Stránky

Holky z práce

Upřímně závidím všem lidem, kteří ráno dorazí do práce, a než se do ní pustí, naladí se příjemným hovorem se svými kolegy. Já si ve svém home officu s nikým nepopovídám. Ne že bych nemluvila vůbec. Dost často se totiž přístihnu, že si nahlas opakuju, co musím udělat nebo se hlasitě rozčiluju nad nějakou nesrovnalostí. Nikdo mi ale neodpovídá. Slyšet je tak možná zavrzání stolu nebo zvuk varné konvice, ve které si ráno vařím čaj. Naštěstí mám ale Olívku, se kterou pravidelně rozjíždíme dopolední konverzaci. Ze začátku jsem tenhle small talk zkoušela rozproudit se svým mužem, ale ten to vždycky pochopil tak, že když mu píšu, je potřeba něco vyřešit. Prostě jako typický chlap vůbec nepoznal, o co mi jde. O naprosto zbytečnou bezvýznamnou konverzaci, která mi ale zpříjemní ráno, a nastartuje mě na nový pracovní den. 

Tři holky v kanclu.) Můj vysněný pracovní kolektiv v podání londýnské ilustrátorky Laury Callaghan.
Možná si ale pracovní ženský kolektiv trošku idealizuju, protože jsem ho vlastně nikdy nezažila. V ČTK jsem seděla obklopená muži, kteří byli o deset let starší, a společná témata tak byla docela vzácná. Sice jsem od nich dostala spoustu moudrých rada do života, ale taková ta holčičí pohodička mi chyběla. Zároveň ale věřím, že přítomnost kolegů může někdy docela vadit. Třeba když se člověk potřebuje opravdu soustředit na práci nebo na žádný small talk nemá zrovna náladu. V tomhle má práce doma svoje výhody. Takže vlastně můžu být ráda, že jsem při práci obklopená jen tichem a vlastním nepořádkem. Tak jako to vystihl ilustrátor Ben Wiseman

Messy Desks od Bena pro New York Times
Kolegy mám tedy vyřešené respektive je řešit nemusím, ale s tím nepořádkem bych měla něco dělat. I když to není až tak jednoznačné. Podle průzkumu Minessotské univerzity má uspořádaná pracovní plocha svoje výhody i nevýhody. Určitě je dobrá pro zachování disciplíny. Člověk rychleji plní zadané úkoly, a když přijde na svačinu, vybere si spíš něco zdravého. Když je ale potřeba být kreativní, chaos na stole pomáhá. Sice máme tendence dát si další kafe a místo jogurtu s ovocem sáhnout po sušenkách a čokoládě, ale naše mysl se vydává originálnější cestou. Závěr je tedy jasný. Rutinní úkoly se s uklizeným stolem plní lépe, kreativní záležitosti naopak klidně snesou kancelářský chaos. 

Minimalistická kancelář podle Bena.)

12 komentářů

  1. To jsi napsala moc hezky! Měla bych si kolem sebe udělat poŕádný nepořádek a taky bych si měla dát kus čokolády, jinak ze mne brzy bude suchar.
    P.S. Ženský kolektiv jsem zažila. Bylo to náročné...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :)) Kdyby stačilo jen tohle, viď?.) Bohužel je cesta ke kreativnímu výsledku většinou mnohem složitější. A náročnost věřím...pamatuju si holky ze školy:)

      Vymazat
  2. Skvelý článok :) osobne som presne ten typ človeka čo by radšej pracoval home Office, aj keď ukecaná som dosť, kompenzujem si to však písaním.... realita je však presne taká, že pracujem v open Office a v našom kolektíve sú prevažne ženy, musím však skonštatovať, že je to naozaj náročné..... miestami konfliktné a to ja som ešte z tých žien čo sa naozaj snaží vychádzať a neriešiť banality, ktoré iný riešia.... či podľa mňa si správne skonštatovala, že home Office má svoje výhody, lebo nie každý má to šťastie chytiť ok kolektív
    ZuZu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uff, děkuju Zuzu, hned mám větší radost, že pracuju doma.) A hlavně si to nemůžu vynachválit teď, když Domi chodí do školy, můžu ji vyzvedávat brzo a užívat si tak s ní skvělý čas, dokud je v tomhle skvělém věku. Sice to doháním po nocích, ale maminky se holt musí obětovat:)

      Vymazat
  3. Nooo, a vidíš..já v open space s dalšími 50 lidmi a za celý den si toho nemáme moc co říct..je tu neustálý hluk, ťukání do klávesnice, telefonní hovory a konference..člověk je pak nakonec rád za chvilku samoty a klidu ve výtahu nebo v kuchyňce.. =) Všechno má svůj rub a líc..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jóo, já jsem za klid ráda. Jen někdy bych prostě ráda někomu řekla, co se zrovna stalo nebo co mě napadlo a stůl ani ta konvice se netváří, že by je to zajímalo.))) Ale to se asi dá říct i o řadě kolegů, že?.)

      Vymazat
  4. Tři ženský kdekoliv - nejhorší počet:-)! Jinak Tě naprosto chápu.

    OdpovědětVymazat
  5. Moc pěkný článek. A děkuji za inspiraci - ilustrace Bena Weismana jsou skvělé. No...... práce v kolektivu není špatná, ale já sdílím kancelář se slečnou, z níž nejsem vůbec nadšená, takže bych ji za home office nebo za souseda muže vyměnila hned :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře, dobře, už si svojí situace budu vážit a užívat si jí.)) A jj, Ben umí!

      Vymazat
  6. Ja by som tiež radšej pracovala z domu. Určitú dobu som mala prácu, kde sa takmer nikto s nikým nerozprával, niečo hrozné. Dokonca som nesmela rozprávať ani o deťoch. Som šťastná, že už tam nepracujem. Pekný deň Lenka.

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)