Stránky

Jak se bydlí v retro bytě

Název dnešního článku je sice chytlavý, ale silně zavádějící, protože retro v tomhle bytě žádné není. Slovo "retro" se totiž používá pro věci, které připomínají nostalgickou krásu, ale mají moderní provedení. Bydlení ilustrátorky Ilony Polanské je ale jiné. Starý interiér na pražském Smíchově prošel rekonstrukcí, o kterou se šikovně postaral designér Petr Hák, a je vybaven novými originály i vintage poklady, tedy opravdu starými věcmi... Ty z velké části dodalo Nanovo, o výrobu dřevěného nábytku se postarali kluci z Devoto, pro které Ilona tvoří ilustrace.





Byt ilustrátorky Ilony Polanské, návrh interiéru: Petr Hák, foto: Dita Havránková

Nanovo výsledek rekonstrukce nazývá slovy "jednoduchá, nevtíravá a praktická elegance", se kterými můžu jen souhlasit. V bytě toho není moc ani málo, ale přesně akorát a tahle rovnováha se týká také barev i materiálů. Trochu kovu, někde kámen a hodně dřeva, které interiéru dodává potřebnou útulnost, do níž se člověk rád vrací domů.

15 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Taky se mi moc líbí, doma je sice neprosadím, ale kouknu se na ně ráda:)

      Vymazat
    2. Myslim, že to je Ikea

      Vymazat
  2. Paráda! Tam bych chtěla být pozvaná na návštěvu. A kdyby mi místo výslužky paní/slečna majitelka prozradila, kde sehnala ty prímovní polštářky na křesílka (a ty dlaždičky), odcházela bych víc než spokojená!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dlaždičky nevím (ale v týdnu jdu na rozhovor s Petrem Hákem, který je autorem rekonstrukce, tak se zeptám:) a polštářky jsou Ikea, z kolekce P2 2014 - http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/20263873/

      Vymazat
    2. dlaždičky jsou Rako:-)

      Vymazat
  3. Nanovo poznám ,rada sa chodím pozerať :D ale som skupáň nekúpim.... lebo lašujem na bazaroch a napr.retro stoličku k písaciemu stolu oni predávaju za 3000,-czk ja som ju kupila na bazoši za 300czk ale sú veci ktoré nedokážem sama zrepasovať a ich prácu obdivujem .Na takýto interiér sa veľmi rada pozerám, chápem, že tie retro veci majú svoju hodnotu aj čaro a oslovuju ma ako solitéry v byte, ale nie ako koncept bytu, lebo mne silno pripomínaju to v čom som vyrásatla socík .No toto pôsobí na mna vkusne a je to vydarená premena ,čau erika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za super komentář. Tak nějak to vidím i já:)

      Vymazat
  4. Retro milujeme, ale není pro každého...obklad je z kolekce Rako deko a je náš favorit:)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, už je odkaz na i na FB. Ta teď pofrčí:))

      Vymazat
  5. Jasne, že sú dobrí, kochám sa nimi...a tento byt bol jediné pekné ,,niečo,, čo onahdá v časopise bolo...

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)