Stránky

Nová kolekce Easy od Lavmi: Nostalgie v moderní podobě

Oblé tvary a přírodní tóny připomínají skandinávský design 50. let, který je prostřednictvím pastelových barev a hravých vzorů převeden do současné podoby. Takhle nostalgická a zároveň moderní je nová kolekce Easy od české značky Lavmi, v jejímž portfoliu najdete tapety a doplňky do bytu. Jan Slovák a Babeta Ondrová, kteří za značkou stojí, říkají, že jejich tapety nejsou líbivé na první pohled. I když jsou oba moc sympatičtí, nemůžu s nimi souhlasit. Já jsem se do kolekce Easy zamilovala hned. A šlo mi to naprosto snadno.)

Tapeta Matches mi kromě sirek připomíná také sladké sypání na zmrzku.)
Tapeta Lentils a polštář s motivem Triangles.
Tapeta Sky působí příjemně uklidňujícím dojmem.
Babetiny vzory mají jednotný styl, díky čemuž si dohromady výborně rozumí. Polštáře Matches, Stars, Hills, Enter-pin-Enter a System

Na novou kolekci Easy a další kousky od Lavmi jsem se přišla podívat do jejich showroomu ve Zlatnické ulici, který přímo vybízí k návštěvě. Světlý v čistém stylu zařízený prostor působí vzdušně a příjemně. A Honzovi s Babetou se často stává, že se lidé ptají, odkud dané věci jsou. Když se dozví, že jde o českou značku, bývají překvapení.) V prvních letech se tapety v Česku i vyráběly. Nebyla to ale nejefektivnější volba. To co v české továrně trvalo vyrobit tři týdny, zvládli v zahraničí za tři dny. A tak se výroba přesunula do Holandska a Německa, kde je nakonec i finančně výhodnější. Problém byl také s tuzemským výrobcem látek. Požadované minimální množství v délce 300 metrů by v případě textilních Lavmi doplňků bylo zbytečné, ale menší odběr české firmy nechtěly vzít. Látku, ze které se šijí polštáře, tak Lavmi nechává potisknout ve Španělsku, kde s tímhle požadavkem nebyl problém. Lavmi vzory tady na stoprocentní bavlnu tiskne stejná firma, která pracuje pro Zara Home. 
Obchod Lavmi se nachází na atraktivním rohu Zlatnické a Petrského náměstí a má celý den dveře dokořán ...
Interiér showroomu navrhla Babeta, která neustále kontroluje, zda je všechno, jak má být.) Tady právě rovná utěrky ze série System, ve které najdete i ...
... chňapky, ubrusy a zástěry. 

Showroom ve Zlatnické byl původně zaměřen jen na děti, tvorba pro dospělé se soustředila v obchodě ve Vinohradském pavilónu. Na rohu Zlatnické a Petrského náměstí to ale přeci jen o něco víc žije a tak se tady teď koutek pro děti přirozeně prolíná s jídelnou, chodbou i obývákem. Přesně tak jako je to v reálné domácnosti.) Dětské tapety značka Lavmi zařadila do sortimentu v roce 2011, tedy dva roky potom, co uvedla svou první kolekci designových tapet. Do té doby fungovala jako kreativní agentura, která mimo navrhla loga pro Czech Point nebo web Médiář.cz. Když se díváte a dotýkáte jejich tapet, látek a doplňků a posloucháte je, jak o své tvorbě nadšeně mluví, je vám jasné, že tohle je design protkaný láskou. Samotné navrhování, které je zcela v rukou Babety, je ale jen třešničkou na dortu. Většina práce na značce zahrnuje jednání s dodavateli, vyřizování objednávek a další provozní věci. Proto se Honza s Babetou diví, když dostávají nabídky od jiných designérů, že pro ně rádi něco navrhnou. "Vždyť by mi vzali tu největší radost, která je se značkou spojená," říká k tomu Babeta, která tak podobné nabídky opakovaně odmítá. Kolekce Lavmi by pak ztratily svou jednotu a charakteristický rukopis, který tvoří jednoduché, ale výrazné vzory, a střídmý čistý styl. Není divu, že tapety Lavmi jsou hodně oblíbené ve Švédsku a v Dánsku, kde má značka svého distributora. Své věci vyváží také do Japonska, Brazílie, Belgie, Španělska a dalších cizích zemí, které se na celkové poptávce podílí více než z poloviny. 
Dětské Lavmi věci jsou nádherné a já se nemůžu dočkat, až sem vezmu Domi a nechám ji vybrat nějaký krásný polštářek. 

Tapety Lavmi kromě vysoké estetické hodnoty, která prostoru dodá originální rozměr, vynikají i ekologickými vlastnostmi. Vzory jsou tištěny na velmi pevný, ale zároveň prodyšný materiál vlies, který neobsahuje PVC ani těžké kovy, za pomoci vodou ředitelných barev bez obsahu chemických rozpouštědel. Lavmi bydlení je tak nejen krásné, ale také zdravé, což se víc než hodí při vybavování dětských pokojíčků. Všechny Lavmi tapety si v obchodě můžete projít ve vzornících, které jsou hotovým uměleckým dílem.
Knihy se vzorkem tapet si můžete prohlížet u stolu na otočných židlích, kde se dost možná objeví i samotný Honza, a začne vám vyprávět jejich příběh.) 

