Stránky

Design jako dostupná věc.

Když jsem v dětství poprvé navštívila Anglii, kam se půlka mojí rodina v devadesátých letech odstěhovala, byla jsem nadšená z obchodů, kde se všechno prodávalo za jednu libru. Trávila jsemm v nich hodiny, jen abych si co nejlépe vybrala ty dvě, maximálně tři věci, které mi rodiče dovolili koupit.) V mých tehdy asi desetiletých očích to byly věci krásné a vůbec mi nevadilo, že nebyly ani trochu kvalitní. Ano, prodávaly se tam šunty, ale nápad to byl skvělý, a marketingově atraktivní. A teď si představte, že by existoval obchod, kde by se za jednu libru prodávaly kousky od talentovaných designérů, které kromě estetiky vynikají i poctivým zpracováním ... Nebyl by to sen? Byl, vlastně tedy je.)

K jeho splnění přispěly tři studentky umění na londýnské univerzitě Royal College of Art, které dostaly nápad prodávat designové kousky, jež nebudou stát víc než jednu libru. Založily projekt Poundshop, který v různých intervalech funguje ve formě pop up shopů. Ty se pořádají v opuštěných prodejnách, obchodních centrech, galeriích i během různých festivalů.

To jsou ony: Sara Melin (studovala ilustraci) a George Wu (studovala film), které spolu se svou spolužačkou Sarah založily projekt Poundshop. Sarah asi dala přednost grafickému designu, který vystudovala, protože Poundshop už vedou jen tyhle dvě.

První Poundshop se konal v dubnu v roce 2010 v jednom vyklizeném obchodě v Hoxtonu. Za pět dní, kdy byl otevřen, ho tehdy navštívilo 500 lidí, kteří se o akci mimo jiné dozvěděli přes událost na Facebooku. Interiér dočasného prodejního prostoru, na kterém spolupracoval designér Frederik Paulsen, byl navržen v úsporném stylu, kdy kartónové krabice jednoduše plnily funkci polic a regálů.

"Nothing over one pound" aneb první Poundshop v Hoxtonu.

Od té doby šikovné umělkyně uspořádaly dalších deset Poundshopů (včetně předloňské summer tour), které začaly přitahovat pozornost veřejnosti i médií. Zakladatelky tak rozšířily svou činnost také na organizování workshopů, přednášek a díky různým grantům zároveň zintenzivnily vyhledávání talentovaných tvůrců. Letos v dubnu například díky podpoře od British Council vyrazí na cestu do Brazílie, kde budou objevovat designové kousky a navazovat kontakty s místními designéry. 

Poundshop číslo dvě byl v září 2010 součástí londýnského týdne designu. Autorem návrhu interiéru založeném na plátně a provazech je londýnský architekt Asif Khan.
V létě 2012 se zakladatelky vydaly s Poundshopem na Summer Tour, aby oživily několik londýnských akcí.
Výroční desátý Poundshop pořádaný loni před Vánoci nabídl revoluční změnu: designové kousky byly k dostání v dalších cenových kategorií do tří, pěti a deseti liber.

Hravý design, který nestojí víc než jednu libru, zakladatelky nabízí také přes svůj web v sekci 1£ Star Buys, kde je aktuálně k dostání třeba balící papír pro muže, praktické háčky, rybí miska nebo oldskúl school sešit v americkém stylu.) 

Jedna libra, hodně radosti.) Všechny kousky k dostání zde, ale pozor, většinou jsou brzo pryč.

9 komentářů

  1. Ty jo :), mně to přijde úplně neuvěřitelné :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, že jsou hezké věci za libru, nebo že je někdo začal vyhledávat?.)

      Vymazat
  2. Hezká myšlenka, ale musí za tím stát neuvěřitelná spousta práce a taky by mě zajimalo, jestli je to prodělečné nebo výdělečné.
    My si tady holt ještě musíme projít tím obdobím předražených designových kousků, abychom se jako v Británii pak dostali do bodu, kdy bude design cenově dostupný, protože ho bude chtít stále více lidí. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš naprostou pravdu Myyno, mě to současné stále trvající období u nás už docela štve:) Jinak využívají spoustu grantů, protože v Británii je velká podpora podnikání v kreativní oblasti.

      Vymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den tak hlásím, že jsem utratila poukázku od Vás, moc děkuji, ani nevíte jak se těším z věcí.....přeji krásné jarní dny Radka
    http://venoskamade.blogspot.cz/2014/03/kdyz-snidame-ve-dvou.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za odkaz, mám velkou radost, že máte radost, krásný výběr!

      Vymazat
  5. Některé designové nápady mě tady moc oslovují, díky za ně!

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)