Stránky

Made in Poland

V Polsku jsem nikdy nebyla a informace o téhle zemi mám jen zprostředkované. V pubertě mi o ní říkala má sestra, která s jednou Polkou chodila v Anglii do školy. Jmenovala se Aňa, byla moc hezká a taky bohatá. Pamatuju si, jak jsme byly fascinované tím, že její dům připomíná malý zámek, a že si její maminka nechává každý den mýt vlasy v salónu.) V létě sestra jela Aňu do Polska navštívit a říkala, že tam člověk na každém kroku potká plno krásných blondýnek, po jejichž boku jsou samí oškliví kluci. V Anglii je to přesně naopak.) 

Typické polské holky.) Zdrojem fotky je Polish Models Blog.

Po epizodě se sestřinou kamarádkou mi Polsko několik let nepřišlo na mysl. Do podvědomí se mi znovu dostalo až v roce 2011, kdy mi Jana Vinšová z Czechdesignu řekla o výstavě Folklore is Alive! Díky ní jsem objevila polskou značku Goshico, pod kterou dvě sestry šijí vyšívané kabelky z plsti. Zaujala mě krása kabelek i sesterská spolupráce, kterou mám taky jednou v plánu.) Výstava se tehdy konala u příležitosti 20. výročí vzniku Visegrádské čtyřky. Mladí umělci z Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky na ní představili jejich vnímání národního folkloru. Malgo Kotlonek z Goshica téma přehlídky naplnila výšivkou, jejíž inspirací byla vystřihovánka z dětství zdobená lidovým motivem z oblasti města Lowicz.

Kabelky Goshico tak, jak byly v roce 2011 představené na pražské výstavě Folklore is Alive! Zdrojem fotky je blog, který píše Monika Al-Anni.

O rok později se mi dostal do rukou komiks Marzi. Marzena Sowa, která se narodila o pět let dřív než já, a deset let před pádem komunismu, svému francouzskému přiteli vyprávěla o svém dětství v komunistickém Polsku. Tím přítelem byl kreslíř Sylvain Savoia, který dal knížce krásnou vizuální podobu. Můžu vám říct, že ani trochu nesouhlasím s recenzí na tomhle blogu, kde se komiksu vytýká nedostatečně zpracované politické téma a emoční sterilita. Souhlasím s ním v tom, že v knížce není tolik historie a politických souvislostí jako v Persepolis, ale dětský pohled na tehdejší situaci mě natolik dojímal, že bych ho rozhodně nenazvala sterilním. A jako vždycky, když nějaké umělecké dílo zachycuje dětské vnímání, jsem si z toho odnesla poučení pro své rodičovství. Třeba ve stripu, kdy si Marzi stěžuje, jak ji dospělí nikdy neposlouchají. "Zezačátku to jde, jsou tu, trochu se na mě dívají. Jenže pak najednou z ničeho nic mi do toho máma skočí a začne mluvit s tátou, jako by byli sami. O čemkoliv." 




Díky dětskému pohledu na věc, si můžu spoustu kapitol číst i s Domi. Baví ji hlavně ta část, kdy Marzi vypráví o školce.




V roce 2012 jsem se taky dala do řeči se svým kolegou, který má za ženu Polku. Pracovala tehdy jako šéfka sekce "visual merchandising" pro polskou značku Reserved. Neříkám, že to je obchod, kde najdete kvalitní a originální oblečení, ale na druhou stranu mám od nich už pět let černou polokošili, která patří k mým nejčastěji nošeným svrškům, a pořád vypadá dobře. A šálu od nich mi pochválila i módní návrhářka Zdeňka Imreczeová, když jsem spolu loni dělaly rozhovor.)


Šála od Reserved ve společnosti své polské kolegyně - kabelky Goshico

V prosinci 2013 jsem Polsko v souvislosti s designem zaregistrovala v novém online časopise Soffa, kde vyšel rozhovor s Dariou a Jarekem - autory projektu I love nature. Tvůrčí pár žije v malé vesnici Ratulow v Tatrách, kde ručně vyrábí krásné dřevěné doplňky do kuchyně jako jsou hmoždíře, válečky, prkénka, tácy nebo třeba i dortové podnosy. Líbí se mi, že svoje výrobky prodávají sami, a nechtějí je distribuovat přes prostředníky. Tak by to mělo být. Věci pak nebudou zbytečně dražší kvůli provizi a navíc se člověk může bezprostředně obrátit na jejich tvůrce. Ať už s poděkováním, dotazem nebo postěžováním.)

