Stránky

Makronky jako vánoční cukroví

Jestli mi do Vánoc vydrží aktuální cukrářské nadšení, přidám ke klasickému cukroví taky makronky. Nebo se o to aspoň pokusím. Krásné inspirace je všude plno. Já se s tím teda nehodlám nijak zvlášť crcat, postačí mi, když se mi prostě povedou. Zdobení vánočních motivů vynechávám.)

Vánoční makronková inspirace z blogů HomeSeasons, Bonbini, Pop Culture&Fashion Magic a Syrup&Tang

Vycházet budu z knížky Makronky - 30 receptů na dokonalý požitek, kterou jsem si půjčila v knihovně. V ní se dočtete, že makronky jsou zpravidla drobné mandlové "laskonky", které sice dnes patří k chloubám francouzského pekařství, pravděpodobně ale byly stvořeny v Itálii. Za jejich roztomilým vzhledem stojí celkem náročná příprava, kterou i zkušení cukráři pilují celé roky - to jen tak na uklidnění, když se vám náhodou nepovedou hned napoprvé.)

Na fotkách z knížky, kterou za 134 korun koupíte třeba tady, vidíte Borůvkové makronky, Minimakronky a Růžové makronky

Můj první pokus o minimakronky jste mohli sledovat na FB. Ne že by to dopadlo úplně špatně, ale čekala jsem to lepší. O svátcích chci ale zkusit ty růžové. Vždycky nesnáším, když je v receptech nějaká skvělá přísada, která se nedá sehnat v normálním obchodě, ale tentokrát přivřu oči, a začnu hledat, kde seženu růžovou vodu - byly by, prosím, nějaké tipy?.)

Kromě půl lžičky (do těsta) a dvou lžiček (do náplně) růžové vody budu na 16 kousků potřebovat:

3/4 hrnku mletých mandlí
hrnek moučkového cukru
2 bílky z velmi velkých vajec
1/4 hrnku krupicového cukru
ještě růžové potravinářské barvivp, néé, ale ok.)
lžíce kandovaných růžových okvětních plátků (to asi vynechám a jako vždy to posypu našimi oblíbenými barevnými kuličkami.)

Náplň: 2/3 hrnku smetany ke šlehání

Mandle s moučkovým cukrem rozmixuju. Ušlehám bílek, do kterého jemně zašlehám krupicový cukr. Mandlovou směs osmičkovým pohybem po třetinách zapracuju do sněhu. Hmota má ze stěrky stékat jako stuha (hmm.)

A teď neudělám stejnou chybu jako minule a nebudu se spoléhat jen na sáček a svou šikovnost. Kolečka si pěkně vyznačím (zabořím skleničku nebo vykrajovátko do cukru a "obtisknu"). Tentokrát určité krásná.) kolečka posypu zdobením  a dám péct. Píšou 10 až 15 minut, ale minule to trvalo nejmíň půl hodiny. Máme trošku málo výkonnou troubu, čas je tedy potřeba přizpůsobit konkrétním domácím podmínkám.

Hotové korpusy nechám vychladnout a uskladním podle toho, kdy se do toho pustím. Zmražené v ledničce vydrží měsíc, jinak schované ve vzduchotěsné nádobě asi tři až čtyři dny. V ledničce s náplní pak zhruba dva až tři dny. 

A takhle hezky je pak srovnám do krabičky pro tety, strejdy i babičky.)

Pokud se do makronek taky pustíte, tak přeju hodně štěstí, a budu se těšit na reporty.)

21 komentářů

  1. Makronky jsou vzhledem tak roztomilé :-) taky jsme je chtěli zkusit jenomže sestra není v pečení nějak dobrá tak ty makronky spíš koupím a dám jí je. Nevím proč ale zdá se mi že ty borůvkové mají dost nezdravou barvu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, takový spíš šmoulový.) A klidně to zkuste, já taky nejsem žádná šikovná cukrářka, ale i tak mě pečení moc baví:)

      Vymazat
  2. Růžovou vodu seženeš v orientálních obchodech, kde prodávaj takový ty různý voňavý roztoky. Taky to prodávaj některý kosmetický salony a u nás v posilovně, kde je kosmetika, ji taky prodávaj. Teda jestli máš na mysli vodu z růží pro růžovou příchuť a ne růžově barevnou vodu... Můžu Ti tu růžovou vodu koupit u nás, stejně tam dneska jdu a měly bychom se vidět, máš u mně ty plakáty (jestli to teda ještě platí, že je chceš) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to by bylo skvělý, díky:) A obrázky furt chci, to je jasný:) Musíme to stihnout, než mi odletíš do teplých krajů.

