Stránky

Mám koupit elephanta od Vitry?

Pro odpověď ano existuje spousta důvodů:

Stolička je krásná. 
www.flickr.com
Děti ji budou milovat.
www.vitra.com

Dostaneme ji v pohádkově hezké krabici, která se bude hodit na hračky.
www.vitra.com



Design je nadčasový (návrh je z roku 1945 a Elephant i začátkem 21. století nechybí na designově stylových fotkách)
Dřevěný originál z roku 1945, na fotce je chlapeček Pundy, syn autora fotografie a grafického umělce Herberta Mattera. www.elephantonawire.tumblr.com
A plastový slon jako součást moderního interiéru ve 21. století, www.merrygorando.com

A teď důvody, proč ne:

Cena nad 5000 korun.
Je to jen plast, dřevěná by byla lepší.

Ano je v přesile, ale stejně nejsem vůbec rozhodnutá. Takže by to chtělo zapátrat hlouběji do minulosti, ať vím, co (ne)kupuju. Teď je to tak, že se mi to líbí z nastylovaných fotek a moje dcera při pohledu na slonní židličku vykřikla (tak jak to udělala u miliardy dalších věcí), že ji chce. To zatím ke konečnému rozhodnutí nestačí. A proto -

- Historie jednoho slona:

Autorem sloního návrhu je slavná designérská dvojka Charles a Ray Eamsovy, kteří podle něj v roce 1945 nechali vyrobit jen dva kusy. Slon byl totiž z ohýbaného dřeva, což bylo velice náročné, a tím pádem také drahé, na výrobu. Cílem bylo demonstrovat techniku ohýbaného dřeva a zároveň ztvárnit zvíře, kterým byli manželé fascinováni. Tehdy se vyrobily pouze dva dřevění sloni. Jeden kousek je uložen v newyorkském Muzeum moderního umění, druhý střeží Eamsova rodina.

Pak ale přišel rok 2007, sté výročí narození Charlese Eamse, a s ním také 2000 dřevěných slonů (sto červených, sto přírodních, jeden za 1900 dolarů), které Vitra poprvé vyrobila sériově. Po slonech se bleskově zaprášilo a skončily v rukou nadšenců a sběratelů. A tak Vitra vymyslela, že je v plastové variantě nabídne těm, pro které byly stvořeny původně - pro děti.

No, tak musím říct, že teď už jsem docela nalomená. Vždyť to dělali pro děti, co bych to tomu mému odpírala! A teď si ještě představte, na co jsem narazila: Sloní židličky obživly a vydaly se na výlet na Safari. Autorem zábavného videa je vnuk Eamsových Demetrios, který nepřímo naznačil, že vyrábět slony z plastu namísto ze dřeva je jaksi šetrnější volba. (Kdyžtak si pro radost koupím tu dřevěnou miniaturu)

Takže zbývá jediná překážka, ta pětitisícová. To máme trochu jídla, trochu kosmetiky, trochu alkoholu a několik zbytečných kousků nekvalitního oblečení. Takže je to jasné -

- vyrážím do karlínského Vitra konceptu. Ozvu se, až se vrátím. Bůhví s čím vším.)

4 komentáře

  1. Taky se by se mi sloník domů líbil ;-) A co si ho vyrobit? Já do toho určitě půjdu: http://deco-design.biz/fabriquez-votre-elephant-eames-diy/7628/ ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ali, to je super, diky. Tsky to zkusime. Jen se na tom z papiru neda sedet:)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to vám pěkně děkuju, nový brouk v mé hlavě ... :o). A jak jste dopadla? Máte ho? A co ještě? Ten dřevěný je vážně KUS! A ta krabice ... aaaach. Dík za inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem, prosím, dopadla tak, že jsem na sto procent rozhodlá slona koupit, ale ještě jsem se nedostala do Karlína, abych tak učinila. Snad to stihnu do Vánoc:)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)