Stránky

5 tipů, jak zařídit 2+kk

2+kk. Magická kategorie bytů, o kterou je dlouhodobě největší zájem. Podle průzkumu realitek z konce loňského roku byty s touto dispozicí tvořily téměř dvoupětinový podíl na celkovém prodeji. Chceme sice větší prostory (dvě třetiny Čechů podle ankety finského developera YIT plánuje pořídit byt 3+kk a větší), realita je ovšem smrsklá do dvou pokojů s kuchyňským koutem. I z tohoto prostoru se ale pomocí šikovných triků a napádů dá vykouzlit vzdušný interiér s promyšlenou dispozicí. 

I s malým prostorem se dá kouzlit. Stačí mít hravost a fantazii. Tak jako finská ilustrátorka Hanna Konola.

Tip číslo 1 - Hrajte si se světlem

Designérka Andrea Hylmarová, která navrhla vzorové byty projektu Braník, malý prostor dvoupokojových bytů opticky zvětšila díky šikovnému stínění. "Jeden z bytů se nachází v prvním nadzemním podlaží a cílem zde bylo udržet v ložnici i obývacím pokoji co nejvíce přirozeného světla a místnosti nijak neztmavovat. V obývacím pokoji jsem proto volila lehounké bílé záclony a závěsy, v ložnici pak jemnou římskou roletu," říká bytová architektka. 

Ložnice v jednom ze vzorových bytů 2+kk z projektu Braník od YIT

Tip číslo 2 - Investujte do knihovny

Velká bílá knihovna plná barevných knížek (nejen o designu) dodává prostoru energii a jiskru. A co taky v malém bytě dělat jiného, než si číst:)

Knihovna. Moje nejoblíbenější část bytu.
  
Tip číslo 3 - Volte jasné barvy

Andrea jeden z dvoupokojových vzorových bytů oživila výraznou zelenomodrou barvou. "Kromě obrazu jsem tento odstín použila třeba na polštářcích nebo taburetu Coral z produkce dánského výrobce Softline," říká designérka. Barevné propojení textilních doplňků prostor příjemně vizuálně sjednotí. 

Vzorový byt 2+kk z projektu Braník od YIT
  
Tip číslo 4 - Soustřeďte se na vztahy

Náš byt nepatří k nejmenším, ale když to vezmu kolem a kolem, nejčastěji se stejně zdržujeme v obýváku, který je provázán s kuchyní. Společně vaříme, tvoříme naše DIY projekty, občas i píšeme úkoly a při sledování filmů a pohádek se tulíme na pohovce. Harmonické propojení obývacího a kuchyňského prostoru je v rámci dispozice 2+kk zkrátka klíčové, což potvrzuje také Andrea: 

"Mým záměrem bylo vytvořit linku, která s hlavním obytným prostorem přirozeně splyne a nijak ho nenaruší. Snažila jsem se proto udržet co možná nejvíc symetrické rozmístění skříněk a volit nadčasovou střídmou barevnost, která prostoru neubere světlo."

Kuchyň propojená s obývákem ve vzorovém bytě 2+kk z projektu Braník od YIT
  
Tip číslo 5 - Inspirujte se od Finů

Zářivé barvy, jednoduché, ale výrazné tvary, funkčnost a styl pro detail. Finský design v sobě nese typickou severskou jednoduchost, kterou oživují umělecké prvky. Ilustrace, grafika i akvarelová malba. Klasický finský design hledejte u značek Marimekko, iittala nebo Artek, moderní finský přístup pak najdete v portfoliu talentovaných grafických umělců jako je třeba Sami Viljanto, Emmi Jormalainen nebo dvojice ilustrátorů Satu Dolk a Ossi Laine ze studia Muumuru

Calendar Project, na kterém se podílela i finská značka Muumuru.

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)