Stránky

5 tipů pro šetrnější obývák

Máme tady druhý díl odhalování udržitelného tajemství značky Ikea. Po pokojíčku následuje obývací pokoj. Místnost, která patří celé rodině, u nás každý využívá trošku jinak. Domi se ráno usazuje na gauč a zapíná Doktorku plyšákovou. Zatímco její milovaná Dottie léčí plyšáky, její milovaná maminka chystá snídani. Přes den bývá náš obývák osamělý. Děti jsou ve škole, dospělí v práci. A když jsem doma na home office, bývám u kompu nahoře v ložnici. Místnost tak ožívá až odpoledne, kdy se všichni postupně vracíme domů. Hlava rodina usedá na gauč k playstationu a my s Domčou v navazující kuchyni vaříme večeři. Ok, někdy je to obráceně. My dvě koukáme na pohádky a jídlo připravuje muž.) V největším prostoru z celého bytu se tak věnujeme odpočinku, společnému jídlu a společným hrám. A tady je mých 5 tipů, jak tohle všechno dělat šetrným způsobem.

Koberec a misky z kolekce Tillfälle

Tip číslo 1 - Šetrné dekorace

Jak jednoduše a efektně ozdobit zdi? Pomocí plakátů. Vystačíte si klidně jen s jedním rámem, jehož náplň můžete pravidelně obměňovat. Mě to moc baví. Aktuálně hlavně kolekce Ikea Art Event zaměřená na fotografie, do které přispěla i česká fotografka Bára Prášilová. Ke kolekci chystám samostatný článek, tak zatím jen ochutnávka prvních fotek. 


Plakát od Báry
Tip číslo 2 - Šetrné textilie

U polštářů měňte jen povlaky a ne celé výplně a zaměřte se na ty, které jsou ušité z organické bavlny. Obecně se vyplatí investovat do přírodních materiálů. Jsou příjemné na dotek a jejich půvab vydrží mnohem déle. Ke koupi vlněné deky jsem se stále neodhodlala, ale přídili jsme hezký bavlněný přehoz, který jako deku zatím používáme. A taky máme nový koberec s podílem vlny a juty, který je oboustranný, a tak nám vydrží opravdu dlouho ve své původní kráse.  

Koberec z kolekce Tillfälle

Tip číslo 3 - Multifunkční nádobí

Jsem blázen do servírovacích misek, táců a podnosů. Máme jich fakt hodně, ale zároveň musím říct, že je neustále k něčemu využíváme. Nadšená jsem teď hlavně z mís Tillfälle, které se skládají z korkové a keramické části. Hlavní idea je taková, že korek chrání stůl před poškrábáním, ale to je teprve začátek. S odnímatelnými částmi se totiž dá krásně hrát. Servírujte na vysoké noze nebo v malé mističce, misky používejte na jídlo nebo k ukládání drobností. Možností je spoustu. 


Korek na korek. Lavice z kolekce Sinnerlig je naprosto skvělá. Máme ji vedle gauče a slouží jako super krásná odkládací plocha.

Tip číslo 4 - Pěstujte bylinky

Propojení obýváku s kuchyní má řadu skvělých výhod. Patří k nim i fakt, že květináče bylinek dodají obývací místnosti zelenou krásu, a hned vedle je využijete při vaření. 

Květináč Socker, Sada na pěstování a zahradnické náčiní

Tip číslo 5 - Inspirujte se od Švédů i od Švýcarů

Obě země jsou proslulé svým nadčasovým designem a ekologickým přístupem. Skvělou inspirací jsou třeba návštěvy švýcarských interiérů na blogu Ems Designblogg, který patří pod švédskou Elle Decoration

O švýcarském designu píše také české vydání aktuální Elle Decoration.

7 komentářů

  1. Ten váš obývák, ten je! Korková lavice je super. Na plakáty nejsem, mám radši obrazy. Jsem ráda, že jsi zase po odhalila něco od vás. Bílou pohovku obdivuji. U nás by tak vypadala max. půl dne😀 Koberce u nás máme vlněné, zděděné peršany a bylinky pěstujeme ve velkém na zahradě. Nedávno jsem o tom, jak šetrně se snažíme žít, taky psala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ona se hrozně dobře udržuje:) A moc děkujeme, jdu mrknout na Tvůj šetrný post.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. Je, fakt si ji nemůžu vynachválit. Díky, Ilse:)

      Vymazat
  4. Krasna, utulna obyvacka, farebna keramika sa mi tiez paci a aj ked je to od veci, ta kupelna v casopise na poslednom obrazku, joj prekrasna.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý postřeh:) Koupelna je Laufen, na fotce je kolekce, kterou navrhl Konstantin Grcic. Detaily zde:) http://www.laufen.com/wps/wcm/connect/laufen_com/en/products/designlines?detail=11.0V59

      A moc děkujeme za hezká slova k našemu obýváku:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)