Stránky

Myčka netřeba. Máme Dishy.

Když chce člověk bydlet na dobré adrese a má přitom průměrný pražský plat, musí dělat kompromisy. Ty naše se týkají hlavně prostoru. Necelých 40 metrů čtverečních pro dvě holky je tak-tak. A ať se na naši kuchyň dívám ze všech směrů a úhlů, myčka se sem prostě nevejde. A tak myju ručně. Necelý rok jsem tu měla nájemníka, po kterém tu zbyl odkapávač na nádobí z Ikey. Klasická černá konstrukce a pod ním tác. Bohužel byl spíš na okrasu, protože zachytil jen zlomek vody. Takže jsem měla neustále mokrou linku. A tak jsem hledala lepší řešení. Věřte, nevěřte, našla jsem jen jedno. Ale stojí za to. Odkapávač Dishy od švédského designéra Jense Fagera má geniální vaničku, která se dá odejmout, což celý mycí proces značně ulehčuje.

Na plochu vlevo se odkládají skleničky a misky, uprostřed jsou drážky na talíře a vpravo patří příbory. Celá konstrukce se dá vyndat a zbyde jen vanička.
Takhle to vypadá v praxi.
A takhle při mytí.
Myčku jsem používala posledních cca deset let, takže to teď bez ní byl docela nezvyk. Neobejdu se bez toho, aniž bych věci odmáčela, na což se právě skvěle hodí zmiňovaná vanička. Takže ji odejmu, dám do dřezu a nechám do ní stéct vodu, kterou pouštím, když potřebuju jen něco opláchnout pod horkou vodou - skleničky od vody, misky od ovoce, ovoce samotné a tak. Když je plná, shromažďuju v ní nádobí a když přijde čas (chuť většinou stávkuje.), tak ho vydrhnu hadříkem, případně kartáčkem. Pak to všechno přesunu do dřezu, misku omyju, spojím ji se zbytkem a opláchnuté věci nechávám odkapat. Linka je suchá, nádobí čisté a já naprosto spokojená:)

Konečně jsem se odhodlala pořídit hadřík z biobavlny místo houbičky. Přírodní materiál rychleji schne, takže se v něm tolik nedrží bakterie a dá se prát na 60 stupňů.
Nově jsem taky vyzkoušela tradiční marseillské mýdlo namísto jaru a nezklamalo mě. Stačí navlhčit hadřík, napěnit a mytí nádobí může začít.


Závěrečné shrnutí:

Jens Fager se snaží osekat podstatu věcí na minimum, aby na maximum splnily svou funkci. Odkapávač Dishy pro značku Rig Tig je dokonalým ztělesněním jeho filosofie. To, že navíc vypadá naprosto skvěle, je jen třešinka na dortu. Ale právě ta mi moc chutná. Čím víc hezkých věcí na kuchyňské lince, tím lépe. 

Vyhovuje mi i barevná škála (kromě šedé se dá koupit ještě křídově modrá, která by mi taky nevadila, jen tady všechno ladíme do šedo-bílo-růžové palety). A super je, že odkapávač skoro nic neváží, takže se s ním pohodlně manipuluje.  Lehký odolný plast se navíc jednoduše udržuje.

Dishy sice stojí zhruba třikrát tolik, než obyčejné odkapávače z řetězců, ale v tomhle případě (a že to tak není vždycky), cena naprosto odpovídá kvalitě. Je to přesně ten případ produktu, který je prostě radost používat. A že s ním jsem ve styku každý den.)

Dishy mám z obchodu Elarte.cz, se kterým jsem navázala čerstvou spolupráci. Baví mě, že za ním stojí lidé s opravdovým zájmem o skandinávský design, protože z výběru jejich kolekcí a popisků produktů je vidět, že vědí, o čem mluví. Skladem mají více než 5000 skvostů od severských značek jako je Menu, Eva Solo, Design House Stockholm, Kähler, Iittala, by Lassen a další. 

A protože se blíží Vánoce (vím, že u vás asi ještě ne, ale my jsme v pátek poslali do tisku prosincové číslo Marianne Bydlení:), začínám pošilhávat po scandi mini ozdobách. Nejvíc mě baví ty, co vypadají jako avantgardní šperk

6 komentářů

  1. Děkuji za typ, zaujal mne ten hadřík.Jaký používáte.Ten hadřík po každém mytí nádobí musíte vyprat,není to časově náročné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to mini utěrka z bio bavlny a neperu ji po každém mytí, jen nechávám uschnout, buď venku nebo přehozenou přes baterii. Ale uvažuju o tomhe: https://www.elarte.cz/magneticky-drzak-kulaty/

      Vymazat
  2. Iri, super tip. Asi mne do budoucna taky čeká bezmyčkové období a všechny tyhle věco užiju. Díky!

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě poraď, kam na ten krásný hadřík a na mýdlo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahojky, já to mám z našeho ístního bio shopu, ale mýdlo je Marius Fabre, stačí dát vyhledat a hadřík je Humdakin (hledej spíš pod utěrka).

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)