Stránky

5 rad, jak lépe zvládat víkendový úklid

Každou sobotu je to stejné. Začíná víkendový úklid a mně se do něj nechce. Je tisíc věcí, které bych v tu chvíli dělala radši. Většinou to dopadne tak, že jim dám přednost. Jdu ven. Píšu blog. Peču buchtu... Cokoliv, jen abych nemusela sáhnout po vysavači/hadru/prachovce a začít uklízet. Někdy úklid odložím na neděli, někdy dokonec až na další týden. A mám z toho čím dál větší depresi. Za poslední roky jsem si vytvořila hotovou uklízecí fóbii. Rozhodla jsem se z ní vypsat a vymyslet způsob, jak tuhle nu(d/t)nou část života zvládat líp.

Rada číslo 1: Vyfoťte si uklizený byt 

A fotku dejte na ledničku, ať ji máte pořád na očích. Funguje to úplně stejně, jako když chcete zhubnout. Motivační obrázky hezkých těl a uklizených pokojů jsou vždycky dobrým důvodem ke změně k lepšímu. 

S uklizeným pokojem je to jako s koťaty. Chcete, aby to tak zůstalo napořád.

Rada číslo 2: Zvyšte frekvenci návštěv

Víkendový úklid můžete odložit na mnoho dalších víkendů, ale když mají přijít hosté, uklidit musíte hned. A udržování vřelých vztahů má pozitivní vliv i na další oblasti. Budete sdílet radosti i starosti, budete se víc smát a rozšíří se vám obzory. Nebo aspoň já to tak mám:)
Samota je fajn, ale má svá negativa. Bordel & Depresi.)

Rada číslo 3: Pořiďte si kvalitní náčiní
Vyrostla jsem v ekologické domácnosti, kde se zužitkovalo, co se dalo. Hadr na podlahu? Jedině ze starých tepláků. Zčásti jsem tenhle zvyk přebrala, ale čas od času si dopřeju malý úklidový luxus. Slabost mám především pro kuchyňské utěrky se super cool motivy z H&M Home.
Bílá opice na mytí nádobí z H&M Home


Rada číslo 4: Pořiďte si krásné náčiní
Jednoznačným vítězem v téhle oblasti jsou dřevěné potřeby ze švédské dílny Iris Hantverk, které pořídíte na HNST.LY. Jde o důmyslně navržené kartáče, lopatky a další věci každodenní potřeby, které vznikají v malé švédské dílně s více než stoletou tradicí. Z přírodních materiálů je ručně vyrábí pět řemeslníků se zrakovým postižením. Pochází z různých koutů světa, ale přesto si rozumí. Spojuje je radost z poctivé práce a obrovský talent a cit pro rukodělné zpracování. 



Moje splněné vánoční přání. Set na drobečky od Iris Hantverk. Drobečky jsou z našeho aktuálního hitu - domácích müsli tyčinek, které děláme ve formičkách z Tescomy (díky kolegyni Petře za tip:)

Rada čísla 5: Zapojte do úklidu děti!

Ty menší přemluvíte hned, ty větší se budou zpočátku možná trochu bránit, ale nenechte se odradit! Skvělé rady, jak na to (rozřazené podle věku dětí) jsem našla na blogu Cranial Hiccups, který píše matka 11 dětí. Když je učí něco nového, řídí se podle jednoduchých čtyř kroků: Nejdřív děti nechá, ať jí sledují, jak se to dělá (1.). Později je zapojí do procesu a danou věc dělají společně (2.). V rámci třetího kroku už děti pracují samy a ona je pozoruje. Zároveň jim je k dispozici s případnou radou. Finále je jasné - děti už pracují samy bez její supervize. 
Slova, která potěší každou maminku:)

Pokud jste se v mých dnešních slovech našli, budu moc ráda, když mi napíšete vlastní recepty, jak uklízecí fóbii zmáknout. Budu se těšit:)

6 komentářů

  1. Praktizujem!
    Blog mám s tými upratanými fotkami a pomáha mi to, no komentáre sú začudované, vraj aké vyupratované je to u nás...
    Hostia ma stresujú a zakazujem si to spájať s fóbiou, aby bolo upratané, skôr si opakujem, že muži si aj tak nič nevšimnú, a len ženy to vidia, aspoň nadhodím tému ...
    Deti nemôžem zapájať, prevažujú momentálne doma autistické a asistovanie, a dotlačenie k spoločnému upratovaniu vôbec, ma stojí strašne veľa energie.
    Dobrý článok!
    (V H&M sú tie utierky strašne drahé...mám iné fígle:-))

    OdpovědětVymazat
  2. Jo navsteva funguje nejlip, zrovna dneska me donutila vyluxovat koberec plny kocicich chlupu, a navsteva nakonec ani neprisla ;) ale hned mam z te lazy nedele lepsi pocit ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Ta souprava na drobečky!! LUXUS!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, je fakt krásná. I v bytě si s ním připadám jako na zámku.))

      Vymazat

Těším se vaše názory, postřehy a připomínky, které mě motivují psát dál:)