Stránky

Silák

Vývar - základ kuchařského úspěchu. Ale také lahodný nápoj, který se dá se pít jako káva nebo čaj. Zahřeje, ale zároveň i lehce zasytí. Věc přesně pro mě. Když jsem se o novince pod názvem Vývar Silák dozvěděla, skoro hned jsem ji běžela vyzkoušet do Bistra 8 - jednoho ze čtyř podniků, kde si ho můžete koupit. Varianty jsou dvě - když budete mít chuť posedět, Siláka můžete pít z hrnečku, když naopak pospícháte, dostanete vývar v kelímku, abyste si ho mohli vzít s sebou. Já jsem to zmixovala a objednala si ke stolu Siláka na cestu. Potřebovala jsem totiž vyfotit ten stylish kelímek s logem, jehož autorem je Radek Galler


V Bistru 8 je se Silákem hezky. Sedíte u okna a při srkání poctivého vývaru pozorujete dění ve Veverkově ulici.
Za projektem stojí sympatické duo, které tvoří food blogerka Anička a ekonom Martin. Zatímco ona se stará o Silákovu výtečnou chuť, on dohlíží na organizaci, finance a plánování. Základem úspěchu je samozřejmě vymazlený (a super tajný.) recept, informace o surovinách jsou ale zcela transparentní - kuřátka jsou z Rašovic (stejná se dodávají i do restaurací Ambiente a Naše Maso), zelenina od farmáře Jirky a koření z obchůdku U Salvátora. Přesto ale musím napsat, že mě chuť maličko zklamala. Nebyla špatná, ale čekala jsem takovou tu víc "babiččinu". No, asi to bude chtít srovnání. Podle blogu Cuketka jsou vývary k dostání třeba také v Maso a kobliha a ochutnat chci i Konečně vývar, který prý též bude brzy k dostání v kelímku (zatím se prodává ve sklenicích jako základ do vaření).

Anna a Martin - zakladatelé Siláka

Vývar se podává zcela čirý a tak mě zajímalo, co se děje s kuřátkem a zeleninou, které se pro jeho přípravu používají. Napsala jsem tedy Martinovi a tady je jeho odpověď: "Osud kuřátek a zeleniny jsme řešili hned od začátku. Nejprve z nich byli sušenky a dobroty pro pejsky, ale v psí pekárně z toho využili jenom malou část, protože psi nesmí kuřecí kosti. Potom jsme to tedy vozili na farmu prasátkům, ale bereme to jako dočasné řešení a dlouhobé řešení stále hledáme."

Pokud máte nápad nebo tip, jak by se suroviny mohly dál použít, určitě neváhejte a napište mi je do komentářů. A já už jen na závěr dodám, že Martinovi a Aničce držím palce a při budování Siláka samozřejme přeju hodně síly!

Žádné komentáře

Okomentovat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)