Stránky

Jak postavit hmyzí domeček

Vlna hotelů pro broučky, kteří cestují na zahradu, se spustila loni v létě a pokračuje i letos. A to nejen doma, ale i ve školách. Vlastní zkušenosti s ní zatím nemám, ale nadchl mě projekt ve školce Nademlejnská v pražském Hloubětíně. Děti si tady ve spolupráci s YIT společně postavili tři hmyzí domečky, které teď zdobí školní zahradu a zároveň plní svou hlavní funkci - slouží jako útočiště, kam si může hmyz zalézt, naklást larvy a přezimovat. Inspirujte se a zkuste to taky. 

Foto: YIT
Základem domečku by měl být přírodní materiál, který je budoucím hmyzím hostům přirozený a rádi se v něm usadí. Ideální je tedy dřevo v surovém stavu bez laku a chemického ošetření. Chybět by neměla stříška, která domek ochrání před zatékajícími kapkami deště a tím předejde plísni. Pro náplň se hodí všechno, co najdete doma nebo při procházce lesem - provázky, drátky, tráva nebo listí, šišky, nalámané větvičky, staré cihly, prázdné makovice, kůra, mech, žaludy, sušená levandule, jehličí, kartonový papír, plastová brčka, bambus, kamínky a další drobnosti.

A proč jsou hmyzí domky v zastavěných lokalitách tak důležité? Protože v důsledku výstavby se krajina výrazně přetváří a ubývá přirozených míst pro život živočichů. Především ve městech je tedy nutné dbát na to, aby z nich různé druhy zvířat a hmyzu zcela nevymizely. Společnost s finskými kořeny YIT se tak snaží, aby její projekty nebyly pouze energeticky úsporné, ale aby v jejich okolí vytvořili i příjemné prostředí s bohatou zelení a parky. "Spolupráce s místními komunitami a edukace dětí v oblasti péče o životní prostředí jde s tímto ruku v ruce. V tomto směru jsme se inspirovali u mateřské společnosti ve Finsku, která se již v několika podobných projektech angažuje, a rozhodli se navázat spolupráci s mateřskou školkou Nademlejnská poblíž našeho rozsáhlého projektu Suomi Hloubětín," doplňuje Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.



Detailní návod na výrobu hmyzího domečku včetně informací k jeho údržbě najdete na webu YIT.

A kdo všechno se může v hotelu usídlit? V chodbičkách vyvrtaných do klacíků, špalků nebo cihel se rády schovají včely samotářky nebo zlatoočka - zelený síťokřídlý hmyz živící se pylem, nektarem a tekutinou ze mšic, housenek a dalších škůdců. Při stavbě jejich doupátka se ale obejdete i bez vrtačky, stačí, když použijete bambus, stébla trávy či buničitý kartón - hmyz už si chodbičku sám najde. Hustší náplně z šišek nebo suchého listí naopak nadchne škvory a berušky. 

Zdroj: YIT
Tak co, plánujete letos ubytovat hmyzí návštěvu? Pokud ano, svůj mini hotel vyfoťte a do 15. června pošlete na irrinovak@gmail.com. Autor nejpovedenějšího domečku získá sadu krásných mačkaných pohárků YIT v příjemných pastelových barvách.



 
Budu se těšit!

1 komentář

  1. Domeček pro Domi už je na chatě připravený - jen ho vyplnit :-)
    Máme připravené dva navrtané špalky, stébla, šišky, seno, mech i listy.
    Duté cihly dává kdekdo, ale prý se v nich žádný hmyz nezabydlí, maximálně pavoučci.
    Zatím si nejsme jisti, kam ho pak hotový dáme - to se společně domluvíme.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)