Stránky

Prognostika a přestavba našich osobností

Asi nejsem jediná, kdo si při prezidentské debatě v České televizi uvědomil, jak velký potenciál Miloš Zeman kdysi měl. I v době, kdy je v podstatě na pokraji svých sil, pořád dokáže zaujmout a říct věci, které člověka přimějí k zamyšlení i k úsměvu. Pořád má své charisma. To všechno vedlo k tomu, že jsem si poprvé přečetla jeho slavný článek v Technickém magazínu "Prognostika a přestavba". Chtěla jsem nahlédnout do doby, kdy byly jeho záměry čisté a myšlenky velké. Nezklamala jsem se. Objevila jsem v nich totiž pravdu o dnešní společnosti. 

Miloš Zeman se v srpnu 1989 vyjadřuje k článku, ve kterém kritizuje socialistickou ekonomiku. Měl se omluvit, aby si udržel práci, místo toho ve faktech i vizích zašel ještě o něco dál. O práci na podzim přišel, o pár měsíců později se stal politikem demokratického Československa.

Zeman v tehdejším textu poprvé veřejně vyjádřil důvody, proč se Československo v oblasti ekonomiky, vzdělávání, životního prostředí a dalších témat řadí k nejzaostalejším zemím v Evropě. Klíčová rozhodnutí dělali nekvalifikovaní lidé, vizí byla jedna jasně daná budoucnost postavená na špatných základech a ve společnosti chyběla zdravá zpětná vazba. 

Řešení viděl v obnovení vlastní zodpovědnosti, pocitu občanství a sebevědomí vybrat tu nejlepší možnou variantu budoucího vývoje. Slovy Miloše Zemana: "Jakákoli vize potřebuje k životu trvalou konfrontaci s alternativními vizemi, aby se mohla vyvíjet, korigovat a prohlubovat." To je podle mě naprosto obecná pravda, která se dá vztáhnout na jakoukoliv životní oblast, která je pro vás aktuálně důležitá. 

A teď přijde věta, která mě v celém textu, s ohledem na současné události, zaujala nejvíc. Znovuzvolený prezident před devětadvaceti lety vytušil, že možnou katastrofu přibližuje jedna klíčová přímá úměra: "Umění odejít, jako součást politické kultury, je tím nižší, čím nižší je tato kultura". To, že to sám včas neudělal, je tak zrcadlem naší společnosti. Máme se relativně dobře, fyzicky nestrádáme, vybírat můžeme z nepřeberných možností a můžeme se tedy rozmanitě věnovat kultivaci naší osobnosti. Místo toho ale chceme co nejvíc věcí, peněz a zážitků s co nejmenší námahou, bažíme po vzrušení, jsme líní a pokud máme v něčem opravdu jasno, tak v tom, že naše blažené pocity jsou tím hlavním, co hýbe světem. 

Moderní kandidát v cool ilustraci od Tomski&Polanski

Takovým hezkým příkladem člověka se zdravým přístupem k životu, který krásu světa vidí ve smysluplné práci, umění a rozvoji sebe i blízkých, je Jiří Drahoš. I když si to hodně lidí včetně jeho voličů nemyslí, i on má své charizma. Po celou kampaň ale bohužel zůstalo skryto. Proč? Protože nebyl sám sebou. Snažil se soupeřit v oblasti, ve které nemá zkušenost, nikdo ale netvrdí, že to bylo potřeba.  Prezident nemusí být nutně politik. Tím se může stát. Musí být ale osobnost. A tou Jiří Drahoš je. 

Tímhle textem chci uklidnit rozhořčenost, která na mě vyskakuje ze všech online kanálů, kde jsem přihlášená. Spíš než do smutku nad výsledkem voleb se ponořte do úvah nad vlastním vnímáním světa. Protože i když jste volili jinak, jste součástí společnosti, která si za prezidenta vybrala člověka, co neuměl včas odejít, i když kdysi věděl, proč je tahle schopnost potřeba. Porovnávejte alternativy, hledejte pravou podstatu věcí a zkuste žít tak, abyste v budoucnu nemuseli popírat sami sebe. Já to zkusím taky.

16 komentářů

  1. Jo, jinak clovek vidi svet ve strednim veku, jinak ve stari. Milos je unaveny stary muz, ktery mel v klidu odejit a prestat polarizovat spolecnost. Ja nejsem rozhorcena, ale zoufala. Jak dlouho jeste bude moderni prvoplanovite hulvatstvi a arogance a slusnost nemoderni? Kdyz jsem vcera videla chovani ve volebnim stabu Zemana... Mynare, Alex, Haska skandujiciho na podiu... tak ted jen vychovavat deti tak, aby volily jinak, byly sebevedome a uznavaly jine hodnoty nez soucasna polovina spolecnosti. Slusnost, inteligence, nezavislost je dnes malo moderni. Ivana N.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je moc hezky clanek, informativni, poucny, pravdivy... Kez bychom si vsichni pamatovali vse, co jsme kdy rekli a hlasali, stali si za tim a dorzeli to. Volby dopadly, jak dopadly. Verim, ze za 5 let uz bude vse jinak, treba i drive... M.

