Stránky

Makronky po česku

Já vím, že jsem se v říjnu kasala, jak na Vánoce napeču makronky. Jenže znáte to. Nestíhám.) Pořád ještě je tu víkend, od kterého si hodně slibuju, ale pro jistotu jsem si udělala makronkovou zálohu. A to jednoduše tak, že jsem z těsta na ořechy po prababičce podle kuchařky z alberta upekla kolečka, a spojila je máslovým krémem. Můžu vám říct, že co do chuti je to ve srovnání s makronkama mnohem větší požitek.) Vizuálně už je to trochu horší, ale peču je pro mé shovívavé blízké a ne pro hosty pařížské kavárny, že?.) 

Tak tady je máte. Ořechy i "makronky".) Společnost jim dělá veverka - louskáček, karafa DECCI od LLEV design a vločky od Harddecore.

Ořechy po prababičce můžu jenom doporučit a tak přidávám recept. 

Suroviny:

500 g hladké mouky
100 g krupicového cukru
1 žloutek
235 gramů másla
špetka soli
1/2 lžičky kakaa

Náplň:

150 g másla
150 g krupicového cukru
150 g vlašských ořechů
žloutek (ten jsem vynechala - přece jen to budou jíst i děti.)

Postup asi popisovat nemusím. Z prvních surovin zkrátka vypracujete těsto, velmi tenkou vrstvou naplníte formičky, popřípadě vyválíte plát a vykrojíte kolečka, upečete (7 až 10 minut při 165 stupních) a obojí pak slepujete máslovým krémem. 

A na závěr musím říct, že jak jsem tu kuchařku z alberta celý rok skoro nevyužila, teď na Vánoce v ní listuju pořád. Pekla jsem skoro všechno cukroví, co v ní je, a chystám se i na bramborový salát s jablkem. 

A co vy? Povězte, jak na tom jste s vánoční přípravou, a potěště mě, že to nemáte tak v cajku, jak to u všech ostatních vypadá. Já nevím, proč to neumím v klidu, a jednoduše si ty přípravy nevychutnám, ale zas je tu zmatek, já stresuju, ale to asi proto, že se na ten Štědrý den ještě pořád hrozně moc těším.)

15 komentářů

  1. Ořechy vypadají opravdu moc dobře....Já před Vánoci nikdy nejsem v klidu..mám nervy na všechny ty peníze, které lítají vzduchem, úklid, pečení :)). Ale teď už mám všechno za sebou, takže už jenom budu užívat té pravé vánoční pohodičky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, ty peníze, co lítají vzduchem, mi taky drásají nervy.)) A na pečení se vždycky strašně těším a pak říká, že už nikdy:))

      Vymazat
  2. Máš nádhernou výzdobu!
    A ty ořechy si určitě nedostatek estetična vynahradí vynikající chutí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Nejkrásnější zátiší!!! Cukrovíčko jedna báseň a nádherná "japonečka" a veverka a ta mintová dóza je nejvíc! A já mám ořechy taky o moc radši než makronky, takže ti fandím! ;) Krásné Vánoce, Iri! :*

    OdpovědětVymazat
  4. Myslím, že Tvoje ořechy si pamatuju z loňska, vypadají báječně! A jesti Tě to potěší, nemám to v cajku jak to vypadá na většině blogů. Upečeny máme tři druhy, perníky jsou skoro snězené, tudíž nenazdobené, dárky mi ještě chybí dva, ale ty dokoupím o víkendu na vánočních trzích a zabaleno nemám ani omylem. V neděli v noci je taky čas, ne ? :-) Ehm, úklid neřeším, umyju vanu a toaletu, vyluxuju, vytřu, povrchově prach. Stromeček budeme s klukama zdobit v pondělí, na to strašně těším! Ale kupodivu letos poprvé jsem v klidu, bez stresu a běsu. Zjistila jsem, že není potřeba utratit za Vánoce desítky tisíc, aby byly Vánocemi. Kašlu na všechno, prostě si užívám, že mám konečně čas na rodinu a ne se pořád nesmysleně honit za něčím, co stejně nakonec přijde v niveč. Domluvila jsem :-) Jo a ty kvězdičky jsou úžasný! Škoda, že jsem je neodhalila dřív, protože ty by se nám na stromeček moc hodily, jenže do pondělí už nepřijdou :-( Máš to krásný! A ať víkend splní Tvoje očekávání :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No my máme asi pět druhů, ale jsem vyřízená.) Naví jedna várka byla do školky:) A stromeček netradičně chceme ozdobit už dneska, tak nějak to pozoruju i jinde, že začínají dřív, aby si ho víc užili, a ten nápad se mi moc líbí:) A moc děkuju a gratuluju k Tvému letošnímu klidu.)

      Vymazat
  5. Zase jsem se pokochala...i namlsala :-)
    Nicméně, u nás to stále nevypadá, jako v dokonale vánočně naladěné domácnosti. Výzdoba je tak na pů, bordel z větší části pouze "schovaný", umytá okna opět špinavá a cukroví? Perníčky už se snědly, skořicové hvězdičky jsem pekla včera v noci a těsto na linecké je stále v lednici :-)
    Ale děti marodí a já se právě Vánocemi stresuju nerada. Takže nic není dokonalé, ale beztak si to určitě užijeme...jen to není na žádné ukazování a focení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víte, že užijete.) Já jsem generální úklid taky odložila na jaro, jinak by se to už prostě nedalo zvládnout.) Koutek, co vidíš na fotce je tak aktuálně nejfotogeničtější z celého bytu:) A my těsto na linecké máme pro změnu v mrazáku, protože jedním z dárků budou formičky ve tvaru Hello Kitty, tak aby se další den mohly hned vyzkoušet:)

      Vymazat
  6. Já připravuji vše tak nějak postupně. Cukroví jsem upekla pro radost jen dva druhy a zbytek zkusila tento rok objednat. U nás ho jím sice jen já, ale nechtěla jsem se tento rok ošidit :D Stres budu zažívat asi až v lednu při zkouškách ve škole :D Tvoje ořechy zkusím příští rok, vypadají dobře. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, dobře si udělala, žádné samošizení.) A tuhle možnost jsem zatím nikdy nezkusila, já bych měla pocit, že to nepekli s takovou láskou (=poctivě:) jako já, nedali pravé máslo apod. Ale možná mám jen předsudky.)

      Vymazat
  7. Je to snad poprvé, co jsme něco zkusila dle receptu z internetu (tedy ani podle kuchařek moc nevařím), ale zkusila jsem Váš recept a doma se olizovali ještě hodně dlouho :-) super!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)