Stránky

Radek Pilař dětem

Magnetickou stěnu, otočné ilustrace a jednoduché animace pomocí praxinoskopu nabídne dětem výstava Radek Pilař dětem, která dnes začíná v galerii umění pro děti GUD. Kromě "vintage" zábavy budou k dispozici i moderní technologie ve formě tabletů nebo HD televizí. "Práce pana Pilaře jsou vystaveny tak, aby děti nejen pobavily, ale zároveň inspirovaly," lákají na akci organizátoři. Výstava je interaktivní, takže děti umění nebudou jen pasivně přijímat, ale podílí se i na jeho tvorbě. Třeba tak, že ze sklíček přes zpětný projektor budou skládat vlastní obrazy. O víkendu jsou pro ně potom připraveny dva workshopy, při kterých budou vyrábět textilní obrázky nebo papírové loutky. 
www.galeriegud.cz

Radek Pilař (1931 až 1993) je známý především díky Cipískovi a postavičce Večerníčka. Absolvent Akademie výtvarných umění v Praze ale kromě dětských ilustrací stvořil taky zajímavé grafiky, obrazy i videa - je dokonce považován za zakladatele českého videoartu.
Radek Pilař nad postavami z kresleného seriálu O Rumcajsovi, www.ceskatelevize.cz

Takhle pan Pilař nakreslil maminku, když mu byly dva roky:) www.ceskatelevize.cz

Autoportért z roku 1956, www.ceskatelevize.cz

Studie k Večerníčku z roku 1966

10 komentářů

  1. Miluju! Miluju i Radka Pilaře, který mi už od mladých let připadal velmi sexy (ale můj muž tvrdí, že mám odjakživa zvrácený vkus). Spíš to bylo tou nádhernou prací, kterou dělal, to je pro mě 90% sex appealu. Asi jsem divná, že to tahle vnímám. Hezkej víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Jste mě pobavila Lucie:) A souhlasím, že tvořiví muži jsou sexy.)

      Vymazat
  2. Už podle portrétu bylo jasné, že to bude talent! Miluju Rumcajse (trochu autoportrét! :), a když jsem nemocná pouštím si les Řáholec na gramodeskách :) a obrázky mi lítají hlavou :). Líbí, Iri, super příspěvek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak mám radost, že jsem udělala radost.) Snad se na výstavu s Domi stihnem stavit.

      Vymazat
  3. Tak co se týče malování, koukám, že jsme začínali oba zhruba tak nějak stejně, ale pak se to, ehm, nějak rozešlo :D. Radek Pilař byl skvělý umělec, škoda, že výstava je věnovaná jenom jeho dětské tvorbě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D No, GUD je centrum pro děti, pro dospělý někdy příště.)

      Vymazat
  4. Tak to je úžasný tip! Určitě se tam vydáme a jsem ostuda, ale o GUD slyším poprvé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepší než vůbec.) Budu se těšit na dojmy. My tenhle víkend měli plný, příští jedem pryč, tak snad ten další:)

      Vymazat
  5. Super tip na víkendovou návštěvu. Naše Pikolínka po mně zdědila leporelo o Rumcajsovi a jasně u ní vede Cípísek, protože má klobouček:)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)