Stránky

Ikea a její udržitelné tajemství

Ne že by se švédská značka tajila svou snahou o ekologický přístup. Naopak. Ten je zcela veřejný a k dispozici online. Tajný je ale jeden udržitelný projekt, jehož přípravy začaly minulý týden. Start to byl moc hezký. S dobrým jídlem a s příjemnou zábavou. A taky s inspirací, jak žít jinak a lépe. Bez dramatických změn, ale s lepším pocitem. Méně plýtvat, více třídit a lépe plánovat. Zkrátka chovat se udržitelně při každodenních činnostech jako je vaření, praní, uklízení nebo nakupování. Vy ale určitě víte, o čem mluvím. Soudě podle komentářů v loňské soutěži o udržitelnou Ikea kuchařku je jasné, že moji čtenáři žijí ekologicky. A tak se moc těším, že vás tahle akce bude bavit. Vypukne už brzy, tady je zatím několik fotek ze zahajovacích příprav v kancelářích Ikea na Zličíně. 

Udržitelná Ikea: Vanilkové hodiny z kolekce Tjenis, sada na pěstování Fröer a podložka pod hrnec z kolekce Sinnerlig od Ilse Crawford
Detail z kuchyňky, kde zaměstnanci Ikea začínají svůj den.

A takhle rozmazlují blogery. Ještě teď tu skvělou chuť srdíčkových waflí cítím na jazyku.
Improvizovaný dětský koutek v kancelářích Ikea s old school igráčkem z Huga.
Na počest chystaného plyšáka Dvojptáčka, který se na základě kresby od šestiletého Lukáše bude prodávat v obchodních domech Ikea po celém světě, český tým vyzdobil kanceláře v dětském duchu. Panák z washi pásek je toho součástí.

Další zprávy budou už brzy! Začátkem března se vám hlásím a udržitelné tajemství trošičku poodhalím. Těším se.)

16 komentářů

  1. Uzasny, budu se tesit na dalsi report:-), M.

    OdpovědětVymazat
  2. Jéééé, to je paráda! Jsem zvědavá, co zase vymysleli :) Jsem nadšená z toho, co IKEA teď vzhledem k udržitelnosti dělá, nové produkty, které teď budou v prodeji brzy a tak vůbec. Jsem hrdá <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vám, holky, začínám čím dál víc závidět vaši práci snů:)

      Vymazat
  3. Ooo, jsem zvědavá! :) A video s dvojptáčkem je super:D

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda čtu Tvůj blog a tak se asi nějak potřebuji předem omluvit za rýpavý komentář :-), ale ty jahody a borůvky v únoru jim obstarala nějaká hodná Maruška u dvanácti Měsíčků? Jinak mi totiž hra na eko a udržitelnost přijde jen hrou.
    Lea

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leo, omluva není potřeba, máš pravdu:) Určitě je to dobrý podnět pro tým Ikea, který příště může menu doladit s ohledem na udržitelnost. Na druhou stranu: Tenhle blogerský projekt v mých očích přiměje tisíce lidí přemýšlet o tom, jak každý den plýtvat méně a podá jim informaci, které Ikea produkty udržitelnost respektují. A v tomhle ohledu se vanička nesezónního ovoce ztratí...

      Vymazat
    2. Dík za odpověď, to jsem se ještě držela a pominula ta plastová brčka ;-). Mně prostě IKEA nějak leží v žaludku. Oni sice razí udržitelný přístup, to je určitě fajn, že si lidi uvědomí, jak šetřit vodu, energii, suroviny pi vaření atd. Ale zároveň neuvěřitelně podporují konzum. Abnormálně nízké ceny, sklenka za devět korun, však co, koupím další, když se rozbije, co na tom, že je z Číny, a že se dá koupit české sklo...To je asi to, co mi vadí. Ono to svádí, ty věci jso fakt líbivé. Moje děti mají např. pokojík až na koberec a lustr (Itálie) výhradně české výroby, od nábytku přes povlečení, matrace, peřiny, obrázky na zdi... Lustruju i knížky, spousta se jich dnes tiskne v Asii...Ale je to dost fuška a leckdy dá i mně práci nepodlehnout :-). A už mlčím, nebudu tu dál dštít síru, navíc spotřeba v současném světě versus udržitelnost je fakt komplexní problém, který nemá de facto řešení. I já mám spoustu "eko" dloužků a neřestí, i když zrovna v I. nenakupuji.
      Hezkou neděli! L.

      Vymazat
    3. Plastová brčka se dají recyklovat.) A vydrží docela dlouho - osobní zkušenost, naše Domi ve svých šesti letech stále pije ranní kakako brčkem:) Babička nám dokonce pořídila brčko kovové a to má teprv výdrž. Jinak je určitě pravda, že Ikea šíří konzum - má na něm postavenou celou svou filosofii. Tím, že dokáže oslovit tolik lidí, se pak může dostat na takhle nízké ceny. To je hlavní podstata. A v oblasti udržitelnosti udělala od 80. let obrovský pokrok. Samozřejmě, že všechno se dá dělat lépe. Ale někdo nedělá nic a navíc - made in... nemusí ukazovat čistou pravdu. Někdy stačí, že se (s nadsázkou) poslední knoflík přišil ve Francii a na cedulce se rázem objeví MAde in France. Dohledatelnost původu má skvěle udělanou web Honest By - http://www.honestby.com/ Tam si lze opravdu do posledního patentu vyhledat a zjistit složení materiálu, jeho původ a detailní info o tom, kdo oblečení vyrobil a jak dlouho mu to trvalo. I my doma se snažíme podporovat českou výrobu, ale to lze i tak, že nakupuješ v Ikee. Vím, že spolupracují s českými výrobci porcelánu a možná by nebylo od věci další českou výrobu pro lokální obchodní domy zmapovat.

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)