Věci od I love nature jsou vyráběny ze dřeva, které pochází ze starých stromů, plorozpadlých dřevěných chat nebo stromů určených k pokácení. Zdrojem fotek je web značky.

A koncem roku jsem si díky blogu Klara tralala přečetla o polské výstavě s názvem Wojna i Pokój, jejímž tématem byl souboj československého a polského designu 60. let. Sami kurátoři přiznávají, že Češi byli první. Oni zazářili na Expu a zavedli bruselský styl. Poláci se ale rychle přizpůsobili a krásné objekty ze skla i keramiky začali vytvářet taky. Moc bych takovou výstavu chtěla vidět naživo, ale jsem moc ráda i za zprostředkování, které nám Klárka dopřála prostřednictvím svého blogu. 





Zdroj fotek: blog Klára tralala

Letos jsem zatím narazila na dva zajímavé polské nápady. Prvním je projekt Fun in design, díky kterému si můžete navrhnout boty podle svých představ. Jednoduše si zvolíte konkrétní model a navolíte si barvy podle toho, jak se to zrovna vám bude líbit. Je to zábava a navíc: poštovné pro objednávky z Evropy je zdarma.)


Díky Fun in design si své boty můžete sladit se svou láskou ... anebo taky čekat na příjemné překvapení ...
Lásko, něco pro Tebe mám ... :)

A mým druhým letošním objevem je značka Minimalliving, která nabízí plakáty s minimalistickou grafikou. Ta zahrnuje výstižná, inspirativní i provokativní hesla v čistém vizuálním stylu. V portfoliu mají také látkové tašky a plánují prý i další doplňky, osvětlení nebo dokonce nábytek. 


Abych to shrnula: Pravidelně narážím na výsledky polské tvůrčí práce a těším se, že v tom budu i nadále pokračovat.)

Věta, se kterou naprosto souhlasím.) Zdroj fotky: magazín Bonami

24 komentářů

  1. Teda, zhltla jsem ten článek jedním dechem. O Polsku si osobně myslím, že má potenciál a rozhodně bych je nepodceňovala. A taky mám pocit, že k nim máme mentalitou mnohem blíž než třeba k Němcům, ale to ze mně asi mluví moji polští předci :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, tak ty já nemám, ale z toho vzdáleného pozorování jsem vytušila vášeň a kreativitu, která nám chybí. A potenciál vidím též velký.

      Vymazat
  2. ja som v Poľsku bola niekoľkokrát a môžem povedať že je to krásna krajina....a bola som veľmi prekvapená ich módnou tvorbou....nie tou, čo sa k nám vozí - na trhoch, ale autorskou, ktorá sa predáva vo veľkých obchodných centrách popri notoricky známych značkách. Nie som módny žurnalista, ani neviem módu obšírne komentovať, ale vidím a vnímam...
    a mala som niekedy obchod s "handrami" a trošku som pričuchla ku kvalite ponuky a tomu, čo sa aj bude nosiť. A veru som bola nadšená. Krásne, ženské, nápadito-jednoduché...ale hlavne dosť drahé...
    nepamätám si značky aby som mohla odprezentovať...škoda...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Autorská móda prodávaná ve velkých obchodních centrech je podle mě přesně to, co tady chybí. A simply femine kousky taky.) Moc se mi líbil projekt Pop Up Store s tvorbou českých návrhářů v OC Chodov, ale mohl tam zůstat o něco dýl, třeba na pořád.)

      Vymazat
  3. Iri, opet skvele! Tolik novych informaci. Goshico jsem uz diky tobe nekolikrat shlidla a moc se mi libi.
    Navic do Polska se s manzelem a synem uz dlouho chystame, diky o tobe jsem zase o trochu vic odhodlana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se tam asi taky začnu chystat, moc ráda bych se tam podívala.)

