Stránky

Korejská nálada (v kuchyni)

Upřímně přiznávám, že píšu líp než vařím. Zatímco ve slovech preferuju smysl a pořádek, v kuchyni mi vládne chaos. Nadivoko experimentuju, občas něco spálím a postrádám cit pro správnou kombinaci koření. Ale celkem ráda (a myslím, že i dobře) peču a hlavně - miluju kuchařky! V naší velkorysé knihovně je jim věnován celý regál, ve kterém mám spoustu vzácných kousků. Patří k nim i knížka "Krása korejského jídla" se zdravými, překrásnými a bohužel také super složitými recepty. Už dlouho se odhodlávám, že některý vyzkouším, ale s mým (ne)talentem se trochu bojím. Začala jsem proto zvolna. A to přípravou smažených cuket. 




Recept na Smažené cukety podle korejské kuchařky 

Cukety omyjte a nakrájejte na 0,6 cm tlustá kolečka (ti korejci jsou strašně přesní). Plátky osolte a nechte deset minut marinovat. Zelenou a červenou papričku nakrájejte na kroužky o síle 0,1 cm (wtf.) a třepáním zbavte zrníček. Pak našlehejte vejce a připravte octovou omáčku (smícháním sójové omáčky, octa a vody). Cuketu obalenou v mouce a šlehaném vejci smažte dvě minuty, pak ji obraťte, posypte papričkama a dosmažte. Podávejte s omáčkou a ozdobte červenou paprikou ve tvaru kytičky:) 

Fotka vs realita. Ale byly dobrý:)

Protože Domi nemá ráda cukety, udělala jsem jí verzi s okurkou a paprikou. Vše samozřejmě syrové, ale řádně ozdobené. Na samotné zdobení cuket už jsem neměla sílu a hlavně to ani moc nešlo - vajíčko mi udělalo silnou krustu, vůbec nevím, jak to udělat, aby byl vaječný potah hladký a hlavně skoro neviditelný. No, příště to zkusím líp:) 

Dekor je trošku neohrabaný, ale Domi byla spokojená:)

Korejská kuchyně je zdravá, vyvážená a postavená na principech slow food. Využívá sezónní suroviny (obilniny, luštěniny, zeleninu, mořské plody...) a je známá fermentovanými pokrmy jako je třeba kimči (nakládané zelí). Tradiční jídlo se připravuje pozvolna a dbá se na to, aby vypadalo krásně a úhledně. Jako koření se často používají houby a ořechy, které zajímavým způsobem zvýrazňují chuť. Každý region má svůj lokální pokrm (v Soulu je to například Džnaguk, Nobiani, Ttokboki nebo polévka Sollotchang) a při stolování se dodržují národní zvyky (například respektování starších osob tím, že až ve chvíli, kdy starší drží v ruce lžíci, začnou jíst mladší). Svá pravidla má i krájení, které je klíčové pro přípravu a následné zdobení jídel. Nejlákavější jsou pro mě samozřejmě dezerty a to hlavně tzv. Tradiční sladkosti připravené z fazolové mouky a medu. Mají na to překrásné formičky, ze kterých vzejdou nádherné tvary. 


Tradiční sladkosti z kuchařky Krása korejského jídla

Protože u nás doma korejské jídlo milujeme, ale (zatím) moc nevaříme, hojně navštěvujeme obchody a restaurace, které našim mlsným evropským jazýčkům dopřejí korejskou chuť. Doporučit můžu:

U Modrého slona (skvělé kimči a krásné nádobí)

Mamy Food (fajn na obědy)

Bibimbap (autentická chuť zaručena

Co vy a korejská kuchyně - znáte & máte rádi?

1 komentář

  1. Já se přiznám, že jsem ještě korejskou kuchyni nikdy nezkoušela vařit. Ale mám moc ráda Asii jako takovou celkově. Ale mám takový pocit, že jednou za čas když si člověk objednává tyhle krabičky, se tam objeví i nějaké to korejské jídlo. Jsou tam celkové zajímavá a výživná jídla.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)