Stránky

Prokoukne to?

Když jsme sháněli byt, denně jsem prošla stovkou inzerátů na realitních webech. Při usínání se mi před očima míhaly všechny ty koupelny, kuchyně, ložnice, obýváky a dětské pokoje, které jsem pořád dokola posuzovala. Udivovalo mě, jak jsou byty nejen hrozně zařízené, ale hlavně neuklizené, zakrámované a špatně nafocené.

Jak to chtějí prodat, říkala jsem si. Špatně. Nevyužili totiž služby home staging. Tahle metoda zrozená v 70. letech let v USA dokáže nevábný kutloch proměnit v útulný apartmánek, nevkusnou vilu v elegatní palác a špatně zařízenou garsonku v moderní byteček. Vše je ale jen na oko. Potom co nalákaný zákazník podepíše kupní smlouvu, se všechny "rekvizity" odvezou zpět.

Na metodu home staging jsem narazila náhodou, když jsem si zjišťovala něco víc o formátu docu-soap - dokumentu, který se stříhá jako film. Česká televize takhle natočila Ptáčata aneb Nejsme žádná béčka o školní třídě romských dětí. Příští rok na podzim veřejnoprávní televize uvede docu-soap Domeček z karet o zdravých dětech, které se narodily mentálně postiženým matkám. Viděla jsem zatím jen trailer a tekly mi slzy. Je to úplně jiný svět a na pořad se moc těším, i když to zatím vnímám jako neveselé téma.

Ale abych se vrátila k home staging, jak si tak zjišťuju, jaké docu-soap se natočily v zahraničí, narazila jsem na kanadskou show The stagers do češtiny přeloženou jako Prokoukne to? Na imdb.com to má 4 body z deseti, stejně ale hrozně toužím po zhlédnutí:)

Vůbec jsem netušila, že něco takového v Čechách už funguje. Podle inzerátů to tak zatím nevypadá:) Nevím, jak se to tady ujme, protože to není zrovna zadarmo. Minimální cena za první konzultaci se pohybuje kolem 3000 korun, další hodina je pak zhruba třetinová. Ano, je to investice, ale česká mentalita, myslím, není příliš připravená na to, aby platila za pouhé zvýšení pravděpodobnosti možného prodeje. Je to příliš virtuální, ale třeba se pletu. Já sama nic prodávat nehodlám, když si ale představím, že by k tomu došlo, tak první co si řeknu je, že byt k nakousnutí si zvládnu upravit sama:) Nevím, jak ostatní.

Ovšem uznávám, že některé proměny stojí za to, vybírám ty nej:

 PŘED:
www.in-homestaging.cz
 PO:
www.in-homestaging.cz
 PŘED:
www.in-homestaging.cz
 PO:
www.in-homestaging.cz
A na závěr pár amerických příkladů, kde se to rozjíždí trochu ve větším - odvezou sedačku v rozkladu a přivezou elegantní sofa, dodají čerstvé květiny a naaranžují reprodukce uměleckých děl. A v pravý čas jde zase všechno z domu pryč.)

PŘED:
www.mallorcahomestaging.com
 PO:
www.mallorcahomestaging.com
 PŘED:
www.studiohome.com
PO:
www.studiohome.com
A homestagingem se dokonce zabývá i aktuální řada pořadu FTV Prima Nové hnízdo. Zatím jsem nic neviděla, ale pár dílů si přes prima play asi pustím.

4 komentáře

  1. Podle fotek to spíš vypadá, že tam někdo uklidil nebo přidal nějakou kytku :-) Ono někdy stačí vážně málo a hned bydlení vypadá líp!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  2. Jj, je to tak, ale přesto ani tohle málo spousta lidí neudělá a na web hodí "rozbordelenou" fotku. A pak se píše, že realitní trh neroste:)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám dojem, že hlavní rozdíl je snad na každé fotce ve světle. Někde není okno v záběru, jinde je zavřené nebo rovnou zakryté...

    Judith

    OdpovědětVymazat
  4. To není jen dojem, ale rovnou pravda:), i "naaranžování" těchhle detailů je pravděpodobně v ceně homestagingu..

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)