Stránky

CO, JAK, PROČ s Terezou a Martinou z projektu Obyčej.cz

Naše doba je stále rychlejší. Chceme toho víc a chceme to hned. Logickým důsledkem je pokles kvality, po které se nám začíná čím dál víc stýskat. Pátrat po ní můžeme v minulosti, kdy se kladl důraz na poctivé zpracování věcí, které musely něco vydržet. Takové věci pak drží dodnes. Možná jsou trošku opotřebované, ale čas jim dodal zvláštní krásu, a šikovné ruce pak nový půvab. Restaurovaný nábytek má zkrátka svoje kouzlo, které můžete začít objevovat na novém portálu Obyčej.cz. Za projektem stojí Martina Fridrichová a Tereza Rafaelová, které jsem poprosila o rozhovor do rubriky CO JAK PROČ. Dozvíte se v něm, jak web funguje, co všechno se přes něj dá koupit, i jaké plány s ním zakladatelky mají. 

 Zakladatelky portálu Obyčej.cz Martina Fridrichová a Tereza Rafaelová
CO vás v rámci vašeho projektu aktuálně nejvíc zaměstnává?

Vzhledem k tomu, že se Obyčej před nedávnem teprve narodil, oslovujeme v současné době šikovné nábytkáře (furnitiéry - tedy lidi, kteří se zabývají nábytkem a bytovými doplňky) a pracujeme na tom, abychom dostaly Obyčej do povědomí co nejširší veřejnosti. 


Snažíme se dělat takové projekty, které jsou originální a zaujmou, abychom v lidech probudily zvědavost si náš web vyhledat. Primárním počinem, který jsme zrealizovaly, byly recyklované lavičky z palet. Smyslem tohoto projektu je umístit originální sezení na místa, o kterých si myslíme, že by je lidé mohli ocenit, tzn. tam, kde jakákoliv možnost posadit se a relaxovat chybí. Na lavičkách jsou nápisy, které odkazují na náš web www.obycej.cz, aby si veřejnost udělala představu, jaké kousky nábytku na webu najdou. Umístění laviček považujeme za příležitost, jak oživit střed města Brna.


Díky tomuto projektu se nám podařilo oslovit i brněnský festival krátkých filmů B16. Nápad s lavičkami pořadatele zaujal a v současné době připravujeme spolupráci, spočívající v propojení Obyčeje a tohoto tradičního filmového festivalu. Na lavičkách přibudou nápisy, odkazující na hlavní motto letošního ročníku festivalu. Na základě toho nám vzniká příležitost umístit před promítanými krátkými filmy spot o Obyčeji, čehož si velmi ceníme a opravdu doufáme, že se tato spolupráce naplní.

Také jsme oslovily lokální kavárny a poskytly jim nábytek, který jsme vyrobily. Tyto kousky jsou označeny odkazem na stránky Obyčeje. Většinu projektů teď realizujeme ve městě Brně, ale do budoucna chceme tyto projekty představit i v jiných městech České republiky.

Ve spolupráci s brněnskou značkou Minimon momentálně pracujeme na vizitkách. I ty budou svým provedením originální. Vzhledem k tomu, že chceme v lidech probouzet kreativitu, nebude to jen obyčejný kousek potištěného papíru, ale vizitky budou hravě nabádat k interakci. 


Hlavou se nám honí spousta dalších nápadů v podobném duchu, ale ty zatím prozrazovat nebudeme. Krom těchto akcí se samozřejmě snažíme navazovat spolupráci prostřednictvím sociálních sítí a o všech našich aktivitách se mohou lidé dozvídat z facebookových stránek Obyčeje. 


Lavička, kterou Tereza s Martinou použily k propagaci.
Náhled vizuálu webu, o který se postaral grafik Jakub Rafael.

Jak si vybíráte tvůrce do jednotlivých kategorií?


Obyčej je vlastně takovým tržištěm s nábytkem. Tvůrce si nevybíráme my, ale kdokoliv, kdo vyrábí, renovuje, restauruje, nebo má nábytek vyrobený do roku 1980 se může zaregistrovat a svoje kousky u nás prezentovat. Na Obyčeji určitě nikdo nenajde nový nábytek z velkovýroby. Zásadní je originalita a nápaditost. Našim cílem je vytvořit místo, na kterém bude možno najít jednu věc v několika různých stylech, provedeních a materiálech, takže si každý přijde na své a nebude muset navštívit několik různých portálů. Obyčej dává prostor tvořivým a šikovným lidem a současně se snaží nasytit ty, kteří touží po originálních kusech nábytku a bytových doplňků.


Věšák Knoflíky
Malovaná židlička Pink's not dead
Šifonér no. 8

Na portálu se dají sehnat i hotové vintage skvosty. Třeba čalouněná křesílka ze 70. let nebo kolekci nábytku z ořechu z poloviny minulého století. 

Proč jste platformu nazvali Obyčej? 



Název Obyčej jsme zvolily hlavně kvůli jeho krásnému českému vyznění. Synonymum tohoto slova je zvyk, což navazuje na tradici a obnovu, čímž bychom rády podnítily krásu starých věcí a řemeslné práce.


Já holkám gratuluju ke skvělému nápadu a přeju jim, aby se Obyčej.cz rozrůstal o další krásné věci s příběhem. 

10 komentářů

  1. Děkuju za rozhovor a možnost poznat holky blíž. Jsem moc ráda, že můžeme být s naším nábytkem součástí tohoto sympatického projektu!
    www.madeinles.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za komentář přímo od tvůrců a držím palce:)

      Vymazat
    2. My děkujeme. Bez vás, prodejců, by Obyčej neexistoval! Jste to vy, kdo velkou měrou přispívá k celkové atmosféře webu.

      Vymazat
  2. To je úžasný nápad a projekt :) Moc se mi to líbí

    OdpovědětVymazat
  3. To je úžasný nápad a projekt :) Moc se mi to líbí

    OdpovědětVymazat
  4. Nápis ružovej stoličky ma nadchol :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prezrela som si portál, super počin !!!, poznám Made in les a mám ich rada,aj ich výrobky ! , aj obchodík s industrial vecami tam je...ja mám na Slovensku obľúbený CANAPÉ e-shop...inšpirujem sa , obdivujem, snáď si niekedy niečo kúpim...:-))

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)