Stránky

50. léta v moderním pojetí

Je to zvláštní, ale nedokážu si přesně vybavit, jaký design je dneska moderní. Nové kolece nábytku jsou převážně minimalistické a většina z nich odkazuje na design 50. až 70. let. Takhle teď vypadá moderní bytové vybavení. Stejně jako novinky z druhé poloviny minulého století. Třeba takový Neználek od Nikolaje Nosova by dneska klidně mohl fungovat jako interiérový katalog. Jako dítě jsem tuhle knížku milovala a představovala si, že bydlím v domě s klouzačkou místo schodů nebo, že se náš dům vznáší ve vzduchu a já do něj lezu po žebříku. Teď si představuju, že můj byt vypadá jako pokoje, ve kterých Neználek a jeho kamarádi bydleli. Vybavují se mi hlavně ty hotelové, kde byla ve sprše i v nábytku zabudovaná obrazovka. Přece jen to byla sci-fi knížka. 

Přesně tenhle hotelový pokojík mám na mysli. Našla jsem ho na super blogu o socialistickém sci-fi umění.

Zatímco svoje dětské sny jsem si jentak splnit nemohla, ty dospělé jdou splnit docela snadno. Jenom je potřeba si trochu připlatit nebo zajít do Ikey. Ostatní řetězce mají v roce 2014 stále nabídku z 90. let a návrat k těm padesátým si zatím netroufají. Utrácet se mi ale nechce a současnou Ikeu nesnáším, takže jsem na tom se splněním vlastních snů vlastně stejně jako v dětství. Je tu ale jeden rozdíl. Tehdy jsem neměla blog. Ten teď mám a tak na něj můžu napsat, jaký současný nábytek inspirovaný 50. léty by se mi líbil. 

O psacím stole od CBY Furniture už jsem psala. A líbí se mi pořád stejně. 

Stůl workspace od CBY Furniture, cena: 19 490 Kč

I o knihovně Bubbles od Demaby jsem psala. A stále se mi zdá moc krásná. Některé věci se ani po skoro dvou letech nemění.)

Knihovna Bubbles od Zuzany Bernasovské, cena: 23 100 Kč

A teď tu máme jednu premiéru. Kolekci 50's od francouzské značky Red Edition. Tu v roce 2006 založil Cyril Laborbe se svou ženou Sabrinou, která ve firmě zároveň působí jako kreativní ředitelka a designérka. Právě ona navrhla většinu nostalgické kolekce, na které se podílel také britský architekt David Hodkinson. Hned vám ukážu, co kdo dělal, jen ještě rychle napíšu, že zakladatelé mají vztah k Asii, konkrétně k Vietnamu, kde jejich nábytek vyrábí zruční řemeslníci. A k Vietnamu má blízko i David, který v téhle zemi několik let žil a pracoval. Cena nábytku je vyšší, zahrnuje ovšem poctivé zpracování s podílem ruční práce a kvalitní přírodní materiály. A samozřejmě dobrý design. Sabrina i David si totiž dávají záležet na tom, aby nábytek ve stylu 50. let odpovídal moderním požadavkům. Sabrinin stolek je tak například vybaven extra úložnými prostory, protože v dnešní době máme i přes veškerou snahu o minimalismus stále víc věcí.) A Davidova retro police zase počítá s umístěním moderní eletroniky.

Vlevo je komoda ( 1990 eur - asi 55.000 korun) od Davida Hodkinsona, který navrhnul i ručně vyráběný konferenční stolek (569 eur - asi 15 600 korun). Pracovní stůl s šuplíky ( 1120 eur - asi 30 700 korun) a schovkou na laptop navrhla Sabrina Ficarra. Od Red Edition je i ta krásná úložná mušle dostupná ve třech velikostech. Nejmenší stojí 138 eur - asi 3800 korun)

Křeslo od Sabriny (od 1180 eur - asi 32 000 korun)

Kolekce 50s od Red Edition

Malá verze kávového stolku v dětském pokojíčku. 

2 komentáře

  1. Asi bych si vybrala, ale ty ceny :-D Ten konferenční stolek a komoda od Davida Hodkinsona ach krása :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty konferenční stolky, ano, ano, taky bych je chtěla.) I kdyby jen do toho dětského pokojíčku:)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)