Stránky

Hledám dokonalou deku. Najdu ji?

S dekou u nás doma začíná i končí den. Domi se do ní balí hned po probuzení, kdy se z postele přemístí na gauč v obýváku, a zabalená do deky čeká, až bude hotová snídaně. Já se zase do plédu choulím večer, kdy u stolu ťukám do počítače a finišuju pracovní resty. Jenže naše deka, která je tak nedílnou součástí rodiny, potřebuje vyměnit. Svůj účel sice plní, ale je to nouzovka. Toužím po dece krásnější, na omak příjemnější a hlavně chci mít nejméně dvě. Jednu pro maminku, jednu pro dceru. A tahle se tak přidá do útulného doupátka, které si Domi buduje v prostoru pod patrovkou. Problém ale je, že hezkou a kvalitní deku za nějakou rozumnější cenu prostě neseženu. Takové totiž stojí tisíce. Možná se k jejich koupi odhodlám, ale prozatím si pomalu a tpělivě sestavuju svůj "blanket wish list"

Bílou sedačku máme. Co nám chybí? Kotě a krásná vlněná deka:) Styling: Frauke Jank, foto: Silke Zander

Tajný sen číslo 1 - Deky od Donny Wilson

Britská designérka má krásné všechno od polštářů přes nádobí až právě po deky a přehozy. Jsou vyrobené ze stoprocentní ovčí vlny a dopřává jim roztomile hravé motivy, které by se k nám domů přesně hodily. Ale ta cena - 200 liber za deku prostě dát nedokážu.)

Deky a hřebínek na jejich česání od Donny Wilson.

Tajný sen číslo 2 - krásné deky ze Severu

Když se budete brouzdat eshopy se skandinávskými doplňky jako je Nordic Day, Get Inspired, DesignVille nebo Terve, snadno se zamilujete. I do dek a přehozů. Mou největší tajnou láskou jsou aktuálně bavlněné deky od švédské značky Klippan, které jsem si osahávala na Designbloku. 

 Vlněný přehoz Nordic Day, 3814 Kč, Deka z čeasné bavlny, Get Inspired, 2990 Kč, Žlutý přehoz od Muuto, Designville, 2770 Kč

Tajný sen číslo 3 - poctivé české deky

Deky uháčkované a upletené s láskou a péčí v České republice by se mi doma líbily moc, ale jejich cena odráží právě tu poctivou ruční práci a přírodní kvalitu. Moc ráda bych obojí podpořila, ale přednost zatím mají jiné investice. A navíc mi u nich trochu chybí atraktivní vzory, pro které mám já zkrátka slabost. 

Pléd z vlny a mohéru, 4390 Kč, Pléd z vlny, bavlny a mohéru, 4890 Kč, obojí Catness Design. Žlutá deka HNST.LY, 2300 Kč

A na závěr dostupný sen - deky z řetězců

Novou deku chci vybrat pečlivě a jsem rozhodnutá do ní přece jen něco investovat, takže bych nerada skončila výběrem nekvalitného kousku z umělého materiálu. Jenže. Ty deky jsou tak hezké. A tak levné.) Otevřeně přiznávám, že je docela těžké téhlě variantě odolat. 

Flísový pléd z H&M home, Růžový pléd ze Zootu, Přehoz s trojúhelníčky, F&F Home, Deka Snoopy allover z Butlers

A jak jste na tom s výběrem dek vy? Máte jednu nebo víc? Jsou vlněné nebo flísové? Poraďte a svěřte se:)

Čím víc dek, tím víc cosy:)

20 komentářů

  1. Iri, já deky miluju. Máme čtyři kusy. Jednu vlněnou české výroby,myslím od Kubáka a říkáme jí hryzna. Hryže ale hřeje :-) Pak jednu s vlnu s mohérem, ta je úžasná a byla koupená náhodou v nějaké akci, 50% sleva. Jinak by u nás doma nebyla. A pak jednu šedivku vlněnou a jednu bavlněnou, strojní pleteninu, obé sekáč. Hrozně ráda bych si nechala vyrobit deky s vlastními motivy, ale ta výroba je tak nákladná, že nevím, jestli to vůbec zkoušet :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale byla by to tedy nádhera, deky od Vás Andreo...už mám tajný sen číslo 4:) A tu od Kubáka jsem měla v ruce a je vážně kousavá, hryzna je skvělý název.) Jinak mohér s vlnou...to bude asi vážně ta nejlepší varianta, tak budu sledovat slevy a akce.

      Vymazat
  2. máme tkanou bavlněnou s bambulkami a pletenou vlněnou s třásněmi střední cenová, ty vypadají hezky na sedačce , ale chumláme se do skvělých a levných flísovek hladká šedá nebo krémová se strukturou, bez nich není života.Přes den je smotám na polici (je jich šest) nebo do koše jako ručníky a vypadají i k světu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No my teď taky žijeme pod tou jednou flísovou...asi se doma fakt neztratí, půjde-li o nějakou hezčí variantu. Děkuju za koment!

