Stránky

Go Santa, go home!

Na Vánoce se každý rok začínám těšit od 1. prosince. V časopisech si prohlížím recepty na nové cukroví, zlehka začnu sfoukávat prach na místech, kam během roku ani nedohlédnu, a jsem šťastná, že courání po obchodech nemá jen relaxační význam, ale konkrétní cíl.

Dárky miluju vybírat, balit a dávat. Nikdy jsem nebyla vedená k tomu, že je nosí "ježíšek". Na každém balíčku naopak bylo uvedené, kdo a komu jím chtěl udělat radost. Díky tomu jsem nikdy neprožila zklamání ze zjištění, že "ježíšek neexistuje". To samé plánuju u svých dětí, ale ne, že bych se zrovna setkala s pochopením u ostatních. S narozením dítěte holt člověk získává také novou rodinu i s novými zvyky.)

Když jde o ježíska, je snadné takový názor zargumentovat, ale co u Santa Clause? Ten má přece dárků plný pytel na saních tažených soby. Není to tak, že bych při pohledu na obrázek Santy rovnou dostávala husí kůži, ale řekněme, že je mi sympatické, když se najde skupina lidí, kteří hájí české tradice, a s nimi také ježíška. 

Na svůj blog si tak dávám "antisantovský" banner vytvořený lidmi kolem webu Anti-Santa.cz, kde na tohle téma můžete diskutovat i tvořit. Autoři z řad reklamních kreativců na webu upozorňují na důležitý fakt, že Ježíšek dárky nenosil, ale sám je dostával. Proto lidé v souladu s tímto zvykem na Vánoce dávají dárky těm, na kterých jim záleží. A takový zvyk se mi moc líbí!

"Antisantasmus" podporuje také obchodní dům Kotva, který při vánoční výzdobě od Santy i jeho sobů zcela upouští. Stačí, že jich je naproti celé Palladium.)

Dvouocasý lev ze státního znaku jako tvář "českého obchodního domu" je v AntiSanta kampani prostě geniální.)




2 komentáře

  1. :) pekne napisane! To sa potom zacinas pripravovat od zajtra ze? Mna este nalada moc nechytila lebo neviem kde mi hlava stoji - skola, robota dost je toho.Ale vydrzim tento tyzden a od piatku sa mozem zacat naladovat :)
    Inak ak si sa ešte nezapojila pripomínam predvianočnú Ziaja giveaway na mojom blogu. Tu: http://www.biancaprincipessa.blogspot.sk/2012/11/ziaja-giveaway.html

    OdpovědětVymazat
  2. Ó to je mi tak sympatické, já tedy občas z pana svatého clause husí kůži mám, resp. z té jeho tolik opakované čepice. Popravdě řečeno, ráda vzpomínám na to, kdy jsem věřila na Ježíška, takže dětem tuto pohádku dopřávám, ale nebudu v tom pokračovat dlouho, protože by je pak mohl uvést v šok nějaký kamarád, jak se to stalo mě. A mám problém už teď se neprořeknout. Moc se mí líbí, jak píšeš, že Ježíšek dárky dostával a lidé to okoukali, to asi použiju. Kotvě fandím, příjemně mě překvapila a díky za odkaz na anti-santa.cz. Hezký advent!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)