáky... A vodou by se mělo šetřit, je jí stále mín a znečištuje se takže vždy když mám vylít nějakou vodu tak ji většinou použiji k zalití květin...

    my-pink-time@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je skvělý! My sbíráme ve školce a takový člověk, co by nám dal další papíry by se moc hodil.

      Vymazat
  36. Ja si snad ani neviem vybrat. V tomto ohlade som hodne ladena do ''zelena'', teda aspon sa snazim. Rozhodne sa mi paci triedenie odpadu, lebo na to si davam velky pozor a dost bojujem s tym ako uskladnit jednotlive ''druhy'' odpadu kym ich vyhodim. A aj LED svetla su absolutne super, pri najblizsej vymene ziaroviek kupujem LED-ky :)
    Vodou sa snazim obecne setrit, dokonca ked varim vodu v kanvici tak si ju presne odmeriam hrncekom aby som zbytocne neminala elektrinu na varenie vody a aby som usetrila vodu. Skoda len ze baterie mame vsade nove... je mi trosku luto ich teraz hned menit...

    mata.holukova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to jo no, ale zas je dobrý být připraven, až bude na výměnu čas.)

      Vymazat
  37. sledujem : pod tymto učtom
    ani si neviem vybrat :D ale pači¨sa mi šetrenie vody, a úspornu nergiu :D a samozrejme sa mi pači triedenie odpodu !
    super giveaway !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, mám radost, že se líbí a držím palce:)

      Vymazat
  38. Ikeu máme z ruky a tak se do ní dostaneme jednou, dvakrát do roka, vždy se jedná o celodenní "výlet". Nejraději bych si z Ikei odvezla všechno, ale bohužel to nejde. Líbí se mi jejich ekologická myšlenka, takže ani u nás nechybí třídící odpadkový koš. Naopak se chystáme pořídit šetřící baterie na vodu - voda je to, na čem ještě v naší rodině musíme zapracovat. Ty nápady na šetření vody určitě vyzkoušíme :-)
    k.komrsova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, i u nás je voda eko téma, na kterém máme co zlepšovat. Hlavně teda já co se týče koupání a mytí nádobí...

      Vymazat
  39. Zaujala mě šetrnost myčky, co se spotřebované vody týče. Bude to dobrým argumentem pro její koupi, až se přestěhujeme do většího bytu. O využití vody z vajíček na zalévání kytek slyším poprvé, více takových rad!

    p.linhartova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí je jich na webu Ikea víc než dost:)

      Vymazat
  40. Zaujala mě šetrnost myčky, co se spotřebované vody týče. Bude to dobrým argumentem pro její koupi, až se přestěhujeme do většího bytu. O využití vody z vajíček na zalévání kytek slyším poprvé, více takových rad!

    p.linhartova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  41. Mě se líbí systémy na třídění odpadu. Bohužel v našem pidi bytě není místo, proto se těším, jak se přestěhujeme a konečně to budu moci vyřešit.
    JKrystynikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s tím místem je to asi častý problém, tak přeju, ať se v novém a větším dobře bydlí.

      Vymazat
  42. Myslela jsem si, že se chováme (nejen doma) celkem ekologicky, ale jak čtu tady v diskusi, ještě by se pár drobností k vylepšení našlo. (voda z vajec třeba) Zrovna včera jsme si s dětmi četli encyklopedii a byla tam otázka: "Proč třídíme odpad?" Odpověděly (3 a 5 let): "Protože se to tak prostě dělá." Samy zodpovědně třídí, a tak jim to zkrátka přijde přirozené, že ani nepátrají po důvodech. A mimochodem, třídíme do Ikeatašek Knalla. Veronika(tecka)maxerova(zavinac)gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šikovné děti:) Oni to dnes taky slyší horem dolem. Na různých akcích, kam s Domi chodíme, se rozdávají "eko" omalovánky apod. A když jsme někde, kde jsou barevně označené koše na třídění, tak jí baví "vyhazovat".

      Vymazat
  43. U mne jednoznačně vedou dózy na zamražení potravin-hodně to praktikuji. A také bych chtěla jednou zkusit napařovací vložku STABIL.
    likaf@centrum.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu bych chtěla vyzkoušet taky, díky za připomenutí.

      Vymazat
  44. za mě třídit odpad! málokdo to dělá a tohle je přece důležité,pak v tom budeme my všichni žít,v tom čurbesu...méně požívat jednorázovek(např.nákupní tašky-já používám látkovou-šetřím své peníze a i okolí),atd atd.. je toho hodně,ale málokdo to dělá...
    knížka by se mi líbila... :)
    dainny@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I já chodím nakupovat s plátěnkou, a když ji někdy zapomenu, radši všechno narvu do kabelky, kapes a rukou, jen abych si tu igelitovou nemusela kupovat.)

