Stránky

Když kopírovat design, tak kvalitně!

Nikdo vás pak nebude hanit, ale naopak oslavovat do nebes. Základem je inspirace na nějakém místním tržišti, na které narazíte při prázdinovém výletu. Stačí si vyhlédnout povedený kousek talentovaného prodejce, doladit materiál a pak novinku, inspirovanou originálním návrhem, prezentovat jako designový skvost.

Stačí to? Bohužel ne. Ještě je potřeba být nějakou dobu slavným designérem a vytvořit nemálo ikonických kousků. Pak teprve může být reprodukce úspěšná. Tak jako v případě slavného designérského páru Charlese a Ray Eamsových.

Talentovaná dvojka si z jednoho výletu do Apalačských hor na východě Spojených států přivezla dřevěnou sošku černého ptáka. Tuhle ikonku jsem nesčetněkrát zahlédla všude, kde bylo důležité zaujmout: obálky časopisů, designové stylizace, filmové interiéry i propagační fotky jiných výrobků, kterým ptáček dodával patřičný styl.

Časopisy ví, že Eames Bird na titulu vždycky zaujme.
Vpravo nad krbem umístili Eames Bird interiéroví stylisté populárního seriálu How I met your mother.
Slavný ptáček pomáhá při propagace postele, Cult design

Měla jsem zato, že elegantní černá soška je dílem slavné dvojice a věřím, že jsem nebyla sama. Omyl! Půvabného ptáčka vyrobil z olšového dřeva v roce 1910 Charles Pedrew, který se právě v Apalačských horách, potom co synům předal firmu na opravu pušek, začal věnovat sochání ptáků různých druhů i velikostí. Eamsovi po návratu z výletu umístili ptáčka do svého obýváku ve slavném Eames House, kde se do roku 1950 těšil klidu a pohodě. Přesně v polovině minulého století ale nastal zvrat.

Tehdy byl totiž veřejnosti představen plakát s novou kolekcí drátěných židlí Wire Chairs, kterým v nohách postával půvabný černý ptáček. Soška se stala ikonou, kterou Eamsovi často používali při dekoraci fotek svých designových realizací. A teď k té slavné reprodukci - uskutečnila ji, jak jinak, dvorní firma slavné dvojky Vitra, která jen lehce upravila materiál a rozměry. Výsledkem je černě lakovaná soška ptáka z borovicého dřeva a nožkami z oceli o rozměrech 27,5 x 8,9 x 27,8 centimetrů, kterého Vitra vyrábí od roku 2007. Takhle nový je to hit.)

Při leckterém vizuálním setkání se slavným ptáčkem mě napadlo, že si ho pořídím domů. Jenže ... postrádám k němu osobní vztah, jakým ho poctili Eamsovi. Těm se na dovolené zalíbil a 50 let jim po právu střežil obývací pokoj. Já bych si ho ale koupila, přiznávám, především z důvodu stylové pověsti, a upřímně, když ho detailně zkoumám, spíš mě trochu děsí ... propichuje mě očima a má příliš ostrý zobák. A navíc už jeden interiérový talisman mám! Elegatnní černou kočku od Jaroslava Ježka (podle originálního návrhu:)), do které jsem se zamilovala na pražské výstavě Bruselký sen www.expo58.info.

Propagační plagát na Wire Chairs z roku 1950, www.artinfo.com


Bílá varianty kočky z roku 1959, svou černou nafotím a dodám.)
Update 2015:)

2 komentáře

  1. Hm, tak Eamsovic "pták" :) je skutečně taková ikona, že i já jsem propadla chtíči ho mít. Odradila mě cena. Naprostá pravda je, že Ježkova kočka a nejen ta jsou vlastně daleko hezčí, levnější a hlavně české. Ovšem černá kočka je nej! Moc fajn blogový rozjezd!Já se dívám! Čára .)

    OdpovědětVymazat
  2. To mám radost, že se někdo dívá, díky.) A s ikonami je to holt tak, ty světové jsou vždy dražší, i když často ne tak hezké jako ty naše:)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)