Stránky

Móda v modrém. (Výstava modrotisku na u(p)m).

Výstavy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze jsou vždycky zážitek. Obzvlášť ty, které souvisí s módou. Druhý den letošního roku jsme vyrazili na Módu v modrém s podtitulem Tradice a současnost indiga v japonském a českém textilu. Jako první jsem si vybavila tradiční modrotisk, a protože jsem pár měsíců zpět na ČRo Plus poslouchala Pro a proti se Zuzanou Osako, která v něm mluvila o návrhu kolekce pro český olympijský tým, pustila jsem si s ní video, kde navštívila dílnu Danzinger. Dost mi to pomohlo k pochopení všeho, co výstava prezentuje. Kdybych šla podruhé, začala bych rovnou dvěma dokumenty, které se v u(p)m promítají (a já si k nim sedla až nakonec:)

Na módu v modrém jedině v modrém:)

Modrý prášek je syntetické indigo, prostřední dóza obsahuje sušené zkvašené listy rdesna barvířského, jehož čerstvou podobu vidíte v dóze s vodou. Právě z něj vzniká přírodní indigo. 
Látka na výrobu jukaty (letní varianta kimona) se vzorem vln z dílny Nobua Macubary. Technika: šablonová na konopí
Indigo misky. Wanted.)
Současné indigo pohledem značky Matohu. Šaty pochází z kolekce z roku 2020 a dají se koupit v jejich e-shopu. Ty vpravo stojí v přepočtu cca 15 000 korun. 
Výběr z modrotiskových razítek. Z druhé strany mají madlo, za které se při tisku tzv. rezervy (směsi zakrývající povrch látky, aby dané místo zůstalo bílé) drží. 

Jako vždycky nás čekala dílna, kde jsme si mohli z ústřižků látek vytvořit a přilepit vlastní postavičku nebo cokoli jiného. 


Technik vzorování textilu indigem je několik druhů. V našich končinách je nejznámější modrotisk. Jak funguje? Formy se "namočí" do tvz. rezervy zmámé také pod pojmy pap nebo pop vyrobené ze směsi kaolínu, arabské gumy a dalších (většinou tajných přísad). Jejím úkolem je vytvořit nepropustnou vrstvu před proniknutím indiga, do kterého se plátno po natištění namáčí. Zajímavé je, že modrý nádech tkanina získá až po uschnutí na vzduchu vlivem oxidace barviva. Rezervážní vrstva se nakonec odstraní ve slabém roztoku kyseliny a vzor se krásně rozzáří. V Japonsku používali také různé šablony, přes které štětcem nanášeli barvu, nebo vzory na látku našili - tzv. šitá batika šibori. 

Na závěr přidávám návod, jak výstavu nejlépe "konzumovat":

- Jak už jsem psala, určitě začněte sledováním dokumentů - dozvíte se historii českého modrotisku i japonského způsobu barvení indigem a získáte tak dobrý základ ke všem ukázkám látek i oblečení. 

- Výstava analogicky představuje vývoj u nás a v Japonsku včetně současné módy. Všechno je tady vlastně dvakrát - historie, ukázky forem a šablon i kolekce módních návrhářů. Za Japonsko nechybí Issey Miyake, z českých tvůrců pak Klára Nademlýnská, Alice Klouzková ze Sitersconspiracy nebo Pavel Ivančic. 

Doporučuju fotit štítky s popisky a pak doma googlit. Indigo školy, návrháře, značky i techniky. Duchaplná zábava zaručena.

- V lednu a únoru k akci stihnete komentované prohlídky a barvící i tiskařské dílny. Já se na jeden z workshopů určitě přihlásím. Sjeďte dolů a mrkněte, co je k dispozici. 

Model Martiny Dvořákové ze stránky u(p)m

2 komentáře

  1. Děkuji za tip, doporučuji knihu Apolénka z modrotisku, je nádherná a nejen pro děti. Iva

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za tip, mají ji tam na ukázku, tak jsem jí trochu prolistovala.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)