Stránky

Moje práce v magazínu Soffa

Nadpis jsem zvolila tak, aby vás zaujal. Až ale zjistíte, o jakou jde prkotinu, budete asi zklamaní.) Malé terno pro čtenáře, ovšem velká radost pro Iri. V novém čísle časopisu Soffa je totiž moje gravírované prkénko. Jde o kousek, který jsem dělala na workshopu se Soffa a značkou Ikea, jež se pořádal v rámci letošního Designbloku. Abych byla upřímná, když jsem zjistila, jak strašně mi to s pájkou nejde a jak moc jsou ostatní šikovní, propadala jsem docela depresi. A rozhodně se mi ani nesnilo o tom, že se můj výrobek objeví v avizovaném stylingu. Ale zázraky se dějí a prkénko inspirované tvorbou britské designérky Rachel Powell se usmívá na stránkách časopisu:)




Nové Soffa má jako vždycky krásnou grafiku, kterou neruší ani reklamy. Tahle je na cool značku pro děti Zoot Kids.

A jaké Soffa volume 12 je? Propracované, krásně nafocené a štědré - hned po jeho otevření v něm najdete krásný balící papír, který pro Soffa navrhlo studio Calico.  Obsah je pestrý a zajímavý. Zaujal mě originální pokoj studenta Jáchyma, který se při jeho zařizování inspiroval právě magazínem Soffa. Baví mě fotky z Esky a těším se, až vyzkouším crumble od Báry Karpíškové. A do Vánoc bych chtěla přečíst příběhy o Františkovi, Adamovi, Dagmar a Hance, kteří pěstují, loví, pečou a vyrábí krásné české Vánoce. 


Jediné, co mě u Soffa mrzí, je absence vlastního stylu. Vím, že je za vznikem magazínu obrovské množství práce, která si zaslouží obdiv. Jen škoda, že v ní je tolik patrná inspirace odjinud. Všude slyším, jak moc jsou Češi kreativní, tak nevím, proč se tolik bojí ukázat vlastní tvář a ve většině případů jen přebírají nápady za zahraničí. Samozřejmě ne všichni a ne vždycky, ale rozhodně  docela často.

Inspirace ze zahraničí je skvělá, ale nalezení vlastního přístupu ještě lepší.

5 komentářů

  1. Ja som z toho tak sklamaná, že som si po desaťročiach odpustila kupovanie aj českých bytových časopisov....inšpirácia v nich je zahraničná, alebo z blogov kam chodím...ostávam verná našim časopisom ako Môj dom a Tvorivé bývanie, aj tam niekedy preberajú české blogy, ale ináč sú tam len originálne nápady od nás.
    Mrzí ma aj to, že žijeme hlavne škandinávske umenie inšpirované ich tradíciami, hoci my máme svoje tradície a teda aj inšpiráciu....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, ale určitě se to začne pomalu měnit. Všechno se přejí a přijde hladem po něčem novém a paradoxně našem.)

      Vymazat
  2. Gratulace! Každá taková drobnost potěší a posouvá dál ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, Honzo:) A někdy se ozvi, vůbec nevím, co je novýho!

      Vymazat
  3. Prkénko je parádne, to by nám padlo do kuchyne :)

    Patrik
    http://www.madebyboy.com

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)