Stránky

Papír nebo Digitál? Vyhrává kombinace obojího.

Miluju bloky, sešity a zápisníky. Mám je plné nápadů, obrázků a všemožných poznámek. Některé stránky fotím a nahrávám do mobilu, abych je mohla poslat dál. Není tedy divu, že mě nadchla novinka od italské značky Moleskine, která kombinuje krásu papíru a technologické možnosti digitálu. Smart Writing Set obsahuje sešit, který svým vzhledem připomíná tablet, a chytré pero se zabudovanou kamerou. Ta umožňuje přenos zápisu z papíru do telefonu nebo tabletu. Poznámky pak díky speciální aplikaci můžete třídit, sdílet, mazat i barevně upravovat. Paráda!



Smart Writing Set od Moleskine

Propojení papíru a digitálu zní výborně, ale pojďme si to představit v praxi. Pero musíte nabíjet a plnit. Potřeba je taky dokupovat speciální sešity (jeden stojí 30 dolarů) a chybí i možnost věc v sešitu smazat (to můžete udělat až přímo v aplikaci). Diskutovat by se dala i samotná cena. Celý set vyjde na 199 dolarů (asi 5000 korun), což není úplně málo. Když to shrnu, asi je lepší zůstat u původní praktiky - vybrané kresby a zápisky vyfotit nebo oskenovat (třeba přes Cam Scanner) a následně upravovat v aplikacích, které jsou k tomu určené. 

Další variantou je digitální přístroj s tak vysokou citlivostí, že psaní na displej připomíná psaní na papír. Přesně na tomto principu funguje tzv. "Paper Tablet" od norské značky reMArkable. Vyberete si čistý papír, linky nebo třeba čtverečky a píšete nebo kreslíte. Všechno je na jednom místě a nikdy vám nedojde papír. Pero se nemusí nabíjet a přístroj funguje zároveň jako čtečka. Vnitřní paměť 8GB se dá přepočítat na 100 000 listů papíru. Data jsou zálohovaná v cloudu. Zní to krásně, ale draze. Tablet od reMarkable si můžete předobjednat za 429 dolarů (asi 11 000 Kč). 




reMArkable


Třetím řešením, o kterém chci dneska psát, je iPad Pro. Jde o nejvýkonější a nejdražší variantu s obrovským množstvím možností. Místo sešitu s chytrým perem nebo super citlivé čtečky máte rovnou malý počítač s dokonalým foťákem, zvukem a rozlišením. A taky s Apple Pencil, která rozpoznává náklon i přítlak a umožňuje tak vytvářet zajímavé umělecké efekty. Cena začíná na 18 790 Kč a to bez pera, které stojí 2990 Kč).

Recenze Apple Pencil na iMagazine.
 



iPad Pro

 Tak co, která varianta kombinující papír a deigitál vás nadchla nejvíc?

1 komentář

  1. Už dlouho slintám nad všema vychytávkama na ipad. och och, ale přecejen ... papír je papír.)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)