Stránky

Open Data

Jako novinářka jsem data milovala. Nejlépe ta lehce utajená, ze kterých jsem mohla tvořit zajímavé výstupy a editorům tak nabízet originální články. Vyhledávání vlastních témat mě totiž bavilo mnohem víc než pokrývání ekonomických aktualit. Skvělým zdrojem pro mě tehdy byl web ČSÚ, kde se dalo (a stále dá.) najít spoustu informací. Třeba o platech novinářů nebo o hodnotě dovezených džínů.

Soustředěný výraz při psaní článku.) Díky kolegovi Michalovi za památeční fotku (tuším rok 2012?), žádnou jinou přímo při práci asi nemám.

Zatímco za mých novinářských časů se data spíš skrývala, dnes je moderní je plně otevřít. S iniciativou začaly Spojené státy, které za podpory dalších sedmi vlád (mimo jiné britské nebo norské) založily v roce 2011 Open Government Partnership. Cílem projektu je otevřenost, transparentnost a boj proti korupci. Open Data ale mohou nabídnout také volně dostupné umění nebo různé praktické informace, které zpříjemňují život ve městě i v přírodě. Následující tři příklady ukazují, jak přínosná mohou otevřená data být. 

New York Public Library 

Tahle instituce má natolik skvělý web, blog, akce i výstavy, že nepřekvapí ani skvělými online nápady. Začátkem ledna dala k dispozici 180 000 obrázků, které si můžete postahovat ve vysokém rozlišení a volně s nimi nakládat. Upravovat je, tvořit z nich koláže nebo skrz ně objevovat historii (ve výběru najdete také mapy a fotodokumentaci různých staveb). Pokud budete svou aktivitu sdílet online, můžete ji označit hashtagem #nyplremix.

Riva Helfond, Sleeping Girl Jeden z digitálních obrázků dostupných v hi res na public domain NYPL
Společně otevíráme data

Fond Otakara Motejla v rámci programu Fórum pro otevřená data pravidelně vyhlašuje soutěž o nejlepší aplikaci, která s volně dostupnými daty pracuje. Letos se pořádal už třetí ročník, jehož výsledkem je 27 pozoruhodných aplikací, které mimo jiné zpřístupňují informace o hospodaření Ministerstva financí, usnadňují pohyb po městě nebo poskytují přehled aktuální polohy dopravních prostředků, abyste už nikdy nemuseli "dobíhat". 

Soutěž v roli hlavního partnera podpořila společnost ABRA Software, pro kterou od ledna pracuju jako textařka (a je to venku, už víte, odkud jsou ty záhadné "office fotky" na mém Instagramu:). A při té příležitosti jsme v našem týmu vybrali 3 aplikace, které podle našeho názoru stojí za pozornost. Hledejte je v článku na firemním blogu

Do soutěže Společně otevíráme data byla přihlášená také aplikace Přečti mě, která objevuje nové efektivní způsoby, jak se učit cizí jazyky.

Statistika & My

Tak se jmenuje časopis, který každý měsíc vydává Český statistický úřad. Najdete v něm analýzy, komentáře a samozřejmě zajímavé statistiky o všem možném. Aktuální vydání se zaměřuje na seniory a jeho verzi v pdf najdete tady

V časopise ČSÚ najdete i mezinárodní data. Tahle se týkají Holandska a jeho srovnání se zbytkem Evropy. Zdroj: Eurostat a Statistka & My

Otevřená data nabízí otevřené možnosti. Nebojte se jich využít.)

10 komentářů

  1. Jé, a pro mě byl vždycky ČSÚ za trest (ale my tam nehledali takové parádní zajímavosti, ale spíš vývoje počtu obyvatel, abychom mohli dělat demografickou prognózu - i když, zpětně, to je taky přece parádně zajímavé:) a mám ČSÚ hodně ráda). Já mám největší radost z open dat v GIS, i když už nejsem kartograf/geoinformatik, ale geograf (takže už se moc neorientuju), takže samozřejmě nejvíc fandím projektům, kde jsou jakkoliv zakomponované mapy, ale vlastně hodně fandím open datům obecně. Dík za tenhle článek a připomenutí možností, až si odškrtnu diplomku, začnu se zase zajímat!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuju za super komentář. Ohledně map je profík naše máma, která v ČSÚ zároveň pracuje.) Mně se mapy a glóby líbí vizuálně a tím to asi tak končí:)

      Vymazat
  2. A už jsi narazila na volně stáhnutelné retro plakáty s vesmírnou tématikou, které před týdnem dala online NASA? Jsou boží!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou úžasné, taky jsem je obdivovala! Na mě jsou moc barevné, ale oblíbila jsem si Venus a obdivovala je i tak :)

      Vymazat
    2. Holky, jdu ty nové omrknout, já jsem si stáhla a vytiskla jeden z kolekce, kterou dali k dispozici loni, a pořád jsem ho nezvládla někam pověsit. Co nejdřív to napravím!

      Vymazat
  3. Já ČSU taky milovala jako novinářka a dodnes mě baví všemožné statistiky, speciálně když jde o všemožně důležité informace jako cena dovezených džínů! V práci teď máme k dispozici statistiky o tom, jak lidé v Norsku bydlí a jak se změnilo chování za posledních 10 let a to je super zajímavé :) Díky za tip na plakáty z knihovny, takový zdroj se mi náramně hodí, chystám totiž u nás na naší tři a půl metru vysoké stěně galerii! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ikea statistiky jsou vždycky super zajímavé, bude ta o norském bydlení někde k dispozici v angličtině? Díky.) A přeju hodně štěstí s projektem interní galerie:)

      Vymazat
  4. No teď si nejsem jistá jestli jsou otevřená data jako sdílená. Ale myslím že sdílená data jsou sdílená třeba jen ve vašem podnikání a s lidmi se kterými třeba pracujete třeba jako takový opensource systém. A když to otevřená data jsou něco jako internetový články atd..

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)