Stránky

Učíme se šít.

Jeden z letošních dárků (brzy se o něm dozvíte víc) jsme ušili na stroji Veritas, kerý nám pro tuto příležitost věnovala naše babička. A k tomu rovnou přihodila knížku Učíme se šít. V roce 1969 vznikla jako příručka pro 1. a 2. ročník střední průmyslové školy oděvní, sloužit má ale všem, kdo se chtějí skamarádit se strojem. Já zatím obdivuju hlavně krásné ilustrace Miroslava Housky a grafickou úpravu Marie Králové, které publikaci proměňují v designový doplněk. Spolu s obálkami knížek od Nesba a Kundery mi krásně ladí s motivem zakladatele Arts&Crafts Willilama Morrise, který jsem ve formě plakátu objevila na Zalando Lounge


 

Knížka je přehledně rozdělená do praktických kapitol, které jsou logicky uspořádané tak, aby se člověk postupně všechno naučil. Po zajímavé předmluvě, která se nadčasově věnuje i upcyclingu (na konci šedesátých let!), následuje slovníček, kde se mimo jiné dozvíte, co je překlad, nákryt, ohyb nebo podsádka. A pak už to jen sviští - přehled krejčovských pomůcek, konstrukce střihů, stříhání, šití a zkoušení. 






Už se těším, až se pustím do čtení i šití. V hlavě mám samozřejmě spoustu nápadů, co všechno bych si chtěla vyrobit, tak uvidíme, jak to dopadne.)

 

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)