Stránky

5 tipů pro šetrnější pokojíček

Tak už je to tady. První díl, který poodkrývá udržitelné tajemství značky Ikea - Šetrnější domov. Cíl celého projektu je jednoduchý. Přimět lidi přemýšlet nad svým každodenním počínám při běžných denních činnostech. Neplýtvat vodou. Zacházet šetrně s jídlem. Šetřit energií a vybírat si do bytu věci, které se vyrábí s ohledem k přírodě. A předtím, než na novou koupi dojde, maximálně využít to, co máme k dispozici. Kde začneme? V pokojíčku. Tady je pět (dobře míněných rad:), jak ho pojmout krásně a zároveň udržitelně. 


Tip číslo 1 - Nakupujte nadčasově

Zařizování pokojíčku svádí k vybírání miniaturních roztomilých věciček, které mají jednu velkou nevýhodu: Děti brzy omrzí nebo z nich vyrostou. Někdy je to samozřejmě nutné. Třeba při výběru stolku a židliček, které jsou potřeba pro pohodlné kreslení a tvoření. Skříňky, lampy, psací stůl a další věci, které s dětmi vydrží dlouho, se ale hodí vybrat v nadčasovém stylu. Takové pak v pokojíčku (a později třeba i jinde v bytě) potěší opravdu dlouho. 

U ikonické lampičky z kolekce Ikea PS 2014 jsem si jistá, že se Domi bude líbit i v pubertě:) A navíc v ní svítí úsporná žárovka LED.
Tip číslo 2 - Tvořte s dětmi jejich svět

A to doslova. Kartónové krabičky, kelímky od jogurtu, stará brčka, odstřižky látek a další "odpadní" věci se dají krásně proměnit v DIY materiál. Společné tvoření navíc znamená skvělý způsob, jak s dětmi příjemně trávit čas. Nápadů je plný Pinterest. 

Náš DIY stojánek na tužky s využitím medvěda od Durch Duo
Tip číslo 3 - Ekologické světýlko na dobrou noc

"Mami, necháš mi svítit lampičku?" Věta, kterou zná hodně maminek. I já.) Lampičku u nás ale nahrazuje Spöka - noční LED světlo. Zapnete ho dotykem hlavičky, a když se rozsvítí, krásně mění barvy. A životnost žárovky? Dlouhých 25 000 hodin. 

Noční LED světlo Spöka

Tip číslo 4 - Co bylo Tvoje, je teď moje

Židlička po bráchovi, postýlka po sestřenici a hračky po starších dětech vaší kamarádky. Možnosti, jak znova využít věci pro děti, jsou různé. Včetně bazarů. Domi hodně věcí "dědí" po mé o 13 let mladší sestře, nábytek ale máme i od starších dětí našich známých. Když to ještě slouží, je škoda to nevyužít. 

Křesílko a sestava Trofast patřily synovi naší známé, dnes slouží Domi. A pak, že IKEA věci nevydrží:)

Tip číslo 5 - Udržitelná knihovnička

K některým knížkám se Domi tak často a ráda vrací, že se vyplatí je mít doma. Některé si ale přečteme, užijeme si s nimi hezké chvilky a pak je zase vrátíme. Knihovničku tedy máme stále plnou, ale z velké části "sharovanou". V pobočkách Městské knihovny je navíc skvělá zábava a tak je navštěvujeme moc rády. Další půjčené knížky jsou od kamarádek a z naší školní knihovničky. Krásné poklady objevuju v antikvariátech a ty největší jsou z mého dětství - je krásné sledovat, jak Domi listuje knížkou, kterou jsem jako malá měla tak ráda. Chystám k tomu samostatný článek - snad se k němu už brzy dostanu:)

Knihovnička naší Domi

Další šetrné tipy najdete na webu Šetrnější domov, kde můžete sledovat sedm českých rodin a jejich cestu k ekologickému bydlení.

4 komentáře

  1. Parádní tipy! Za mě je rozhodně zásadní hned ten první. Rodiče se často nechají zlákat ťuťu ňuňu pohádkovým nábytkem, který musí ale po pár letech vyhodit, protože dítě z toho vyroste nebo už se mu líbí něco jiného. Pokud mají rodiče pocit, že dítě jako bez barevného nábytku bude trpět, na IKEA se mi třeba líbí systém STUVA, kde vlastně můžeš vybudovat jakkoliv velký úložný prostor, mít třeba růžové dveře nebo modré a po pár letech vyměníš jen ty dveře a zbytek zůstane. Obrovská úspora a nábytek roste s dítětem. Stejně tak jsou super rostoucí postele, která může být na začátku krátká, aby se dítě cítilo bezpečně, ale až roste, dá se roztáhnout až na dospělou velikost! Já jsem takový praktik, tak tohle je za mě fakt top! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem zjistila,že všemi vašimi typy se řídím,aniž bych o tom věděla :-) asi to tak mám nějak přirozeně!jinak mám moc ráda váš vkus a styl :-) :-)

    OdpovědětVymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)