Stránky

Jak bydlel Finn Juhl

Pro magazín Bonami připravuju článek o historii designu (těšit se na něj můžete už zítra) a při té příležitosti jsem objevila krásný kodaňský dům, ve kterém žil dánský designér Finn Juhl. Jeho cílem bylo vytvořit prostor, který bude působit uceleně, a ne jako soubor oddělených místností, a navíc chtěl, aby celý interiér včetně všech detailů navrhnul sám. Svůj plán dokončil v roce 1942, kdy tady začal žít se svou první ženou Inge-Marie Skaarup. Myslím, že takového manžela jí hodně lidí závidělo.) No, jen si představte, že by vám váš muž zařídil takhle krásné bydlení...




Foto: FinnJuhl.com
Designér při navrhování interiéru uplatnil myšlenku "Zevnitř ven". Věřil, že nábytek tvoří celou místnost a místnost tvoří fasádu domu. Tenhle přístup se mi moc líbí a hlavně na tomhle příkladu vidím, jak krásně funguje. Většina nábytku pochází z Finnovy vlastní dílny a charakter interiéru dotváří jeho láska k umění. Miloval kubismus a surrealismus a byl fascinován barevnými možnostmi. Jeho vášeň k barevným kontrastům je patrná na jeho slavné komodě, díky které jsem se do jeho tvorby vlastně poprvé zamilovala. 

Finnova komoda, která odráží designérovu fascinaci Goethovým kruhem barev. 
Další fotky z designérova bydlení najdete na webu značky Onecollection, která Finnův ikonický nábytek od roku 1998 reprodukuje. 

2 komentáře

  1. Krásné..a ta obrovská okna přímo na zahradu, no potřebuje člověk víc? Někdo možná asi za zahradou moře, jiný zasněžené vrcholky hor..ale i takto je to dokonalé..
    Děkuji =)
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)