Stránky

Retro slepičky na vajíčka

Vajíčko na měkko patřilo v dětství k mým častým večeřím. Dostávala jsem ho v modré "slepičce", kterou jsem zbožňovala. Vzpomněla jsem si na ni při jedné návštěvě farmářských trhů, kde sloužila jako dekorace k čerstvým vajíčkům. Společnost jí dělaly ještě kamarádky v bílé a růžové barvě. No, vypadalo to nádherně. Slepičky jsem chtěla koupit i s vajíčky, ale prodejce mě zklamal slovy, že na prodej nejsou, že je to jeho cenná vzpomínka z dětství.) 

Začala jsem pátrat, kde se splepička v dnešní době prodává, protože tu naší máma samozřejmě někomu darovala nevědoma, že to její dcera v dospělosti opláče:) No ale slepička nikde. Zoufale jsem psala do internetových diskuzí, jestli někdo neví, kde ji sehnat. A tam jsem se dozvěděla, že ji prodává designový obchod Pylones u Václavského náměstí. Ještě ten den jsem tam běžela a za 85 korun si odnesla následující retro poklad:
Nalevo od slepičky je retro cukřenka alá 70. léta z Debenhams
Bohužel tam neměli ty krásné pastelové barvy, i tak mi ale znovu nalezená slepička udělala ohromnou radost. Hledala jsem na netu další fotky, ale krom pár inzerátů v bídné kvalitě, jsem nic nenašla. Moc by se mi líbila nějaká foto dekor story se slepičkama ... ty růžové, bílé a bleděmodré s bílými vajíčky, nějakou stylovou látkou a retro příbory, hmm:)

Jak se píše na webu obchodu Nanovo, kde se prodávají renovované předměty z 60. až 80. let, jejich jednoduché tvary, které dávaly prostor pro vlastní představivost, se nám vryly pod kůži, a proto se jimi rádi obklopujeme i dnes. Já miluju návštevy v pražském obchodě Artěl, kde mají kapesní nožík "rybičku", malou televizku, na níž se dají "přepínat" pohádky, kulatou kolébací panenku a další skvosty, které se dodnes podle starých návrhů vyrábí. Když člověk na babiččině půdě najde vintage krajkovou košilku, noční stolek nebo staré nádobí, je to krásné, ale já jako konzumní typ orientovaný na trendy dávám přednost retru. Co vy - volíte radši retro nebo vintage?.)
Obchod Artěl, www.artelglass.com

Kompromisem mezi retrem a vintage jsou renovované původní kousky. Některé jsou tak krásné, že bych se na ně mohla dívat celý den. A co teprve dívat se na ně ve vlastním bytě a používat je nebo dokonce nosit ... aaach.)
Dřevěné houpací křeslo z 60. až 70. let, které nese znaky návrhů Ilmara Tapiovaara, 9300 korun, Nanovo.cz

Hodinky Prim z 80. let po celkové revizi, 2800 Kč, Nanovo.cz

A pak jsou vintage kousky, které renovaci nepotřebují, neb se vytahovaly jen jednou za rok při speciální příležitosti.) Jsou úchvatné!
Suvenýr Ještěd, víko ve tvaru vysílače elegantně schová šest likérek, 1500 Kč, Nanovo.cz
Kávová souprava z 60. let od Jindřišky Radové, 4200 korun, Nanovo.cz

A tenhle servis nám darovala babička. Jako měly jsem radost, rády si s ním s Domi a panenkama hrajeme na "čaj o páté", ale stylovka to moc není.)

9 komentářů

  1. Na slepičku si velmi dobře pamatuji, taky jsme ji měli doma. Ovšem kde je jí konec .... Kávová souprava je nádherná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee děkujem - pokud tedy myslíš tu naši od babičky:)

      Vymazat
    2. Ano, ano, mám pro podobné kousky slabost. Taky jednu podobnou sadu mám, pamatuje už nějakých 82 let :-)

      Vymazat
  2. Jéé slepička, to jsi mi připomněla moje dětsví u babičky, kdy jsem z ní taky vajíčka pojídala..:-) Vajíčka na měkko tou dobou asi hodně letěla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jo, teď bych se bála to dětem servírovat, vařím jen natvrdo:)

      Vymazat
  3. Tak jako letošní Velikonoce bez těchto slepiček? Nikdy!!! Má milá udavačko trendů, Easter hit 2013 je tu :o).
    Dělám si poznámky do deníčku a až budu mít někdy osobní volno, mrknu na tebou doporučované obchody, podle fotky soudím, že vypravit se tam s roční raketou (= Kuba), by nás mohlo stát dost peněz a ani bychom domů nic nenesli ... :o( ... :o)
    A hodinky Prim - na ty už se koukám léta a furt čekám, kdy přijde ta správná příležitost koupit si/dostat jedny pánské s černým koženým páskem ... aach ... jdu se na ně zase na minutku on-line mrknout :o).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, s dětma je to fajn, ale jen když se chceš jen koukat a ne něco zodpovědně vybrat a následně koupit:) Takže doporučuju vydat se nadvakrát.)

      Vymazat
  4. Do Pylones chodím na eiffelovky! :) Slepičky máme doma ještě ty původní. Ani by mě nenapadlo, že už se nedají sehnat! :) A Primky jsem si vysomrovala od dědy mého drahouška (ten má totiž všechno!) :)) Ať žije RETRO!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem jednoznačně pro RETRO. Ať žije!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)