Stránky

Lokální design v Miláně

Nábytek navržený na celém světě a vyrobený tam, kde žije jeho budoucí zákazník. Taková je hlavní idea britské společnosti opendesk, která během aktuálního týdne designu v Miláně vystavuje v rámci výstavy Atelier Clerici. Projekt se zatím soustředí především na kancelářský nábytek, který letos v Miláně patří mezi hlavní témata. Opendesk na akci představuje některé ze svých kousků z překližky, jejichž design jde jednoduše stáhnout a nechat vyrobit lokálními řemeslníky. Výrobu těch, které budou k vidění na výstavě, mají na svědomí šikovní mistři z Milána a Turína. 

Nábytek z překližky, který v rámci platformy opendesk navrhli designéři z celého světa. 
Pokud si chcete vyrobit nábytek jen pro sebe, můžete si na webu stáhnout šablonu, a oslovit některého z lokálních řemeslníků, aby vám kousek vyrobil. Z českých výrobců je do projektu zapojena rodinná firma SVR nebo truhlářství Černohous. Ve zdejší galerii si můžete prohlédnout, jak nábytek vypadá, i jak mu to sluší v kanceláři. Nábytkem od opendesk jsou vybavené třeba kaceláře Greenpeace nebo londýnský Impact Hub

Kabinet Finn Lockers od designérky Scarlett San Martin v londýnské kanceláři Greenpeace. 
A takhle útulně díky opendesk vypadají v Greenpeace odpočívací koutky. 

Opendesk milánským návštěvníkům věnuje design stoličky, kterou navrhl Johann Aussage, a zároveň nabídne workshopy a přednášky. Zítra se například uskuteční workshop s názvem Smart Furniture, jehož součástí budou také informace, jak nábytek propojit s moderní technologií. 




Johann Stool

Myslím, že do tohohle konceptu by krásně zapadl stolek Mickey od Anny Marešové. A podobně skvělé nápady má jistě v zásobě i plno dalších českých designérů, kteří o sobě díky projektu opendesk mohou dát vědět světu, a zároveň svůj design zpřístupnit a zasloužit se o jeho lokální výrobu. Odpadá tak plno zbytečných nákladů včetně transportu a marže pro prostředníky. Designed worldwide, made where you live.)




Stolek Mickey od Anny Marešové

4 komentáře

  1. super nápad! a překližku jako materiál miluju:)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé :) Překližka je podle mě materiál budoucnosti :D A OSB desky, ty taky můžu. Ty se navíc dají často sehnat jako odpad a z odpadu se skoro vyrábí, takže můžete mít krásný nábytek za nic. Já měla skoro dvoumetrovou desku jako stůl, pořídila v IKEA jen podnoží a vypadalo to super industriálně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní moc dobře! A jinak já, až jednou budu mít vlastní kancl, tak jedině s vybavením od openedesk.))) Vyrobeným u nás.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)