Stránky

Je mu 18, mně skoro 30 ...

Dneska jsem si neodpustila nadpis ve stylu blogerky Rosy Mitnik, která má na provokativní titulky nesporný talent:) O vášnivém vzplanutí se ale psát nechystám, pokud vás to náhodou napadlo.) I když vlastně tak trochu ano. Minulý týden jsem se totiž byla podívat na vyhlášení letošního 18. ročníku (aha, ha ha.) ankety Maurerův výběr Grand Restaurant. Byla jsem mezi stovkou pozvaných hostů (jedna z mála novinářských výhod.), kteří usedli k deseti kulatým stolům. U každého z nich se podávalo menu restaurace, které se umístily v první desítce. Řekla bych, že jsem na stůl měla fakt štěstí, protože své menu nám servírovala restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která letos skončila druhá hned po vítězné  Piano Nobile ze zámeckého hotelu Chateau Mcely. La Degustation, která letos obhájila michelinskou hvězdu, je známá netradiční kombinací lokálních surovin zakomponovaných do mnohochodového menu. To naše se skládalo z šesti chodů a chutě byly skutečně víc než překvapivé. A teď už na řadu přichází zmiňovaná vášeň, o kterou se v tenhle slavnostní večer postaralo následující degustační menu:

Srdíčka s česnekem zní docela klasicky, ale rajská s karotkou nebo brambory s mákem už jsou docela překvapivé, řekla bych.)
Ještě před hlavním chodem se ale podával úžasný kefírový chléb se sádlem. Vpravo nahoře vidíte přírodní minerální vodu Badoit z Francie, kterou na český trh uvedla Kofola. 
A už je to tady: vlevo nahoře se díváte na kedlubnu s libečkem (ta rolka), které dělá společnost tatarák a celer s bramborem. Vedle jsou srdíčka a dole pak karotka vyocená ještě před přelitím rajskou omáčkou a pasta z brambor a máku, povidel a řepy.

Ještě pro vás mám dezert (který byl i na mě, milovnici netradičních kombinací, příliš experimentální), pohled na kuchaře při práci a taky záběr na mé spolusedící (ano, ano - je to Jitka Čvančarová s manželem Petrem Čadkem.). A vpravo dole je tajemství: recepty na všechny uvedené speciality. Chcete je znát? Fakt? Tak třeba někdy příště, jo?:))

O nejlepších restauracích letošního průvodce si můžete přečíst v espritu Lidových novin. Články doprovází úžasné fotky, kdy kromě hotových pokrmů uvidíte u nastylizované suroviny potřebné pro jejich přípravu. Oli coby obdivovatelka food stylingu bude určitě nadšená.)

Před a po.)  Divoká kachna s karamelizovaným černým kořenem, sušenými brusinkami a kardamonovou omáčkou od vítězné restaurace Piano Nobile. Zdrojem fotky je web Lidovky.cz.

14 komentářů

  1. Iri, máš veliké, převeliké štěstí, poněvadž to musel být extra zážitek.
    Pan Maurer, myslím, dělá opravdu hodně pro zlepšení našeho chuťového rozhledu. Jeho aktivita v oblasti českého restauratérství je chvályhodná.
    Dovolím si malinkou opravdu... kardamom, je s em na konci. Často se v tom dělá chyba a píše se kardamon. Dokonce i Kitchenette píše kardamon, ale není to dobře :)
    Měj krásný týden a doufám, že se ve středu uvidíme u Kafků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak teď jsem si vygooglovala, že je možné používat oba tvary, tak nic :)))) Omlouvám se. :D
      A s tou Rosou máš svatou pravdu! Umí udělat ve svých nadpisech velké drama.

      Vymazat
    2. Zážitek to byl úžasný a pan Maurer má rozhodně své velké zásluhy. V rozhovoru, který jsem na akci pořídila, mi ale říkal, že Češi stále nenašli k jídlu vztah. Že si to jídlo pořád neumíme vychutnat a asi na tom něco bude ...

      Vymazat
  2. Iri, to mi po ráno nedělej, miluju jakékoliv degustační akce, to musel být požitek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl a právě proto jsem vám ho tady chtěla zprostředkovat a časem dodám i recepty, ale asi tušíte, že úplně easy domácí vaření to zrovna není :))

      Vymazat
  3. Tak to je menu...já jsem požitkář, takže bych si to užila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas tak úplně velkej ne, ale užila jsem si to parádně:)

      Vymazat
  4. Servirovanie jedla nema chybu, uplne umenie! Skoda zjest :-) Urcite to musel byt prijemny den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, byl to moc příjemný večer a ta estetika - nádhera:)

      Vymazat
  5. Iri, to je paráda a díky za zprostředkování! Tam bych chtěla být ....:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo, třeba se někdy bude pořádat nějaká podobná akce pro blogerky.)

      Vymazat
  6. Kefírový chleba se sádlem, mnam!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to úžasný, kdyby měl nečekalo dalších pět chodů, sním několik krajíců navíc:)

      Vymazat
  7. ta mrtvá kachna se mi ale vůbec nelíbí... :(

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)