      Vymazat
    2. To rozhodně musíme stihnout, ale odlétám až 10.12., takže pohoda :). Růžovku teda koupím, ju? Doufám, že ji tam ještě maj.

      Vymazat
    3. Jj, super, moc děkuju:) A to jsem ráda, že je teda ještě spoustu času.

      Vymazat
  3. Obrázky jsou kouzelný! :-)
    Ale myslím, že s našimi "všehosechcizúčastnit" dětmi budu letos ráda, když zvládnu perníčky :-) Na druhou stranu, letos nemusím honit bakalářku, tak se třeba rozšoupnu. Ale právě makronky jsou pro mě pořád vyšší dívčí a mám z nich respekt :-)
    Každopádně tobě přeju hodně zdaru a těším se na fotodokumentaci :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vidíš, to budeš mít krásně klidné vánoce:) A makronky za asistence dvou malých dětí, to asi je vyšší dívčí:)

      Vymazat
  4. Makronky jsem pekla minulý týden. Něž jsem je stihla naplnit tak mi je Provensálec snědl :-D Takže aby něco bylo na vánoce, to bych musela dát do mrazáku a na něj řetěz se zámkem ;-)
    Růžovou vodu seženeš v orientálních obchodech. Já osobně v jídle nemám ráda, ani tu z pomerančových kvítků, na mě je moc aromatická...
    Ať se podaří, Iri! To se strejdové, tetičky a babičky pomějou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, jak Ti závidím? Muž sladký nejí a já mu nemám co péct.) A děkuju za tip, když Myyna zapomene, vím, kam jít.) A děkuju, snad se to podaří líp než minule:)

      Vymazat
  5. Vánoce a vánoční inspiraci miluju, takže článek přesně pro mě. Makaronky mi připadaj strašně rozkošný:))

    OdpovědětVymazat
  6. Iri, ruzovou vodu sezenes i v Dm, prodava se mezi prirodni kosmetikou - Alverde atd, takova ruzova lahvicka s rozprasovacem, stoji cca 200 Kc. Tak at se makronky s tou vodou nebo bez povedou ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou věci, koukám, že v pečení i kosmetice jsem pěkně pozadu:) A díky, Ali, snad jo.)

      Vymazat
  7. Iri, moc Ti s makronkama fandím. Já je miluju a můj první pokus o makronky dopadl takto:
    http://kdyzmamchut.blogspot.cz/2013/05/prvni-pokus-o-makronky.html
    Další pokusy z nepochopitelných důvodů dopadly hůř.... Jinak s manželem to máme stejné jako u Vás. Jediná já jsem u nás doma na sladké a tak v zájmu zachování rozumné figury rozdávám a rozdávám :-)

    zkraslovadla

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, wow, tohle že je první pokus?? To je úplná nádhera! Těm určitě nemohl odolat ani manžel:)

      Vymazat
  8. Růžovou vodu tady v Irsku prodávají v lékárnách, prý je vynikající jako tonikum na plet.Myla si s ní plet i císařovna Sissy! Na makronky jsem se těšila u Anýzovky a bylo mi divné, že nebyly ani na Fb ani na blogu, když předem avízované...tak nyní už vím. Asi je taky budu muset zkusit, když už jsem o nich tolik četla! A prý se má prásknout s plechem o stůl,než jdou do trouby, tak se těším až je napečeš a vyfotíš.Zdravím a mávám taky Nováková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vidíš to, co se u mě nedozvíš:) S tím plechem to v tý kuchaře taky píšou, nějak jsem to minule vynechala, nevím jestli by to něco změnilo.)

      Vymazat
  9. Uf, mě ty jedovaté barvy k věcem jedlým moc nepasují.

    OdpovědětVymazat
  10. Vždycky makronky akorát obdivuji a ochutnávám, ještě jsem nesehnala odvahu je zkusit, ale ano, mám je v plánu, tak snad... :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nevim nevim, ale pect macarons pul hodiny se mi nezda... Jestli Ti recept funguje, proc ne, ale doporucuji zkusit tento... http://psychologiechuti.blogspot.it/2014/04/cas-na-macarons.html?m=1

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)