Stránky

Švédské Vánoce

Na stole voní cukroví, které je originálně servírované v kávovém hrnečku nebo třeba ve skleničce na šampaňské. Zdi zdobí DIY stromečky vyrobené z baněk a washi pásek a v kuchyni se vaří skandinávské dobroty včetně vánočního punče. Lidé si povídají, ochutnávají nebo tvoří na jednom ze tří workshopů - s Markétou Jinochovou se tady maluje na porcelán, u velkého stolu se zdobí adventní věnce a v koutku kuchyně tým organizace Zachraň jídlo radí a ukazuje, jak při vaření dokonale zužitkovat všechny suroviny. Vítejte na předvánočním večírku značky Ikea

Jak originálně servírovat cukroví? Z cedníku.)
Anebo z hrnečku a dřevěného podnosu

Má vánoční láska - ubrousky Vinter

By Myyna

Co jsem si tady vytvořila:

S Domi jsme nejvíc času strávily u stolu s By Myynou, kde se malovalo fixem na porcelán. Markéta s sebou měla inspirační blok, ze kterého  jsem se snažila převzít krásná peříčka. Nakonec vypadají spíš jako listy, ale Domi mě povzbuzovala, že prý jsem šikovná.) Kéž by jí tenhle obdiv vydržel i přes pubertu:) Jinak ona sama byla taky velká šikulka. Markéta v ní dokonce vidí velký typografický talent.) Pomalovala si hrneček na kakao, misku pro maminku a pak jeden tajný dárek pro někoho, kdo (sice tajně, ale přece) občas čte můj blog. Takže do ježíška ještě pšt. 


Co mě zaujalo z letošní vánoční kolekce

Jak je krásně pastelová, hravá a zaměřená na DIY dekorace. Najdete v ní tedy třeba lepící pásky, hvězdy nebo závěsé diamanty z papíru, které mě okouzlily asi nejvíc. Přidala jsem si je na letošní větvičku, kterou každý rok dávám do vázy, a když už je tam moc dlouho, zavěsím ji na zrcadlo na chodbě:)

Krabice Kvittra je skvělá. Už máme doma tu menší variantu, ale ta větší se k ní asi brzy přidá.
Hit letošních Vánoc - pastelové a zářivé diamanty. Z papíru.)

Co jsem se naučila o udržitelné kuchyni
Je to smutné, ale třetina Čechů přiznává, že vyhazuje jídlo. Několikrát do měsíce dokonce i potraviny, které nebyly vůbec použity. Nejčastěji je to pečivo (40 procent), zelenina (22 procent) a ovoce (18 procent). A kdo plýtvá nejčastěji? Mladí singles, kteří žijí ve městě. Konkrétně skupina lidí od 18 do 29 let, kteří mají nadprůměrný příjem (vyšší než 32.000 Kč). Tým z organizace Zachraň jídlo na workshopu předvedl, jak potraviny vybírat, ukládat i zpracovávat tak, aby ztráty byly co nejmenší. Tady jsou jejich konkrétní tipy: 

"Malé brambory je možné opéci ve slupce v troubě jako vynikající přílohu, z měkkých rajčat můžete připravit výbornou omáčku nebo kečup, z hnědých banánů lze umíchat osvěžující koktejl, z přerostlé kedlubny kedlubnové zelí a malé cibulky chutnají výborně zapečené pod masem."


Na předvánoční Ikea akci jsem načerpala tolik nových nápadů, že je vám budu do Vánoc postupně dávkovat. Tak se těšte, hezky pečte a zdobte a hlavně u toho co nejméně plýtvejte.)

12 komentářů

  1. ja asi závidím...nie asi, ale určite...aj ja chcem na takú milú akciu...jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad ji ten report aspoň příjemně přiblížil:)

      Vymazat
  2. Pěkná akce a s tím vyhazováním jídla..bohužel je to tak a celá ta prroblematika je mnohem komplexnější než se na první pohled může zdát..
    Koupíte si rajčata, dáte je do lednice do přihrádky na zeleninu s tím, že tam dva tři dny vydrží a ouvej..po třech dnech je na polovině z ních plíseň (a není to problém jen rajčat)..a ne každý má čas chodit do obchodu denně, stát tam frontu a kupovat jen to, co ten daný den nebo maximálně druhý zužitkuje. Dokud nám budou obchody servírovat tyhle podřadné potraviny, těžko se zbavíme toho, abychom jídlo nevyhazovali. Nebo jak se třeba stane, že tvaroh, kterému do data minimální spotřeby zbývá ještě i týden, je plesnivý? (a to se mi stalo už nesčetněkrát)

    Uf, jsem se rozepsal, omlouvám se..

    Hezký advent =)
    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U hodně věcí to tak je, ale jsou místa v Praze, která nezklamou a ovoce se zeleninou tam stojí za to, aniž by byly výrazně dražší. U mě v tomhle vede třeba vietnamská tržnice na Újezdě nebo obchod u Petrského náměstí. A Domi má teď ve škole akci Ovoce do škol a musím říct, že vždycky tam jsou povedené kusy. Mandarinka, jabko, hroznový víno, rajčata, všechno je strašně dobrý a v ledničce bez problému vydrží týden. Takže výběr tu asi je, jen to chce fakt trpělivost, zkoušet a pak setrvat a nepodporovat ty výrobce, kteří na kvalitu vyloženě kašlou...

      Vymazat
  3. Jako bych tam byla ;-) Jako obvykle bezva článek, díky, Ivana

    OdpovědětVymazat
  4. Super to muselo být. Zaujali mně ti ptáčci odkud jsou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z nové vánoční kolekce, prodávají se po čtyřech kusech - http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00303993/

      Vymazat
  5. Já taky závidím:). Super akce!

    OdpovědětVymazat
  6. Mna zaujali tie biele sitka na cukrovi a tiez ake su to fixky na porcelan, kolko vydrzia? Super akcia to musela byt. Pridavam sa k tym, co tak trochu zavidia.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)