Stránky

Ikea zblízka. Report ze švédského Älmhultu, kde má značka své kořeny a kreativní centrum.

Někdy můžou být dva dny intenzivnější než celý rok. Záleží na tom, jak a kde je strávíte. Já jsem v úterý ráno odletěla do Kodaně, večer usínala v Älmhultu a následující den se vracela z Berlína do Prahy. O intenzivní zážitky tedy nebyla nouze. Zatímco z Dánska a Německa jsem ale viděla jen letiště, Švédsko mi toho nabídlo podstatně víc. Poznala jsem zblízka kreativní svět značky Ikea a dozvěděla se, jaké novinky se za dva roky budou prodávat v jejích obchodech. Dívala jsem se do očí mužům, kteří nábytkový kolos s miliardovými zisky (loni 91,6 miliardy Kč) řídí, a povídala si s designéry, jejichž myšlenky a nápady jsou základem populárních Ikea kolekcí. Nové informace jsou pro každého novináře zdrojem štěstí a já jsem jich za tyhle dva dny nasbírala tolik, že do konce roku nemůžu být nešťastná.)

Když jsem vstoupila do krásných prostor Democratic Design Centre, zatoužila jsem být designérkou. Právě tady se totiž designéři schází a vymýšlí, jak pojmout nové návrhy. K dispozici mají 15.000 metrů čtverečních, na kterých se loni otevřené centrum rozléhá. 
IKEA a její historie


Firmu v roce 1943 založil Ingvar Kamprad jako sedmnáctiletý kluk nadšený pro obchod, který po pár letech zkušeností s prodejem hodinek, zapalovačů, punčoch a dalších doplňků začal spolupracovat s místními řemeslníky na výrobě nábytku. Historii firmy zachycuje výstava "Ikea through the ages" v kulturním Ikea centru v Älmhultu, kde značka příští rok plánuje otevřít vlastní muzeum. To bude na místě jejího prvního obchodu, který v tomhle malém městě na jihu Švédska fungoval od roku 1958.


IKEA - název, který vznikl jako zkratka Ingvarových iniciálů a začátečních písmen farmy Elmtaryd, kde vyrostl, a města Agunnaryd, v němž se narodil. Z původní pečeti se logo postupem času změnilo v minimalistickou verzi v národních barvách. 
Na recepci v kulturním centru se prodávaly i Dala koníčci - švédský národní poklad. K dostání jsou v různých barvách i velikostech. Já jsem Domi koupila modrého.)
"Cože, Thonetka?" říkala jsem si, když jsem viděla tuhle židli. A skoro jo. Model ÖGLA se totiž slavným kouskem od Michaela Thoneta inspiroval a značka se tím nijak netají. Ikea židli začala prodávat v roce 1961, v 90. letech nabídla její verzi z recyklovaného plastu.

Jednou z dekorací na švédské výstavě je česká kočka od Jaroslava Ježka. Sám pan průvodce se tomu dost podivil, vůbec o tom prý nevěděl. 

"Ikea pokoj" ze 70. let
Stolek LÖVET v roce 1956 odstartoval éru plochého balení. Autorem návrhu je švédský designér Gillis Lundgren.

A Gillis Lundgren nvarhl také rozkládací křeslo Tajt v trendy džínovém provedení, které značka uvedla na trh v roce 1973. Za mě hodně povedené!
Stejně jako vázy z kolekce kea PS 2005 od holandské designérky Helly Jongerius, které představují čtyři specifické části světa: Sovětský svaz, Afriku, Asii a Evropu.
Ikea vstoupila na český trh až v roce 1991 a tak ji vůbec nemám spojenou s vintage nábytkem, který jsem na výstavě viděla a obdivovala. Jejich krásou se inspirovala kolekce Ikea PS 2012, do níž patří i rozkládací stůl od Jona Karlssona, u kterého jsme mohli posedět v design centru. Vůbec by mi nevadilo, kdyby Ikea tenhle nápad zopakovala, a některé ze starších věcí by opět ožily v moderním provedení.