      Vymazat
  45. Hezký den! Mně se líbí to využívání textilií jako tepelné izolace...nikdy bych neřekla, že kus látky udělá takový rozdíl. No a moc hezké jsou i ty zavařovací sklenice...Omnia neveremore :-)
    Jinak mým dlouhodobým ekocílem je nechat co nejvíc odpočívat koně pod kapotou, to se teda zatím bohužel moc nedaří... :-( Jitka. codicilli@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, v tomhle je skvělé, že jsem neaktivní řidičkou.) Převážně chodím pěšky nebo jezdím mhd.

      Vymazat
  46. Já jsem celkem takovej zahradník. Miluju pěstovat kytky, na balkoně malý rajčata a bylinky a klidně i muškáty. Proto mě docela zaujal nápad využít ty jejich nákupní modré tašky jako kontejner na pěstování rostlin.
    Snažíme se s přítelem v maximální možné míře třídit odpad. A mým cílem je vyhazovat co nejméně potravin, to opravdu považuju za plýtvání.
    romccca@atlas.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My chceme začít s pěstováním pažitky, rajčat a spol. letos, tak se kdyžtak ozvu pro radu.)

      Vymazat
  47. Přeji hezký den,
    určitě třídíme odpad, jak už tady přede mnou někdo zmínil i v naší škole se sbírá papírový sběr, takže nutíme třídit celou rodinu:-) Do obchodu jedině s látkovou taškou. Z Ikea často vozíme zamrazovací krabičky...zamrazování a taky zavařování u nás hodně frčí.
    Veronika, v.veronika25@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, taky bychom měli zapojit víc členů, ať nám se sběrem do školky pomůžou, dobrý nápad.)

      Vymazat
  48. Jak tak pročítám ty tipy, těší mě, že naše rodina už vlastně dost z toho dělá. Recyklace je samozřejmost, spotřebiče už také postupně vyměňujeme za ty úspornější, myčku máme, sem tam už i těch pár led žárovek. Jen si asi budu muset pořídit na zimu nějaký ten koberec do pokoje :-) Nicméně jsem velmi ráda, že takový gigant jako je Ikea myslí na tyto věci, už jsou mi sympatičtí dávno. A super tipy jsou i na to uchování jídla. Takže vlastně nedokážu vybrat jeden tip, zaujalo mě to jako celek, vždyť to na sebe tak hezky navazuje :-)
    miuka12@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda:) Nejlepší je, když se to všechno hezky prováže.

      Vymazat
  49. Ráda se zúčastním soutěže o knihu. Vaření mi dělá radost, stejně tak jako pouhé listování kuchařskými knihami či časopisy. Musím říct, že spoustu věcí již děláme či máme. Odpad třídíme, používáme indukci, máme prakticky všechny spotřebiče v nejvyšší úsporné třídě, LED svítidla. Ale dalo by se dělat i více a každým rokem s příchodem vyúčtování za vodu a energie přemýšlíme, co by šlo ještě změnit. Každopádně zapřemýšlím nad tím, že nikde nemáme koberec a také nemáme záclony ani závěsy.
    hanka.nesty(zavináč)seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A zrovna v Ikee je v téhle oblasti docela výběr, takže určitě nebude těžké tenhle bod změnit.)

      Vymazat
  50. Úsporné spotřebiče máme, odpad taky třídíme... zaujalo mne použití textilií a pak také rady, jak šetřit vodou. Jsou tak jednoduché, nechápu, proč jsem je nepoužívala dřív! V.Belikova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  51. Ahoj,
    Kniha by mi udělala velkou radost, proto zkusím štěstí :) Mocse mi líbí šetření energie pomocí indukčních ploten :) Potom se mi ještě moc líbil přístup ikea k vykupování vánočních stromečků :)

    kusovavero@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, to je skvělý nápad a s knížkou budu držet palce.

      Vymazat
  52. Určitě se mi líbí jejich nápady ohledně šetření vody, protože je doma praktikuju sama. Takže se můžu poplácat po rameni na pašáka:))

    anezka.koroze@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  53. Za mě určitě led žárovky a úspora vody jinak samozřejmě celá koncepce jejich výrobků je založena na šetření životního prostředí a ekologii tím je pro mě naprostá jednička.Jinak kuchařka vypadá krásně třeba na mě sedne štěstí jinak blog je super díky za něj Gábina. gabi.vicar@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju, mám radost, že se líbí a držím palce.

      Vymazat
  54. Mě zaujal ten perlátor do vodovodní baterie. I když navrhuji kuchyně, tak o něm jsem ještě neslyšela. Na výměnu baterie se chystáme, tak že dobrý tip.
    No a kuchařku bych si samozřejmě přála...

    una.jananovakova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  55. Výsledky soutěže najdete na Facebooku. Všem moc děkuju za skvělé komentáře a gratuluju vítězům, kterým jdu poslat mail:)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)