Stránky

Iri fotografkou

Česká tisková kancelář se rozhodla, že její redaktoři nebudou jen psát, ale taky fotit, a tak mě vyslala na kurz. Vyfasovala jsem Nikon D5000 a těšila se, že se konečně dozvím, jak správně zaostřit, zazoomovat a tak podobně. To jsem se docela spletla. Na kurzu Základy fotožurnalistiky mi neřekli ani to, jak foťák zapnout.) Učili jsme se totiž, jak věci správně zachytit. Ovládání foťáku se tak nějak předpokládalo samo sebou. Nicméně jsem se dozvěděla, že správný fotograf v sobě musí mít kus umělce, technika i odborníka - tedy že by měl rozumět tomu, co fotí. No, já si myslím, že fotograf musí mít hlavně styl.)

No, ne?.)

U reportážní fotky je pokud možno nejlepší, když je na ní zachycen člověk. Ideální je samozřejmě tvář s nějakým zajímavým výrazem, ale když to nejde jinak, postačí aspoň ruka.) O realistický dojem se postará černá a bílá, které by na fotce neměly chybět. Kompozice záleží na konkrétním záběru, ale to nejpodstatnější by nemělo být ve středu, protože záběru pak chybí dynamika.

Ok, vyzbrojeni teoretickou přípravou jsme vyrazili do terénu (centra Prahy) plnit úkoly:

1) udělat fotku, jejíž součástí bude člověk
2) vyfotit něco tak, že nebude poznat, co to je.)
3) vyfotit cokoliv, co nás zaujme.

No, zklamu vás. Jako člověka jsem si vybrala návrhářku Natálii Steklovou, za kterou jsem běžela do jejího shop&café, ale odborníci mi mou fotku naprosto strhali. A to jsme ještě s Natalií vybíraly šaty, které na fotce vyzní nejlíp. No nic, chlapi.) Zaujalo mě toho hodně, ale nic takového, aby to zaujalo i hodnotící pány. Úspěšná jsem tedy byla jen v abstraktní kategorii, kde se moje dvě fotky dostaly do výběru na Facebooku. Wow.) Tady je máte a já se jdu zase vrátit k focení na mobil.)


Abstrakce číslo 1 a 2 by Iri Novak.)

14 komentářů

  1. Tak ta první abstrakce se Ti vážně povedla, Iri! Mě jednou jeden fotograf řekl, ať se vykašku na všechny kurzy a moudré knihy a fotím srdcem. A něco na tom je ... Tak ať se Ti daří!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju a asi je to dobrá rada. My sice máme fotografy v rodině, ale já k tomu moc netíhnu. Fotím prostě jen to, co potřebuju.)

      Vymazat
  2. Náhodou, focení na mobil Ti jde báječně! Ale to jste asi byli v práci překvapení takovým úsporným nápadem - ušetříme a uděláme z novinářů i fotografy! Ne? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky děkuju, to mám radost, že mobilovky se i líbí.) Jinak tohle je pro takový případ nouze, když opravdoví foťáci nemůžou.) Takhle jsem třeba fotila jednu barmanskou show, to bylo fakt peklo - blbý světlo a furt samej pohyb.)

      Vymazat
  3. Hej,
    kéž by se můj zaměstnavatel rozhodl, že mám v práci taky fotit. Sice netuším, co a proč by to bylo, ale chtěla bych na ten kurz s tebou!
    A víš co, na FAMU se učí, že dnes se dobrý film dá natočit i na mobil - takže kdyby ti statické obrázky byly málo a handy si z ruky nechtěla zaboha dát ... víš, co s ním!
    Navíc, šaty ve filmu - to je taky tuze krásná věc ... :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, kdybys na něm byla se mnou, byla by to o dost větší zábava:) A s tím FAMU, to mi ještě musíš vyprávět, dost mě to zajímá.)

      Vymazat
  4. Já myslím, že to máš v oku a focení ti půjde samo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda děkuju.) Já ale zaostávám v té technické stránce věci:)

      Vymazat
  5. No myslím, že každý fotograf se má specializovat na něco jiného a nemůžeš být všeuměl, jehož každý výsledek je perfektní. Abstrakce Ti jde a s tím bych byla spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) No tak to víš, že mě Natalie zamrzela, když jsem si myslela, jak skvělý to je nápad:) Ale něco jsem se dozvěděla, něco nového vyzkoušela, bylo to fajn.)

      Vymazat
  6. wau,ty abstraktní fotky jsou parádní!!! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ty fotky se Ti fakt povedly :) já jsem byla taky na fotokurzu - Jak ovládat zrcadlovku Nikon. Fotili jsme slečnu ve studiu a taky jsem nedopadla moc dobře. Ale jakmile vyrazím ven a fotím bez nějakých pravidel, pouček, rozkazů, tak si myslím, že jsou mé fotky celkem super. Asi je fakt lepší vyprdnout se na kurzy ;) A každému sedne focení něčeho jiného. Mě sedne příroda, zvířata, věci, a vůbec mi nejdou noční fotky, architektura a lidi. Všechno prostě umět nemůžeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je jasný, děkuju za povzbuzení:) Já hlavně profi focení ráda přenechám jiným, kterým to jde mnohem líp.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)