Stránky

Potkali se u Kolína

Každý na své dětství vzpomíná jinak a každý má s tímhle obdobím spojené jiné pohádky. Já se třeba skoro rozbrečím dojetím, když někde vidím obrázky z Trnkovy zahrady. Naposledy to bylo v hračkářství Hugo chodí bos, kde tuhle krásnou knížku můžete koupit. A pak taky hodně vzpomínám na dva hnědé medvědy, kdy jeden byl tuze hodný a ten druhý ho pořád zlobil. A právě tuhle kouzelnou pohádku, kterou v letech 1965 až 1973 natočilo trio Pojar&Štěpánek&Urban, jsem si připomněla při prohlížení portfolia jednoho talentovaného českého ilustrátora. Jmenuje se Jan Šrámek a jeho jednoduché, příjemně barevné ilustrace se mi moc líbí. 



Potkali se u Kolína/Jan Šrámek Kolouch
Já si jdu tenhle díl ze série "Pojďte pane, budeme si hrát" pustit a těším se, až mi napíšete, na jaké pohádky z dětství vzpomínáte vy. 

12 komentářů

  1. Potkali se u Kolína, to je moje dětství a jeden z nejoblíbenějších večerníčků (vedle Křemílka a Vochomůrky a Jáji a Páji ^_^ ).
    Děkuju za milou vzpomínku, právě dneska se dost hodí =)
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  2. V "Hugovi" jsem byla zrovna včera! Taky se mi tam moc líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak super, doufám, že se rýsuje nějaká pěkná recenze:)

      Vymazat
  3. tak Potkali se u Kolína je jedna z mála pohádek, které fakticky nemám ráda :D hrozně mi vadilo, jak je ten velký na toho malého pořád zlý a ten malý to chudák nevidí a pořád si s ním chce hrát.. to mě trýznilo! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je to pravda. Taky mi ho bylo líto:) Ale to výtvarné zpracování má zkrátka svoje kouzlo.

      Vymazat
  4. Na tyhle pohádky jsme chodili do kina ve školce, po představení jsme si sedli na lavice a dostali sváču 1/4 chleba s kvasnicovou pomazánkou. Tohle se mi vybaví když řekneš potkali se u Kolína :D. Mě bylo taky líto jak mu vždycky se---al ty bombónky, chuďátko :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná vzpomínka.) A vidím, že utrpení tohle malého je v paměti nás všech:)

      Vymazat
  5. Chystám se s mojí Aničkou na Trnkovu výstavu do Plzně, teď o jarních prázdninách - je tam i Zahrada, má být snad nějakým způsobem interaktivní - někde jsem četla. Zahrady jsem se vždy bála, nejvíc trpaslíka? Pro mě nejvíc byla víla Amálka - když tančila a vlnily se jí vlasy, dlouhé až na zem. Hajný Robátko, Rumcajs. A velký dojem na mě zanechala dokument o práci Hermíny Týrlové, kde se odhalovaly postupy, triky a na konci vždy pustily jedno dílo. Pamatuju se, že mi běhal mráz po zádech při krátkém filmu o rukavičce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych na tu výstavu moc chtěla, je až do 24. května, tak snad to stihnem. Děkuju za připomenutí.

      Vymazat
  6. pohádka Potkali se u Kolína,,strašidlo mého dětství,žádná jiná pohádka mě tak netrýznila a netrápila,nemám ji ráda doted...dae

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jednom serveru se nedávno rozjela zajímavá diskuze o dětských pohádkách a překvapilo, že někoho strašily dokonce i dětské oči na obrázcích od Heleny Zmatlíkové. Měla jsem za to, že ty se líbí snad všem:) No a Andersenovy pohádky taky uměly potrýznit..

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)