      Vymazat
  3. Z tvojich ma zaujali tie čierne biele a ružový chevron, ja mám rada sivé a ofwhite, háčkujem si ich a striedam to s kupenými quiltovanými prehozmy z mamaison aleb bella rose , ktoré mám sú z jednofarebnej látky má ich 12 !:D zastieĺam postele všetkým doma :D v spálni sú jedno farebné u detí viac vzory hviezdy a pruhy veľmi sa mi osvedčili prehozy z bella rose v štýle nordic a ak ťa zaujímajú moje ručne vyrobené ,nájdeš ich napr.tu http://parizankounavikend.blogspot.sk/2015/09/kamenna-lavicka-v-plote.html alebo tu http://parizankounavikend.blogspot.sk/2014/07/zblaznim-sa-ja-sa-zblaznim.html pekný týždeň ,erika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow 12, tak tomu říkám vášeň:) A jsi tedy ohromně šikovná, moc díky za odkazy. Možná bych podobnou výrobu mohla zadat jedné z na pletení talentovaných žen v naší rodině:)

      Vymazat
  4. ...deku jsem vybírala roky:) najít tady bavlněnou a vlněnou a mít na ní,je zázrak:) bavlěnou jsem měla štěstí v Butlers loni ve slevě za 790 a vlněnou mám z Get inspired, v květnu byly slevy 10%,...tak mám dvě nádherné neumělohmotné deky :) přeju at najdete tu svojí vysněnou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Káťo, to zní dobře...budu hledat a sledovat a firmy snad občas slevovat:)

      Vymazat
  5. Já jsem si nechala dvě uháčkovat. Šedou a petrolejovou. A nevyměnila bych je ani za nic. Nejen, že hřejou a jsou krásné, ale podpořila jsem tím i konkrétního člověka a druhou takovou uplně stejnou na světě nenajdu. A to mě baví :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to mě by to taky bavilo, ale asi bych časem hodně zhubla.) Podporuju zatím drobnostmi.

      Vymazat
  6. Zrovna jsem dnes dvě deky koupila. V JYSK - jednu chlupatici, jednu vánoční. Je to ta levnější varianta, protože naše večery trávíme na gauči v pěti: my rodiče, dcera, dva psi. Je nám takhle dobře a nechci se o deky bát, ale užívat si je. Často je peru a obměňuju. Drahá deka je u nás špatná investice. Ovšem líbí se mi moc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucie, moc díky za koment. U nás máme jen to dítě, které už nic neničí, takže tím spíš bych si tu investici měla dopřát, co?:)

      Vymazat
  7. Já se teď chystám ušít si "deku" z králičích kožíšků. Jsou úžasně hebké i hřejou. Jedna kožka po 130,- Kč, no nekup to. Děti mi jednotlivé kousky zatím kradou a vystlávají si s nimi pelíšky. Ale jak to dopadne, netuším. V životě jsem nic z kůže nešila a vlastně vůbec jsem toho moc nenašila, takže je to opravdu velká neznámá. Ještě ani nemám látku na podložení z druhé strany a nevím přesně jakou, ale jak začíná přituhovat a okna víc profukovat, budu se do toho muset pustit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní tedy zajímavě, tak až se to podaří, těším se na výsledek. I když králíčci by tady u nás neprošly...jeden byl donedávna člen rodiny.

      Vymazat
  8. Iri, všechny jsou krásný! Já sem tak ráda chodím, pro inspiraci, pro potěšení a dneska i pro zahřátí :-)

    Moc se mi líbí ta obláčková a pak se Snoopym. Jinak my kotě máme, resp. už velké dvě kočky a právě díky nim máme všechny deky zachlupacené :-) to pak sahám po Ikea lepícím válečku a říkám si, že nic drahého kupovat nebudu, páč by to stejně zase zapelichaly :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hanko, děkuju za milý komentář, ty od Tebe mě taky vždycky moc těší:) A kočičky závidím, ale moc dobře si pamatuju, jak mi ta moje kdysi chlupatila i oblečení a jaký to byl vopruz. Ale pak se přišla pomazlit do postele a rázem bylo vše zapomenuto:)

      Vymazat
  9. Objednala jsem muži k Vánocům deku z Balkanovy, originál z Bulharska, milý majitel, vtřícné jednání po emailu. Deku tedy ještě nemám, ale těším se, že bude mít muž radost, je vlněná a nebarvená, barvy jsou nakombinované jen z přirozených odstínů vlny, a to hlavní, je velká. Muž má málem dva metry a zabalit se do plédů o rozměrech 130x170 cm je v jeho podání předem odsouzeno k neúspěchu. Koukněte na balkanova.cz.
    Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leo, moc děkuju za tenhle koment, já Balkanova znám díky plstěné kabelce, co pro ně navrhla Josefina Bakošová a vím, že mají i deky, ale úplně jsem na to zapomněla. A teď koukám na web a fakt krásný, musím se tam stavit. Moc díky:)

      Vymazat
  10. Krásné deky. Já se kdysi v Berlíně zamilovala do dětských dek od Davida Fusseneggera, což je rakouská firma, která je už nyní k sehnání i u nás. V Kika jsem objevila jejich krásnou severskou deku před pár lety za cca 950,-. Dětské prodává např. Ondálek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, ty jsou krásný. Moc se mi líbí tahle s medvědem - http://www.ondalek.cz/produkt/david-fussenegger-deka-finn-65x90-cm-medved-seda Moc děkuju za tohle jméno.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)