Stránky

Plyšáci, ze kterých mají radost děti i dospělí.

S plyšáky je trochu problém. Od chvíle, kdy se děti narodí, jich nebezpečně přibývá. Začíná to u rodiny a přátel. Už malým miminkům nosí roztomilá huňatá zvířátka a zdůvodňují to tím, že jim prostě nešlo odolat. A když bejbátko oslaví první narozky, začne si vybírat samo. A pořád. Počet plyšáků tak hystericky roste, dítě jich má plnou postel a vyčuhují i ze skříně a krabic na hračky. Většinou jsou hrozně velcí a dítě jim věnuje jen omezenou pozornost. Někdy si je oblíbí na dlouhou dobu, ale je to třeba jeden plyšák z dvaceti dalších, kteří smutně čekají v poliččce, až si jich dítko znova všimne. A když přijde na třídění hraček, ať už do dětských domovů nebo bazarů, většinou člověk narazí na stejný požadavek: Jenom ne plyšáky! Ale tzv. měkké hračky přitom můžou být hotovým uměleckým dílem, které stejně jako děti potěší i jejich rodiče. Nemusí se vyrábět v Asii, ale v Čechách, a to ze stoprocentní bavlny a za použití sítotisku. Tak jako Lišák Robin, Medvědice Elza a Zajíc Ferko od Andrey Tachezy, které vyrobila česká rodinná firma Devoto zaměřená na výrobu dětského nábytku a doplňků. 

Lišáka, Medvědici a Zajíce od Andrey Tachezy vyrábí a prodává česká firma Devoto.

Určitě jsem tady už psala, že lásku k ilustracím od Andrey T. jsme s Domi objevily při čtení knížky Anička, žabičky a jejich přátelé. K ní jsme loni přidaly ještě leporelo Ferdinande!, které je také naprosto úžasné. Domi se ten krásný veršovaný text od Robina Krále naučila nazpaměť a má jedno tajné přání: Plyšového Ferdu, Tondu, Bětku a Standu alias čtyři netopýry z téhle knížky. To jí zatím nemůžu splnit a tak jsme si netopýry aspoň zkoušely nakreslit a vystřihnout. No, v knížce jsou lepší.)


Anička má gumáčky s žabičkama, které jednoho dne obživnou. A to samé se stane i s drakem na tričku a s vílou z papírových kapesníčků ...
A tady jsou oni čtyři netopýři. "Když zrovna nic neloví, tak si hoví v podkroví." A pak se jeden náhle ztratí ... 

Krásné látkové hračky ovšem nevznikají jen u nás, ale také třeba u našich severních sousedů. Polská značka Za lasami ručně vyrábí krásné ilustrované postavičky inspirované světem pohádek. Třeba pana králíka, nebo paní "Jelonku" a její dcerku.)

Rodzinka Za lasami

A do třetice tu máme něco anglického s příměsí francouzského šarmu. Designérka Fanja Ralison se narodila ve Francii rodičům, kteří pochází z Madagaskaru. Teď ale se svým mužem a dvěma syny žije v Anglii, kde pod značkou Le Train Fantome tvoří látkové panenky, zvířátka, polštáře a papírové doplňky. Nevím, jak bych popsala jejich snové, ale zároveň velmi šik vzezření. Ty hračky v sobě mají velkou něhu, ale také určitou dávku elegance. Mix kultur, ve kterém Fanja vyrůstala, se asi projevil v tomhle jejím specifickém vidění světa. Já jím jsem naprosto okouzlena a naplno přiznávám, že takovou panenku bych si od Domi hodně často půjčovala.) 

Tvorba Fanji Ralison

Fanja nabízí i sadu pohledů, v níž jsou čtyři určené na vybarvení.

10 komentářů

  1. Ty jsou teda krásné! Nejvíc se mi líbí ty polské. Výborný nápad, mám pocit, že ty věcičky mají duši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, vyzařuje to z nich.) A líbí se mi, že to jsou sice hračky, ale zároveň stylové interiérové doplňky, takže vůbec nebude vadit, když se budou povalovat po celém bytě:)

      Vymazat
  2. Za mě jelení rodinka, protože jeleni prostě, no. :))) Ale postavičky Andrey Tachezy jsou perfektní, její ilustrace já miluju!

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné! Jak hračky, tak knihy. Dííky za skvělý tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Ti netopýří jsou suproví:-) Ilustrace se mi moc líbí a hračky též.

    OdpovědětVymazat
  5. Iri,děkuji! Netopýrci možná budou,ale v omezeném počtu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee, to by bylo úžasné! Jestli můžu, tak si hned rezervuju Ferdu:)

      Vymazat
  6. Mně se nejvíce líbí Fanja! Je zábavné vidět to křížení kultur :)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)