    OdpovědětVymazat
  3. Lepší vyjádření k situaci jsem nečetla.

    OdpovědětVymazat
  4. I já děkuji, vystihla jste to přesně a na rozdíl od mnohých - slušně.

    OdpovědětVymazat
  5. Vnímám to podobně. Po očekávaném výsledku (trefila jsem se i v poměru 51:49) jsem na chvíli hořce přemýšlela nad emigrací jak učitelovic žena z Lakomé Barky :-), ale pak jsem si uvědomila, že jde o můj úhel pohledu a vztah k dané situaci. Nebudu-li ho hrotit, bude se mi lépe dýchat. A že je o to víc potřeba zaměřit se na sebe a najít si svou vlastní polohu, ve které mi bude dobře... zkrátka převzít zodpovědnost za svůj život.

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné, včetně komentářů. Martina

    OdpovědětVymazat
  7. Úžásně napsané, bez žádné paniky a slušně :) Anastasia

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezky napsané. Divím se, že tu větu někdo už dávno nevytáhl :). A taky jsem přesvědčená, že Drahoš je osobnost, navíc mám nějakou zvláštní slabost (čím jsem starší, tím větší) pro ty, kdo sílu svojí osobnosti neprodávají na první dobrou. Já vím, ve volbách to není ideální, mně to ale imponuje. (Hezký text i proto, jak teď je spousta lidí po vojně generály, co měl a mohl udělat jinak.) Díky.

    OdpovědětVymazat
  9. Ach,jak jsem už alergický na slova,že Miloš Zeman polarizuje společnost..Jeho odpůrci toto slovní spojení tak rádi používají...Přitom si neuvědomují,že mu tím přisuzují až nadpřirozené schopnosti,a uznávají jeho obrovský vliv na názory lidí...Rozumný člověk však chápe,co ta "polarizace společnosti" ve skutečnosti znamená...Polovina lidí ho miluje a polovina zatracuje..Každý rozumný člověk ví,že nikdy nebude nikdo,koho budou milovat všichni..Ale může být někdo,o kom nebude moc slyšet,a hlavně kdo nikoho nenaštve..,Takového prezidenta by mnoho lidí chtělo..Takovému by nikdo nemohl vytknout,že "polarizuje společnost"..Ano,takového ohebného,přizpůsobivého,tvárného by si přáli i naši politici,a hlavně ti naši skuteční vládci v Bruselu...Já tedy rozhodně ne..Přizdis...čů a vlezdopr...ků máme dost v parlamentu..Zaplať pánbůh,že na hradě máme normálního sebevědomého člověka..Který umí pojmenovat věci pravým jménem...A vážně vám všem tak vadí,že prezident už špatně chodí??? No tak,snad to pro vás není takový problém,na jakou notu to hrajete???...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach pane Rozumný, jak ráda hraju z úplně jiných not... to bude asi ta polarizace.

      Vymazat
  10. Moc dobrý článek, děkuji :-) Asi jsem také trochu alergická, ale na jiné věci. Nemohu se nějak stále vyrovnat s tím, že lidé volí lži, podvody a hulvátství, jsem z toho opravdu rozčarovaná a smutná. Nebo svět vnímám jinak, než Ti druzí? Asi pro mě byla volba prezidenta víc než volba konkrétní osobnosti, spíše volba všobecně uznávané morálky ve společnosti, kterou kandidáti představovali. Potvrzením pro mě byl pohled televizních kamer na oslavu po oznámení výsledků voleb ve volebním štábu Miloše Zemana. Pohlazením a útěchou pro mě je rozhovor s Evou Holubovou na www.dotyk.cz a její slova: "Prohraná bitva není prohraná válka". Chci tomu věřit už kvůli dalším generacím, které přijdou po nás.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji za tento příspěvek, Iri.
    Lea

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, super napsáno.. souhlasím. Já mám strach jen z jedné věci: a to z toho, že se hulvátství, sprostota a jízlivost stanou denním chleba v chování kolem. Že slušnost se přestane nosit , že hranice byla vytýčena. A spousta lidí začne brát to, co vidí na hradě jako samozřejmost. Že ti slušní budou ukřičeni a ušlapáni. A dnes jsem se s takovou situací setkala, a kdybych byla statečnější, tak bych se pána, který mi nadával, zeptala koho volil. Toto budou reálné dopady výsledku voleb. Lenka

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)