Stránky

Za designem do Londýna

V Praze týden designu v neděli skončil, v Londýně dneska jeden začal. Potrvá sice jen tři dny, ale i tak se pyšní názvem Clerkenwell Design Week, a má přichystaný nejen skvělý program, ale taky super infografiku. Jedním z mediálních partnerů je Dezeen, takže se na jeho webu jistě můžeme těšit na podrobný report. Mě na akci upozornila designérka Amy Whitworth - autorka projektu Qubis Haus, jejíž portfolio se rozrůstá o další povedený nábytek. Na festivalu mimo jiné představí stůl Flipp Table, jehož deska se dá otočit do různých úhlů. S Amy jsem spolupracovala na článku o dětských pokojíčcích, který vyjde v časopisu BYDLENÍ stavby reality. Její konferenční stolek fungující zároveň jako pokojíček pro panenky totiž dokonale zapadá do konceptu sdíleného bydlení, ve kterém dětem patří celý byt. Myšleno je to tak, že jejich svět nemusí začínat a končit v dětském pokoji, ale přirozeně se prolínat interiérem. Nebo alespoň v tomhle smyslu jsem se to snažila napsat, tak v letním vydání můžete posoudit, jak se mi to povedlo. Ale zpátky do Londýna. Tady je výběr značek, jejichž expozice bych si na CDW určitě nenechala ujít. 

Clerkenwell Design Week
I když pracuju doma, nepřestává mě fascinovat svět moderních kanceláří. Moje představy ideální pracovního prostoru dokonale naplňuje německá značka Ophelis, která ve spolupráci s designérskou dvojicí Till Grosch & Björn Meier vytvořila modulární systém nábytku. Pohovky a sedačky jsou propojené odkládacími stolky a vymyšlené tak, že v nich člověk může najít dokonalý klid pro práci nebo naopak prostor pro aktivní komunikaci v týmu. 


Ophelis
Jistě všichni znáte stavebnici Merkur. Buď ze svého vlastního dětství nebo z vyprávění rodičů. Pro kluky a technicky založené holky to byla velká forma zábavy, pro mě utrpení. S Merkurem jsme totiž museli povinně pracovat ve škole a já jsem tuhle stavebnici z celé své ryze holčičí duše nenáviděla. No a zatímco my máme náš Merkur, v Británii mají Meccano. Kovová stavebnice patentovaná v roce 1901 se stala inspirací ve Francii, kde vznikla značka nábytku Meccano Furniture. Stejně jako stavebnice se dá sestavit do různých podob a barevných kombinací. A vypadá to opravdu dobře. 

Značku Meccano Furniture bude na akci zastupovat Holloways of Ludlow
Speciální prostor festival věnuje rukodělným výrobkům, které zahrnují i nápadité ilustrace od Jamese Warda. Baví mě jeho hrníčky, které naskládané na sebe vytváří jednotný obrázek quirky zvířátek, a skvělé jsou také jeho ilustrované podnosy a talíře. Ohledně servírování mě zaujaly taky stolky od DesignK se zabudovanými talířky, které "čaji o páté" dodají zcela nový rozměr. 

Jimbobart
DesignK
Festival Clerkenwell Design Week se pořádá od 19. do 21. května, a pokud zrovna nejste v Londýně, jeho průběh můžete sledovat třeba na Instagramu. Já to určitě udělám, protože mě kamarádky blogerky v sobotu nahecovaly, že bez Instagramu to fakt nejde. Už i já mám tedy veřejný účet, na něm hafo old school fotek a postupně přidávám ty aktuální.

6 komentářů

  1. Moc hezké kousky..
    Btw., něco ve stylu Ophleis budeme mít od léta u nás v officu, už se na to těším..poskytuje to jistou dávku soukromí =)

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  2. Ten tanier s medveďom ma dostal, to musíme mať! :))

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    OdpovědětVymazat
  3. Ty stoly á la stavebnice Merkur křížená s Kovonou :))

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)