Stránky

Ikea představila v Praze kolekci PS 2017. Je hravá, barevná a udržitelná.

Předloni na jaře jsem nahlížela, jak vzniká. Letos v lednu jsem ji spatřila v celé kráse. Devátá řada limitované kolekce Ikea PS je na světě. Podílelo se na ní 17 designérů z celého světa, kteří navrhli přes 50 nápaditých produktů. Jsou ekologické, promyšlené a variabilní. Dá se s nimi žít, ať jste kdekoliv. V malém pronajatém bytě, na návštěvě u kamarádky, na dovolené i na pracovní cestě. S věcmi z kolekce Ikea PS 2017 se totiž dá hrát, snadno stěhovat i  pohodlně cestovat. 

Ikea PS 2017 ve studiu Alta

Ikea ve svých kolekcích PS, které poprvé představila v roce 1995, nechává svým designérům volnou ruku. Výsledek je nový, jiný a čerstvý. Zatímco ve Švédsku jsem o rysech PS 2017 mluvila s textilní návrhářkou Hannou Dalrot, v Praze se ujala slova její kolegně, finská designérka Iina Vuorivirta. Křehká plavovláska mluvila o udržitelnosti a detailech designérské spolupráce, která je postavená na souhře i kompromisech. Je třeba zajímavé, že produktoví designéři navrhnou tvar, funkci a použití, ale už neovlivní výběr barev. "To necháváme na odbornících, kteří ví o barvách všechno," říká Iina a rovnou tím vysvětluje, proč kolece, na níž se podílelo tolik lidí, působí jednotně a souvisle. Na harmonický výsledek má vliv právě promyšlená kombinace barev, kterou měl na starosti pouze dvoučlenný tým.

Finská designérka Iina Vuorivirta, která pro Ikeu pracuje od února 2015, představuje českým blogerkám kolekci PS 2017. 
Iina navrhla pro kolekci cestovní hrneček, vázy vyrobené ze zbytkového skla vadných výrobků a samozavlažovací květináč (v pozadí).
V kolekci PS 2017 jsou hodně zajímavá světla. Autorkou toho drátěného je francouzská designérka Matali Crasset.
A tohle retro navrhl Ola Wihlborg. Ve žlutém provedení musí být moje.
Součástí kolekce jsou i barevné jídelní hůlky.
Ikea PS 2017 bude k v českých obchodních domech k dostání od poloviny února.
Součástí kolekce je i kovový základ pohovky, kterou si díky naducaným polštářkům, dekám a plédům přizpůsobíte zcela podle svých představ. Foto: Ikea
Ikea představení kolekce spojila také s udržitelnou výstavou - najdete v ní třeba koberce vyrobené ze zbytků látek nebo květináče z vodních hyacintů.

Tímto postem se s novou kolekcí PS 2017 určitě ještě neloučím. V plánu jsou reportáže z výroby, recenze samotných produktů a hlavně rozhovor s Iinou, která mi neuvěřitelně rozšířila obzory. Mluvit tváří v tvář s finskou designérkou, která miluje Japonsko a navrhuje pro švédskou značku, kde chce každý pracovat (i když tvrdí, že ne.), je pro mě splněný blogerský sen. A já už se nemůžu dočkat, až vám ho budu vyprávět. 

Ikea PS 2017 je oslavou každodenního života, který je plný radosti, pohybu a změn.

4 komentáře

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)