Stránky

It Is Always Tea Time In Wonderland

Lidé jsou buď přitahováni věcmi, které v nich evokují blízkost a důvěru, nebo naopak těmi, jež je znepokojují. Sedm českých designérů, kteří pracují se sklem, keramikou nebo porcelánem, ve své tvorbě spojují obojí, a jejich užité umění tak umí vzbudit pozornost a neklidné myšlenky. A právě proto zaujali kurátory akce The New York Ceramics & Glass Fair, kde se příští týden představí v rámci samostatné výstavy It Is Always Tea Time In Wonderland. Téma odráží surrealistický moment čajových dýchánků v příběhu Alenky v říši divů, které si pořád dokola dopřává kloboučník a jeho hosté. I práce vybraných českých tvůrců nás totiž zvou do světa pohádek a fantazie, ve kterém je všechno trošku jinak, než ve skutečnosti. 

Tvorba vystavujících designérů je hravá, nápaditá a zároveň lehce bizarní. Působí nostalgicky i současně, je laskavá i děsivá. Zneklidňuje. Láká. Přitahuje. 

Hanka Vinklárková, jejíž jméno by organizátoři na webu výstavy měli opravit z nesprávného Vikarkova, mimo jiné představí svůj set Věž (zcela vpravo).
Maxim Velčovský bude vystavovat svícen Little Joseph z roku 2006, který vznikl pro značku Qubus. 
Artěl v New Yorku ukáže ručně broušené skleničky z kolekce Forest Folly od Věry Pankové, která připomíná tradici honů v českých lesích. Autorkou ilustrace je Jamie Fisher. 
Bílý králík talentované Kristýny Bratránkové se ideálně hodí do koncepce výstavy. 
Mezi další tři české designéry, kteří se na newyorské výstavě představí, patří také Lucia Kováčiková, Jolana Šornerová a Helena Ťapajnová. Na organizaci přehlídky, která se uskuteční od 20. do 25. ledna v České národní budově v New Yorku, se podílelo České centrum. 

4 komentáře

  1. Tak souprava od paní Vinklárkové mě zaujala .. Moc dobrý nápad !

    Skills of Art

    OdpovědětVymazat
  2. I me zaujala nejvic ta souprava od pani Vinklarkove, ten by se mi doma moc libil:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to není zrovna nesplnitelný sen, stačí Hance napsat:) My doma zatím máme misku s pandou, ale pořád sním i o dětském setu a máslence.)

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)