Sklápěcí stůl od Jona Karlssona z kolekce Ikea PS 2012

IKEA a novinky

Tenhle rok je pro švédský řetězec v mnoha ohledech revoluční. Zatímco dříve Ikea představovala jednu nebo dvě limitované kolekce za rok, letos jich bude hned několik. Některé odráží trendy, na které se dosud soustředili spíš alternativní značky, jiné rovnou udávají úplně nový směr. Novinkou je spolupráce s módními návrháři, kteří do interiérových doplňků vnesli svůj jedinečný, lehce avantgardní styl. Ten je patrný také v připravované kolekci Art Event II, ve které streetartové umělce střídají talentovaní fotografové včetně Báry Prášilové

Značka pokračuje ve své udržitelné filosofii, na které je zaměřeno hned několik kolekcí. Designéři v nich pracují s ekologickými materiály jako je korek, bambus, vodní hyacint nebo recyklovaný papír. Nové doplňky a nábytek vznikají ve spolupráci s lokálními řemeslníky z Indie, Thajska nebo Indonésie. Do výroby se zapojují také ženy ze Švédska nebo Spojených států, které se ale narodily jinde, a nemají tak úplně jednoduché postavení na trhu práce. 

V centru pozornosti jsou smysly, relaxace a společně strávený čas. Součástí nové dětské kolekce Lattjo je třeba knížka a doplňující aplikace s nápady na společné hraní. Připravovaná kolekce Ikea PS 2017 se zase soustředí na to, abychom se doma cítili pohodlně. Podílelo se na ní 21 designérů včetně Hanny Dalrot, se kterou se brzy můžete těšit na exkluzivní rozhovor. Z něj se mimo jiné dozvíte, jak vypadá běžný den designéra, který pracuje pro Ikeu. Rovnou můžu prozradit, že je to práce snů.) 

Ikea PS 2017, v prodeji od srpna 2017

Kolekce od londýnské módní návrhářky Katie Eary. V prodeji bude příští rok.

Hanna Dalrot vedle svých květináčů z recyklovaného papíru. Spolu s dalšími ekologickými doplňky jsou součástí kolekce Nikkeby, která se dostane na trh v květnu 2017. 

Ukázka z kolekce Tillfälle (švédsky příležitost), která spojuje švédské a brazilské kořeny. Na kolekci se podílelo devět designérů, kteří vycestovali do Brazílie načerpat inspiraci. Na kolekci se podílela i šévdská designérka s českými kořeny Johanna Jelinek, jejíž rodiče pochází z Brna, a oba pro Ikeu pracovali.

Olle Eksell - Of course! je knížka věnovaná slavnému švédskému grafikovi. S jeho motivy Ikea pracuje v kolekci Önskedröm, která je dostání i u nás. Kromě hrnků zahrnuje také plakáty, polštáře, koberec nebo podnosy.



Kolekce Kryddglad, která se objeví na trhu letos v červnu, je výsledkem spolupráce z řemeslníky z Thajska, Indonésie i Švédska. Třeba trojúhelníkové polštářky jsou ručním dílem žen, které se do Švédska přistěhovaly ze zemí, kde zrovna nevládly přívětivé podmínky pro život. Všechny kousky jsou vyráběné ručně, proto jde o limitovanou kolekci v lehce vyšších cenách dostupných jen na některých trzích. U nás kolekce bohužel nebude, ale šéfka projektu Vaishali Misra mi říkala, že příští týden bude Ikea jednat i o spolupráci s českými řemeslníky. 



Tak tohle se všem ohromně líbilo. Sklo, keramika a proutěné věci z ratanu, bambusu nebo vodního hyacintu, na kterých uznávaná švédská keramička Ingegerd Råman spolupracovala ve Vietnamu s místními řemeslníky. Kolekce Viktigt bude v prodeji od května. 
Washi pásky s motivem holandského módního designéra Waltera Van Beirendocka, v jehož kolekci Glödande jsou také balící papíry, tašky, polštáře, porcelánové misky a další textilní a papírové doplňky. 







Dětská kolekce Lattjo, která podporuje společné hraní dětí a rodičů. Kolekce zahrnuje kostýmy, bambusovou obruč Hula Hoop, knížku, aplikaci a řadu deskových her - Člověče, nezlob se, Halmu nebo třeba starou africkou hru Kalahu. V prodeji od letošního listopadu.


