Stránky

Co je menší, to je lepší. 5 výhod malých bytů.

Na cenu bytu má vliv několik zásadních faktorů - lokalita, vybavení a velikost. Čím blíž metru, centru a obchodům, tím lépe. Rozhodující je také dostupnost parků, školek a sportovních možností. Kvalita bydlení se tímhle vším ohromně zvýší. Bohužel také i cena, která se dá ale snížit tím, že oželíte" další dva faktory. Vybavení si opatříte vlastní, takže bude podle vašich představ, a když změníte úhel pohledu, zjistíte, že i malý byt může nabídnout velké možnosti. Podívejte se na ně očima designérky Lenky Hlaváčkové Schubertové, která navrhuje interiéry bytů finského developera YIT.

Ukázka z konceptu finských mini bytů s rozlohou od 26 do 55 metrů čtverečních. Foto: YIT
1. Menší byt, menší úklid

Podlahy jsou vytřené raz dva, rychlejší je také pravidelný úklid kuchyně, koupelny a toalety. Nevýhodou je jen fakt, že víc věcí na malé ploše může snadno vypadat neuspořádaně. Ideální je proto volit uzavřené skříně včetně botníku a vyvarovat se situace, kdy kvůli otevřeným policím může nevelká předsíň vypadat během chvilky jako nesourodé skladiště," říká designérka Lenka Hlaváčková Schubertová. 

2. Jedno místo, jedna láska 

Co si budeme povídat, bez ohledu na to, jak je naše doma" velké, stejně nejčastěji trávíme čas na jednom místě, kde to máme prostě nejraději. Zamyslete se nad tím, které to je, a vložte energii do jeho zútulnění. Může to být třeba polštářový koutek v obýváku, prostor u jídelního stolu nebo multifunkční ložnice.

Měkounké pohodlíčko, časopisy a čaj na přenosném stolku. Mini pohodička, jak vyšitá. Foto: YIT
3. Prostor na kreativitu

V malém bytě se naplno vyřádíte s nápady, jak prostor uspořádat hezky a šikovně. A navíc - všechno krásné je tu okamžitě vidět. Třeba výrazná tapeta se vzorem Orly Kiely, jejíž žluté lístky se barevně odráží i na povlečení. Takže nezoufejte a hrajte si.


Ložnice v jednom z bytů v Green Motol. Foto: YIT

4. Barvy pro dobrou náladu

Výrazné tóny sice na první pohled zaujmou, ale v prostorově skromnějších místnostech můžou působit křiklavě a metry naopak opticky zmenší. Mnohem příjemnější jsou jemné neutrální tóny v pastelové škále. Výrazné barvy jako zářivá žlutá, ohnivě červená či temná modrá dávají každému interiéru silnou atmosféru, kterou můžete chtít časem změnit. Je proto lepší vsadit na tlumené a světlé tóny. Místnost vám také bude připadat mnohem větší, pokud zvolíte jiný odstín pro stěny a strop," radí designérka. 

Green Motol podruhé. Tentokrát pastelově. Foto: YIT
5. Všechno je levnější

Když zařizujete nové podlahy, obklady v koupelně nebo tapety na stěnu, všechno je díky menší ploše dostupnější, a tak si můžete dovolit vybrat i dražší provedení. Byt tak rázem získá punc luxusu, který završí také zrcadla a lesklé plochy na nábytku. Pokud vám nevadí zrcadlo v ložnici, rozhodně ho umístěte i sem. Doslova vám vykouzlí aspoň naoko větší místnost," uzavírá odbornice. 

Provozní věci schovejte, ty krásné naopak vystavte na odiv znásobený odrazem v zrcadle. Foto: YIT

Jaké nápady pro malé byty fungují u vás?

2 komentáře

  1. Malý mezonet skrývající moderně zařízený interiér www.bydlo.cz/blog/maly-mezonet-skryvajici-moderne-zarizeny-interier

    OdpovědětVymazat
  2. Jsme doma 4 plus pes. Bydleli jsme ve 2+1 (70m) a přítel moc chtěl jít do většího. Šli jsme do 4+1 o 150m, kde i na záchod jsme museli jít s mapou :D Obrazně řečeno... všechno šíleně velké, my jako rodina byli daleko od sebe neustále... pokoj pro malou, pokoj pro malého, pokoj na čtení a s tv, pokoj pro pc, ložnice, kuchyně.. byl to nádherný byt, ale já v něm byla neskonale nešťastná a po 10 měsících jsme šli zpět do bytu 2+1 o 70 m :) jsme zase všichni blíž k sobě, umíme si i malej prostor udělat tak, aby byl co nejlépe využit, na záchod to máme z obou pokojů deset kroků :D možná ani to ne :D Už bych to nevyměnila. O ten úklid ani tak nešlo, ale o ten prostor a soužití :) Potřebujeme být zkrátka pořád spolu :)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)