      Vymazat
  4. A zapomnela jsem napsat, ze ta fotka muze s ruzovou botou v pondeli prijde docela vhod:-) vykouzlila mi lisacky usmev:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, tak to jsem ráda:) Mně připadá fakt hodně povedená:))

      Vymazat
  5. No nevím, v Anglii obvykle nebývají krásné holky, ale kluci teda už vůbec ne!:)
    S Poláky nemám úplně nejlepší zkušenosti.. ale každopádně zajímavý článek.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Anglii PRÁVĚ nebývají krásné holky, proto naopak.) Co tam posledních dvacet let pravidelně jezdím navštěvovat sestru, mám stále stejný pocit, že tam je spousta nevzhledných holek po boku mnohem vzhlednějších kluků.) A ty Poláky, se kterýma tam máš nedobré zkušenosti (vím, o čem mluvíš, taky jsem občas nejakou pobrala), bych asi do svého kreativního výběru nezařadila:) Jinak článek je snad zajímavý v tom, že ukázal i jinou stranu země, která je u nás spojena hlavně s nekvalitním nábytkem a špatným jídlem.

      Vymazat
    2. To je rozhodně pravda pravdoucí, když se řekne Polsko,tohle si většina lidí vybaví..ale tak to bývá bohužel u všech národů a těchto stereotypů. Jinak souhlas, určitě ty holky mnohdy vypadají hůř, než chlapi po jejich boku..ale ony by nebyly tak ošklivé, ale neví kdy přestat, co se makeupu a legín týče, bych řekla.:D :))

      Vymazat
  6. Já jsem zatím měla smůlu, potkala jsem pouze polský aušus. Dobrovolně bych si nic polského nekoupila.Takže díky za jiný pohled.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Jiný pohled je, myslím, občas (často) potřeba.)

      Vymazat
  7. Iri.Jsi cista duse.Polky jsou mnohem kreativnejsi,prubojnejsi a taky hokynarky.Pani to predemnou nazvala presne ausus a pridavam jeste jedno:zlodeji a smelinari.Jana Wachtarczykova.Cesky Tesin

    OdpovědětVymazat
  8. Já jsem Goshico objevila díky Tobě, jinak bych z polských věcí měla asi respekt. Ještě že máme takový skvělý předvoj, který nám to tu tak pěkně servíruje. Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Baru radost, že Ti kabelky Goshico dělají radost.)

      Vymazat
  9. A kruci. Tak Fun in design je něco, na co jsem nikdy nikdy nikdy v životě neměla přijít :D La Petite Anne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to návykovka, že jo.) Ty základní modely jsou totiž tak hezký, že jim sluší všechno, a já na nich hrozně ráda zkouším všemožný kombinace. Skoro všechny vypadají dobře a furt hledám tu, co bude vypadat nejlíp.)

      Vymazat
    2. Když já a barevný boty....no no comment :D

      Vymazat
  10. Ta kabelka Goshico je úžasná. Podobné akce a výstavy bych si nechala líbit, bohužel to nejde...aspoň se tu pokochám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já jsem tuhle taky nenavštívila.) Ale i ty fotky mi zpříjemnily den.

      Vymazat
  11. Šikovný a slušný lidi jsou u nás i v Polsku, stejně tak zloději a aušusáci, jen jich je holt víc, takže je to možná víc vidět, ale procentuální zastoupení se lišit nebude. A co si budem povídat, u nás bohužel valná část populace slyší na nízkou cenu a ne na kvalitu, tak by byli sousedi hloupí, kdyby sem aušus nevozili, když tady maj zákazníky.
    Ale jinak jsem chtěla připomenout ještě jeden, dle mého mínění, velmi dobrý polský obchod, který u nás nemá moc konkurenci, a to je Almi Decor.
    A z vlastní zkušenosti určitě doporučuji navštívit Krakov, je to překrásný město. Byla jsem tam asi před 15 lety a pak před 10 a za těch 5 let se to tam nesmírně zvedlo, tak bych byla docela zvědavá, kam to postoupilo teď.
    Bára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro, moc děkuju za komentář, naprosto souhlasím. A díky i za připomenutí Almi Decoru, to je pravda. Nic jsem si tam zatím nikdy nekoupila, ale ráda se tam chodím procházet a inspirovat. Hlavně o Vánocích.) A konkurenci tu opravdu moc nemá, napadá mě ještě možná Flamant nebo Aglas Furniture. Ale ty se tolik nesoustředí na dostupnější doplňky a dekorace.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)