A tohle je pro mě hotový poklad, který bude dostupný letos v říjnu. Autorkou kolekce je totiž britská designérka Ilse Crawford, která zakládala a dlouhá léta vedla moji milovanou britskou Elle Decoration. Hlavním materiálem celé kolekce je korek, který je lehký, voděodolný a snadno se udržuje. Pro jistotu je ale jeho povrch ještě ošetřen přírodním voskem. Na dotaz zvídavých novinářek, které se ptaly, zda se korek nemůže poškodit, Ilse odpověděla legendární větu: "It's Ikea, it's tested! A je to.)
Bydlení, jídlo & zážitky

Když mi přišla pozvánka na dvoudenní press trip do Älmhultu, měla jsem ohromnou radost. Věděla jsem, že Ikea představí novinky z oblasti udržitelného designu a taky novou kolekci pro děti a na obojí jsem se moc těšila. Navíc jsem mohla poznat zblízka její hlavní designové centrum. Všechno ale bylo nakonec mnohem lepší, než jsem si vůbec dokázala představit. Každou chvilku se dělo něco zajímavého, celým tělem jsem nasávala švédskou atmosféru, protože jsem v téhle zemi byla úplně poprvé, a navíc jsem se po celou dobu skvěla bavila. Ocitla jsem se totiž v té nejlepší společnosti čtyř žen, které byly prostě úžasné. Tínka Filušová z PR oddělení Ikea Česká republika je výborná organizátorka, která všechno naprosto dokonale zařídila, a kdybych mohla, dám jí za to nějakou cenu. Takhle jí alespoň veľa ďakujem.) Eva Vacková z týdeníku Doma Dnes mi zase dala super rady do života a navíc mi půjčila všechno podstatné, co jsem zapomněla. Třeba pastu na zuby:) A Kami Matějková a Lída Boháčková z Czechdesignu byly milé, vtipné a podobně "designově" naladěné. 

Spolu s námi tam bylo dalších 230 novinářů z více než třiceti zemí světa, se kterými jsme se sice neseznámila, ale zase mě moc bavilo je pozorovat při práci. Prostě stalkerka.) A přínosné to nakonec bylo i pro mou malou Domi, která můj odjezd sice oplakala, ale už mě má zase doma, a k tomu navíc také modrého Dala koníka, mini verzi Ikea konvičky a ještě nějaké malé radosti z jednoho místního obchůdku s látkami. To je zatím konec shrnutí mého výletu, ze kterého vám budu postupně dávkovat další informace a fotky. Takže se teď loučím, ale brzo budu zase zpátky... 

Naše česká výprava ráno před odletem do Dánska
Usměvavá Tínka

Zvídavá Lída
A vždy elegantní Kami


Nové Ikea limči mají obsahovat o 50 procent méně cukru než klasické bublinkové nápoje. 
Nejlepší kelímky.)
Pokoj sama pro sebe. Tak tohle doma nemám.) Nocovaly jsme v příjemném hotelu Haga.

Poslední fotka v Älmhultu a jede se dom.
Maminka je zahradnický antitalent, tak snad to u Domi dopadne líp. Vlastní konvičku už má:)

23 komentářů

  1. děkuji za úžasnou reportáž, hned bych jela!

    OdpovědětVymazat
  2. Iri, skvělé!! Díky za snový článek! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, nejradši bych tam příští jela s celou naší blogerskou partou:)

      Vymazat
  3. Mám ráda tvé články, které mě vždy něčím novým obohatí.

    OdpovědětVymazat
  4. To musel být úžasný zážitek... Díky za report! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, byl:) A mám radost, že se report líbí.

      Vymazat
  5. Tak toto je raj... Mna by museli vyhodit....sama dobrovolne by som asi neodisla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha.) No, ono tam celý dny lilo, takže jsme se těšily domů minimálně na sluníčko.)

      Vymazat
  6. úžasné, nádherné...tolik nových a krásných věcí, radost se dívat. Nádherná práce.

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý! Zážitek, na který člověk jen tak nezapomene, co?

    OdpovědětVymazat
  8. Zabalim Ruzenku a jedu ;-). Moc prijemny clanek. Tesim se na dalsi...Ja byla v Dansku i Svedsku sice taky na chvili a taky sluzebne, ale tato musela byt hoodne inspirativni. ;-) Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Celé dva dny jsem byla v naprostém úžasu, bylo to prostě báječné!

      Vymazat
  9. Nadhera! Diky za krasny clanek, pekny cely tyden, Iveta

    OdpovědětVymazat
  10. Iri, skvělá reportáž, hned bych tam jela na čumendu a nasávat a fotit, muselo to být úžasné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavli, bylo:) A mám radost, že to z reportu vidíte stejně.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)