Stránky

Finská sauna v českém bytě

Dobrá káva, čerstvé ryby a domácí sauna. Tři věci, které se vám vybaví ve spojení s Finskem. Všechny souvisí se zdejším podnebím, geografickou polohou a stylem života, který je o něco klidnější a rozvážnější než ten náš. Finové například dobře váží každé vyřčené slovo. Mluví sice míň, ale co řeknou, to platí. A s podobnou poctivostí přistupují také k saunování, které je pro Finy zcela přirozenou vášní. V zemi, ve které žije přes pět miliónů lidí, se počet saun blíží ke dvěma miliónům. Zdravý zvyk, který funguje jako prevence před nastydnutím, uvolňuje svaly a pozitivně působí na naši psychiku, naštěstí nezůstává jen lokální záležitostí, ale šíří se i za hranice. Například k nám. Finský developer YIT má ve svých rezidenčních projektech v Česku část bytů, které jsou vybaveny saunou.

Ten pocit, kdy se ze zaskleného balkónu díváte na zasněžené pobřeží...
... a pak se jdete prohřát do sauny. Foto: YIT

Finové navštěvují saunu několikrát týdně, a to buď u sebe doma nebo ve veřejných saunách, které jsou rozdělené podle pohlaví. V tom se ty naše liší, ale nebylo by od věci se nechat Finskem inspirovat:) Saunování má sice svou tradici, ale žádná svazující pravidla. Stačí vnímat své tělo a určit si vlastní přirozený rytmus pro střídání horka s chladící lázní. Typická finská sauna funguje na principu rozžhavených kamenů, které se jemně polévají vodou. V bytech se ale většinou počítá s vestavbou infrasaun, které fungují na bázi infračervených paprsků. Výhodou jsou nižší náklady na provoz a efektivní účinek - záření proniká hluboko do svalových tkání, které se uvolní a prohřejí. Člověk se rychleji potí a účinek sauny pocítí bez zbytečného zatížení. 

Bytová sauna bývá v těsné blízkosti koupelny, což je příjemné & praktické. Foto: YIT

Sauna je pro Finy místem k relaxaci i tématem k hovoru. Pokud je chcete rozčílit, zeptejte se na lední medvědy, pokud potěšit, stočte hovor na saunování. Nebojte se přitom otevřít otázku typických zvyků jako je třeba šlehání březovou metlou. Dozvíte se, jak tahle na první pohled spíš úsměvná záležitost provzdušňuje plíce, regeneruje pokožku a pomáhá při bolesti. A dá se dokonce výtvarně znázornit - příkladem je kolekce nádobí značky iittala z 60. let od Gunvor Olin-Grönqvist. 

Vintage hrneček Iittala, zdroj: Dishware Heaven
I když YIT počítá se saunou v části bytů u téměř každého svého rezidenčního projektu v Praze, má pochopení i pro ty, kterým sauna v bytě nevyhovuje. Na přání klienta ji lze změnit na šatnu či komoru. Po šatně sice toužím, ale představa horkého relaxu je natolik krásná, že bych měla hodně těžké rozhodování.
A co vy - sauna nebo šatna?:)

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)