Stránky

Recyklované papírnictví

Jsou nejen krásné, ale také jedinečné. Bloky a zápisníky z nové kolekce HNST.LY vynikají přední malovanou stranou a zcela ručním zpracováním. Slouží ke skicování, pro zapisování myšlenek a nápadů nebo vlepování fotek, obrázků a dalších vzpomínek. Na počátku příběhu stála fascinace papírem a jeho nahromaděné zbytky, ze kterých pod značkou Papidu vzniká recyklované papírnictví. 

Skicář z HNST.LY

Takhle to Papidu sešitům sluší v obchodě HNST.LY, který najdete jen pár kroků od Národní galerie.

Oficiální jméno dostalo Papidu teprve loni, fakticky ale vzniklo už před mnoha lety, kdy Gábina Pilařová začala přetvářet fascinaci papírem do reálných výrobků. První větší příležitostí bylo svatební oznámení pro její kamarády. "Postupně se nabalovaly další možnosti a díky tomu se mi začaly doma hromadit zbytky papírů. Krásných, čistých, nepopsaných a nevyužitých. Tak jsem pro ně chtěla najít nějakou novou formu, aby našly uplatnění,” vypráví Gábina. "Výrobním materiálem" jsou pro ni odřezky, nevyužité bloky, diáře a deníky. A kde tyto skvosty nachází? "Nedám dopustit na svůj dvorní velkoobchod s papírem, na bazary a babiččiny skříně."
Ze zdánlivě nepotřebných zbytků papíru tak postupným rovnáním, skládáním, šitím a kombinováním vzniká nový papírový poklad. Gábina smýšlí ekologicky i ve chvíli, kdy pracuje s novým papírem, který je například součástí skicáře Real Modigliani z nové HNST.LY kolekce. "S novým papírem se snažím zacházet tak, aby odřezky a zbytky byly minimální, proto jsou rozměry bloků a zápisníků různé a ne vždy odpovídají standardním formátům,” vysvětluje autorka, která ve své tvorbě preferuje minimalismus, funkčnost a hravou myšlenku. "Mám ráda, když jsou věci jednoduché, stylově čisté, důvtipné a osobité.  
My s Domi jsme v HNST.LY pořídily skoro celou novou kolekci - Domi má zápisníky Chocolate a Snow Creme a já Notes Te, na kterém se mi strašně líbí barevné provedení - černé desky po rozevření odkryjí vnitřní barevnou stranu, která ladí s vnější gumičkou.



Papírové skvosty můžete naživo omrknout v obchodě HNST.LY nebo si je objednat online.  

6 komentářů

  1. Tak o této značce jsem ještě neslyšela! A dělat sešity ze starých bloků, je prostě pecka!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi ten nápad moc líbí. A provedení taky:)

      Vymazat
  2. Papidu znám, pár kousků mám doma, protože mám to štěstí znát Papidu osobně :-). Jsou to krásné osobité věci, šetřím si je, aby mi co nejdéle vydržely :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, tak že moc pozdravuju:) Já se je tak y snažím šetřit, ale zároveň mě baví to snadné vytržení stránky, tak to používám na různé poznámky a tak.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)