Po návštěvě v Lavmi jsem samozřejmě dostala chuť vytapetovat s jejich tapetami celý byt. A máme k tomu i docela hodně příležitostí. Předchozí majitel našeho bytu měl pro tapety zřejmě slabost a tak jimi vybavil celou chodbu i vysokou stěnu kolem schodů. Bohužel vzorem, který úplně neodpovídá tomu, co se mi líbí. A tak plánujeme, že tapety vyměníme. Jen se shodnout na té pravé. Doma už jsem trošku zapracovala a brzy se asi do Lavmi obchodu vydá celá naše rodina.) Pražský byt Honzy a Babety, kteří spolu vychovávají syna Bruna a Babetinu dceru Emmu, je skvělou inspirací, jak může být Lavmi bydlení krásné.


Tapeta Clocks v pražském bytě Jana Slováka a Babety Ondrové. Foto: web časopisu Dolcevita 

16 komentářů

  1. Uz som isla nesuhlasit s uvodom...a citam, ze nesuhlasis aj Ty...
    Mne sa paci asi vsetko....milujem jednoduche, nekomplikovane geometricke veci...kedze moja vytvarna kreativita mi umoznuje kreslit iba taketo vzory, na prvyohlad som mala pocit, ze sa divam na svoje vytvory...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, moc se mi ta jednoduchost, ale zároveň výraznost líbí. A Tvé výtvory jdu teď prostudovat tedy.)

      Vymazat
  2. nadhera! uz poznám Lavmi a slintam nad nimi.Cloks je uplne dokonala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta je nádherná. Právě ta by se nám k těm schodům krásně hodila. Ale zatím si to u nás v rodině myslím jen já.)

      Vymazat
  3. Já tapety nemusím, ale v Lavmi na to vždycky zapomenu...dělají krásné věci. To povzdechnutí nad českými výrobci a dodavateli je hodně smutné, bohužel mám stejné zkušenosti. V západním směru se obchoduje ochotně, vstřícně a bez problémů, tady je problém úplně všechno. Škoda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě ... všichi apelují na to, ať se vyrábí u nás, ale pak se narazí na tuhle neochotu a problémy. A Lavmi tapety spolu s věcmi z Tvého e-shopu.. hmm.. to by byla krásná kombinace:)

      Vymazat
  4. Lavmi som pred casom objavila na nejakom inom blogu, hned ma zaujali :) Presne, maju ten krasny cisty skandinavsky nadych! :) Na nezaplatenie! :) Mozno raz zavitam do ich obchodiku, a nieco si z tadial odnesiem. Niektore kusky si viem predstavit hned, no skoda, ze sa akurat chystam stahovat :) Mozno nieco do noveho priestoru :) xxx

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stěhování je skvělá příležitost pro nákup nových doplňků, a že ty jejich stojí za to.) Polštářky, hodiny, ale i podtácky a taky sešity. Vše v jednotném grafickém stylu, nádhera:)

      Vymazat
  5. takéto obchodíky mam strašne rada a škoda, že u nás som také ešte nenašla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je ideální příležitost na výlet do Prahy.)

      Vymazat
  6. Já se teda nechci ani náhodou porovnávat s tímhle nádherným designem, ale měsíční čekání na půl metru zkušební látky s vlastním potiskem, které jsem absolvovala s českou firmou, mi připadá děsná až skandální. Škoda, že si nemůžu dovolit nechat svoje nápady tisknout někde, kde nemají takový problém s dodáním...
    Sortiment Lavmi je nádherný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, asi to začíná být fakt problém. Teď jsem pro Bonami zpovídala grafika Jakuba Maříka a říkal něco dost podobného ... http://inspirace.bonami.cz/5-otazek-pro-grafika-jakuba-marika/

      Vymazat
  7. Ja som sa zamilovala teda hned, ciste a makke.. uzasne ze nieco take vznika na domacej pode. Musel to byt boj ale vdaka ludom co to nevzdavaju sa mozeme tesit z takej nadhery. Asi si spravim exkurziu ked pojdem do Prahy.Velka skoda ze nase firmy este nepochopili ze orginalita ide nad kvantitu... sa mi to zda alebo sa ide smerom ciny? skoda.....

    OdpovědětVymazat
  8. Já osobně jsem velkým bláznem do IKEI, která taky prezentuje především skandinávský styl, který se mi moc líbí. Ovšem trochu mi vadí ty ornamenty, které jsou momentálně dost moderní a působí hodně retro. Nevím proč, ale retro (60,-70. léta) mě strašně rozčiluje. Já bych to nemohla mít na tapetách, na lampě - zkrátka nikde.

    Pocházím z: BabaJagga.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Moc se mi ty vzory líbí, hlavně ty dětské

    OdpovědětVymazat
  10. Jee tam jsem byla vcera, uplne nadseni, uz vim kam pujdu, uz budu holcickam vybavovat pokojicek :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)