Stránky

5 tipů na školní svačinky. Zn.: Zdravé & Dobré.)

Rohlík, máslo, sýr. Rohlík, máslo, šunka. Rohlík, máslo... a co dál? Druhý rok ve škole a mně dochází fantazie, co mám připravovat ke svačině. Jako většina pracujících maminek nemám čas vymýšlet bůhví jaké speciality. Navíc musím vybírat z omezeného počtu potravin, u kterých mám jistotu, že je moje dítě sní. Nakonec mi překvapivě pomohl tatínek. Když Domi dostane sváču od něj, většinou si pochvaluje, jak byla dobrá. Nechala jsem se tedy inspirovat mužským přístupem, přidala vlastní nápady a výsledkem je těchto 5 svačinek, které od září s úspěchem servírujeme. 

Máslo, šunka, okurka, mrkev a ředkvička - 5 jistých ingrediencí, které u Domi vždycky projdou.


Svačinka číslo 1 - Bageta s kuřecím masem a mrkvičkou

Domi odmala nejí kaše, nesnáší omáčky a nemá ráda ani zákusky. Zato miluje vařené maso. To je vzhledem k její muší váze celkem výhoda, která se dá využít i při chystání svačiny. Jednoduše rozříznete bagetu, namažete ji máslem, vložíte vařené kuřecí maso s nastrouhanou mrkvní a doplníte kyselou okurkou. Dobré to je:)



Svačinka číslo 2 - Drožďová pomazánka

Moje milovaná pochoutka z dětství. U Domi je to zatím hudba budoucnosti, ale pracuju na tom, aby se pomamila.) Drožďovou pomazánku dělám tak, že osmažím na másle cibulku, přidám droždí, popráším moukou a zaleju trochou mléka. Na závěr rozklepnu vajíčko a na mírném ohni promíchám dohladka. Jde o zdravou a vydatnou svačinku bohatou na vitamín B, bílkoviny a minerální látky. Děti budou sršet energií a v noci se jim bude hezky spát:)

 
Do drožďovky můžete přidat také jarní cibulku a kyselou okurku.

Svačinka číslo 3 - Mini bagetka se šunkou a okurkou

Světlé bagety u nás frčí odmala. Skoro by se dalo říct, že patří k oblíbeným jídlům.) Varianta s máslem, šunkou od kosti a čerstvou okurkou je v případě školní svačiny sázkou na jistotu.   



Svačinka číslo 4 - Bagetka s vajíčkem a ředkvičkou

Svačiny s vajíčkem u nás zavedl právě tatínek. A patří k těm nejvíc top. Domi má ráda i ředkvičky a mrkev. Náš tip je tedy následující - bagetu namažete lučinou, posypete mrkví a přidáte plátky vajíčka a ředkvičky.




Svačinka číslo 5 - Babybel

Ano, je to tak. Naší nejčastější svačinou je rohlík či bageta namazená máslem nebo lučinou a k tomu Babybel. Nejoblíbenější dětský sýr světa. Pro mě je to pohodlné, Domi to chutná a tak u této varianty v 7:00 ráno většinou skončíme:)

Polotvrdý přírodní sýr v typickém červeném obalu vyrábí od 50. let francouzská firma Bel. Lokální varianta se vyrábí na Slovensku.

Když má Domi kroužky a ve škole zůstává i odpoledne, slanou sváču doplňuju sladkou dobrotou. Milujeme třeba citrónovou babetu, kterou někdy koupíme a někdy samy upečeme. Dobré jsou taky domácí muffiny, perníčky nebo medová buchta. A i když nenávidím Brumíka, musím uznat, že jako rychlá sváča bez práce prostě funguje. Sladkosti doplňuju jablíčkem a někdy přidám taky nakrájenou mrkev. 

Náš svačinový základ. V tipech jsem ještě apomněla zmínit tuňákovou pomazánku, ta funguje taky dobře:)

A co vy a školní svačiny? Ráda se dozvím další inspiraci, které v tomhle případě není nikdy dost:)

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)