Stránky

Dánský příběh s holandským rukopisem

Mají mnoho společného, ale v lecčems se liší. A právě proto si spolu výborně rozumí. Řeč je o dánském designu, který je okořeněn holandským přístupem. Čisté linie, důraz na funkčnost a dokonalá estetika jsou společným základem, který dotek nizozemské ruky oživí svým typickým konceptuálním přístupem. Design se tak stává uměním, které okouzlí nejen svým půvabem, ale přiměje i k přemýšlení. A to i v rámci interiérového vybavení, které zahrnuje třeba rolety, povlečení nebo sedací nábytek. A které dánské firmy dýchají holandskou atmosférou? Přečtěte si příběhy značek VELUX a HAY, které měly obě dobrý nápad - navázaly spolupráci s nizozemským duem Scholten & Baijings.  

Scholten & Baijings pro dánskou značku VELUX navrhli kolekci vzorů pro textilní rolety na střešní okna.

Příběh první - Splněný sen o krásném podkroví plném světla

Sama v jednom podrkoví bydlím a tak mám pro tenhle atypický prostor velkou slabost. Jeho potenciál ve 40. letech minulého století objevil dánský inženýr Villum Kann Rasmussen, který pod svou značkou VELUX vyvinul první střešní okno. Dnes jeho firma působí ve více než 35 zemích, kde zaměstnává kolem 10.000 lidí. Její portfolio kromě oken zahrnuje také žaluzie a rolety, které mají nejen dokonalé technické vlastnosti, ale také eleganci a půvab. Loňskou novinkou jsou římské rolety na střešní okna, které značka představila spolu s exkluzivní kolekcí vzorů od Stefana Scholtena a Caroline Baijings. Talentovaný pár designérů je známý svým dokonalým citem pro barevnou souhru a kompozici. 

Kolekce barev od Scholten & Baijings pracuje se změnou světla, která se odehrává během dne.

Příběh druhý - Splněný sen o dokonalém povlečení

Navrhnout vzor na povlečení, který by okouzlil a nadchnul na opravdu dlouho, je celkem výzva. Pokouší se o ní hodně designérů, ale jen málo z nich překvapivě uspěje. A tak celkem často slýchávám otázku, zda mám tip na opravdu krásné ložní prádlo. Mám. Jde o minimalistickou kolekci od Scholten & Baijings, která v roce 2011 vznikla pro dánskou značku HAY. Minimalistické jsou i samotné názvy jako je třeba Minimal Lemon, Minimal Send nebo můj nejoblíbenější Minimal Syrup. Designéři si opět pohráli s barevnými přechody, které se rozlévají na jemném geometrické základě.

Povlečení od Scholten & Baijings pro Hay

Oba příběhy patří k mým oblíbeným a těším se na jejich pokračování. A jak se líbily vám?  

2 komentáře

  1. Moc se mi líbí to křeslo...a to povlečení nemá chybu.

    OdpovědětVymazat
  2. nikdy by som neverila, že tehlovočervená a ešte k tomu lesklá podlaha môže vyzerať dobre - ale je to krása!, taký jesenný západ slnka v vnútri

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)